Βλαντίμιρ Πούτιν: Συνέκρινε την πολιτική του με αυτήν του Μεγάλου Πέτρου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνέκρινε την Πέμπτη, 9 Ιουνίου, την πολιτική του με εκείνη του Μεγάλου Πέτρου, όταν ο τσάρος πολεμούσε τη Σουηδία και εισέβαλε στα εδάφη της, καθώς και στη Φινλανδία, ένα μέρος της Εσθονίας και τη Λετονία.

«Μόλις επισκεφθήκαμε μια έκθεση αφιερωμένη στα 350 χρόνια από τη γέννηση του Μεγάλου Πέτρου. Είναι συγκλονιστικό, όμως σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε (…) Ο Πέτρος ο Μέγας διεξήγαγε τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο επί 21 χρόνια. Θα είχε κανείς την εντύπωση πως όταν ήταν σε πόλεμο με τη Σουηδία, πήρε κάτι από αυτούς. Δεν τους πήρε τίποτα, επέστρεψε (στη Ρωσία) ό,τι ήταν δικό της», είπε ο Πούτιν μιλώντας σε νέους επιχειρηματίες στη Μόσχα.

Επαφίεται σε εμάς να ξαναπάρουμε πίσω ό,τι μάς ανήκει

 

«Όταν ίδρυσε μια νέα πρωτεύουσα (σ.σ. την Αγία Πετρούπολη) καμία από τις χώρες της Ευρώπης δεν αναγνώριζε αυτό το έδαφος ως ρωσικό. Όλοι το θεωρούσαν μέρος της Σουηδίας. Όμως εξ αμνημονεύτων χρόνων ζούσαν εκεί Σλάβοι, δίπλα στους Φινοουγγρικούς λαούς. Ξαναπήρε πίσω και ενίσχυσε» τα εδάφη αυτά, πρόσθεσε. «Προφανώς, επαφίεται σε εμάς να ξαναπάρουμε πίσω (ό,τι ανήκει στη Ρωσία) και να ενισχύσουμε» (τη χώρα), συνέχισε, προφανώς αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

«Ναι, υπήρξαν εποχές στην ιστορία της χώρας μας που υποχρεωθήκαμε να υποχωρήσουμε, όμως μόνο για να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», κατέληξε. Ο Μέγας Πέτρος, ένας απολυταρχικός και ταυτόχρονα εκσυγχρονιστής ηγεμόνας, κυβέρνησε επί 43 χρόνια και έδωσε το όνομά του σε μια νέα πρωτεύουσα, την Αγία Πετρούπολη –απ’ όπου κατάγεται ο Πούτιν– την οποία έχτισε σε εδάφη που κατέλαβε από τους Σουηδούς. Η ήττα της Σουηδίας στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο (1700-1721) κατέστησε τη Ρωσία την κυριότερη δύναμη στη Βαλτική και σημαντικό παράγοντα που επηρέαζε τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

You May Also Like

Κ. Μητσοτάκης: Σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Κ. Μητσοτάκης: Σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Πρώην Ισραηλινός στρατηγός: Το Ισραήλ «σκοτώνει μωρά για χόμπι» στη Γάζα

«Είμαστε κουρασμένοι. Μακάρι να μας σκότωναν όλους τώρα. Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο έτσι», αναφέρει στο NBC News, μητέρα κρατώντας το βρέφος της αγκαλιά

Eurovision Σε Εἶδον. 68ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision.

Θα παρουσιαστεί σε πρώτη μετάδοση, το τραγούδι και το βιντεοκλίπ που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα

Barcode σε όλες τις πλαστικές σακούλες μέσα στο επόμενο δίμηνο

Τέσσερα λεπτά -τρία λεπτά συν 24% ΦΠΑ- κοστίζει από σήμερα η κάθε…

Μία θέση εργασίας (6μηνης διάρκειας), στον εθελοντικό οργανισμό «Κέλετρον Αγάπη για το Παιδί»

Μία θέση εργασίας (6μηνης διάρκειας), στον εθελοντικό οργανισμό «Κέλετρον Αγάπη για το…

Δημόσιο: Ανοίγουν 4.800 θέσεις εργασίας, με απολυτήριο λυκείου, το 2023

Πώς κατανέμονται οι 4.881 μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο που απευθύνονται σε απόφοιτους…

ΔΕΗ: 12 τρόποι για να κάνετε εξοικονόμηση στον λογαριασμό

ΔΕΗ: 12 τρόποι για να κάνετε εξοικονόμηση στον λογαριασμό

Κύπρος: Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο συγκρότημα “Δίας” -Πέντε συλλήψεις και 12 τραυματίες

Κύπρος: Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο συγκρότημα “Δίας” -Πέντε συλλήψεις και 12 τραυματίες

Άρση μέτρων: Ανοίγουν γυμναστήρια, επανέρχεται η μουσική στις παραλίες

Άρση μέτρων: Ανοίγουν γυμναστήρια, επανέρχεται η μουσική στις παραλίες