Ανάμεσά τους και συνεργάτης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Δρ. Βασίλειος Μπίνας

 

 

Το Βραβείο “ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018”  της κατηγορίας “Περιβαλλοντικό Έργο Οργανισμών και Κρατικών Υπηρεσιών ” του Εθελοντικού Οργανισμού για το Αστικό Περιβάλλον ECOCITY, απέσπασε πριν από μερικές ημέρες η Ομάδα TCM του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Έρευνας (ΙΤΕ) για την πιλοτική εφαρμογή καινοτόμου φωτοκαταλυτικού επιχρίσματος με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της υγιεινής εσωτερικού χώρου. Το Βραβείο απονεμήθηκε σε ειδική τελετή στο Συνεδριακό Κέντρο της Μήλου και περιελάμβαναν πέντε τομείς, οι οποίοι είναι αφιερωμένοι σε Επιστημονικό Έργο και Διπλωματική Εργασία για το Αστικό Περιβάλλον, σε Περιβαλλοντικό Έργο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε αναφορές για το περιβάλλον από Μέσα Ενημέρωσης, σε Περιβαλλοντικό Έργο Επιχειρήσεων και σε Περιβαλλοντικό Έργο Οργανισμών και Κρατικών Υπηρεσιών.

Η πιλοτική εφαρμογή του καινοτόμου φωτοκαταλυτικού επιχρίσματος  υλοποιήθηκε σε εσωτερικό χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος της ΣΕΑΠ σε πραγματικές συνθήκες, σε συνεργασία με το 691 Βιομηχανικό Εργοστάσιο Βάσης του Ελληνικού Στρατού, στο πλαίσιο κοινού έργου με τίτλο: «Εξυγίανση εσωτερικών χώρων με χρήση καινοτόμου επιχρίσματος- Βελτίωση της Ποιότητας του Αέρα και της Υγιεινής εσωτερικών χώρων».

Η προαναφερόμενη μελέτη  οδήγησε σε μετρήσιμα και ουσιαστικά αποτελέσματα για την υγεία και το περιβάλλον των στρατευσίμων και πραγματοποιήθηκε -από πλευράς ΙΤΕ- από τον συνεργαζόμενο ερευνητή του ΙΗΔΛ Δρ. Βασίλειο Μπίνα  και από το ερευνητικό προσωπικό της βιομηχανίας του στρατού (691 ΒΕΒ) τους Τ/ρχη Αντύπα Τερζόπουλο και Τ/ρχη Βασίλειο Σιαπέρα.

Ο  Ερευνητής του ΙΤΕ Δρ. Βασίλειος Μπίνας,  τον οποίο συνδέουν δεσμοί συγγένειας με την Καστοριά,  συνεργάζεται με τη ΔΕΗ  και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος το οποίο αποσκοπεί στην αποδοτικότερη και λιγότερο ρυπογόνο χρήση λιγνίτη -αλλά και άλλων καυσίμων όπως η βιομάζα-  για άμεση παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω κυψελών καυσίμου που χρησιμοποιούν αεριοποιημένο λιγνίτη. Η μέθοδος αυτή προσφέρει υψηλές αποδόσεις και χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με τους γνωστούς θερμικούς κύκλους, (παραγωγή ατμού από καύση λιγνίτη).

Τέλος να σημειωθεί πως τα βραβεία “ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ” είναι ένας θεσμός ο οποίος επιβραβεύει την Περιβαλλοντική Ευαισθησία για ενέργειες και έργα που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους με προσανατολισμό στην προστασία του Περιβάλλοντος.

 

Επιμέλεια: Χρύσα Κοσμίδου

 

 

 

You May Also Like

Ευχαριστήρια επιστολή από το Δ.Σ. Συνδέσμου  Ξενοδόχων 

Ευχαριστήρια επιστολή στον Δήμαρχο Καστοριάς και στον πρώην Αντιδήμαρχο Τουρισμού Καστοριάς Κύριο Ρήμο Αθανάσιο

Συνάντηση του Δημάρχου Καστοριάς με τον γενικό Γραμματέα της ΚΕΔΕ

  Συνάντηση του Δημάρχου Καστοριάς με τον γενικό Γραμματέα της ΚΕΔΕ

Λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Ιερομάρτυρα Βασίλειο Χιλιοδένδρου

Λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Ιερομάρτυρα Βασίλειο Χιλιοδένδρου

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 51 πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις την Κυριακή του Πάσχα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 51 πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις την Κυριακή του Πάσχα

Απόφαση για τήν δημοπράτηση ἐκμίσθωσης τοῦ κτιρίου τοῦ Ἱδρύματος πού βρίσκεται ἐπί τῆς λεωφόρου Νίκης στήν πλατεία τοῦ Ἀπόζαρι

Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου τοῦ Ἱδρύματος «Λαζάρου καί Ἀθηνᾶς Ρίζου»

Τοπική Κοινότητα Καστανοφύτου

Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο¨ Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος πορευόμενος¨

Πρόληψη επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών Θερμοκρασιών και καύσωνα από Πέμπτη 28-07-2021 έως και την Τρίτη 03-08-2021

  Πρόληψη επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών Θερμοκρασιών και καύσωνα από Πέμπτη…