Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη βιομηχανική κάνναβη

 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από διαβούλευση και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανταποκρίθηκε στο σύνολο των αιτημάτων των παραγωγών, αλλά και στο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που διαφαίνεται στον τομέα της βιομηχανικής κάνναβης.

 

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο δίνεται η δυνατότητα:

  • Εισαγωγής σπόρων και καλλιέργειας ποικιλιών κάνναβης που δεν είναι εγγεγραμμένες στον κοινοτικό κατάλογο ποικιλιών, μόνο για χρήση από τους παραγωγούς και όχι για εμπορία σπόρων
  • Καλλιέργειας σε γλάστρες ή σε συστήματα υδροπονίας εντός θερμοκηπίων.
  • Προβλάστησης των σπόρων με σκοπό τη μεταφύτευσης φυταρίων και διαχωρισμού αρσενικών – θηλυκών φυτών πριν τη φύτευση στο χωράφι.
  • Γνωστοποίησης της ημερομηνίας σποράς ή φύτευσης όχι πριν αλλά τρεις μέρες μετά από την πραγματοποίηση τους.
  • Αδειοδότησης και  έναρξης της καλλιέργειας (μόνο για τις ποικιλίες εκτός  κοινοτικού καταλόγου) όλη τη διάρκεια  του χρόνου.

 

Για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων θεσπίζονται:

  • Η διενέργεια υποχρεωτικών ελέγχων για όλα τα αγροτεμάχια στα οποία θα καλλιεργηθούν οι ποικιλίες κάνναβης που δεν είναι εγγεγραμμένες στον κοινοτικό κατάλογο και παράλληλα οι κυρώσεις γίνονται πιο αυστηρές.
  • Η υποχρέωση τήρησης για όλους τους παραγωγούς όλων των παραστατικών πώλησης ακατέργαστης κάνναβης για τρία έτη μετά την πώληση της ή τρία έτη μετά από τη συγκομιδή της σε περίπτωση μεταποίησης από τον ίδιο.

 

Επιπλέον, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

  • Θα οριοθετήσει άμεσα τις περιοχές με μέσο ετήσιο υψηλό ύψος βροχόπτωσης για τις οποίες δεν ισχύει η υποχρέωση υποβολής άδειας χρήσης νερού κατά την αδειοδότηση της καλλιέργειας.
  • Θα υποστηρίξει με τον προσφορότερο τρόπο τους υπαλλήλους των περιφερειακών υπηρεσιών που θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο αριθμό διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων.
  • Θα δώσει τη δυνατότητα αναπαραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού και παραγωγής κλώνων βιομηχανικής κάνναβης.
  • Θα ολοκληρώσει άμεσα σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, το θεσμικό πλαίσιο για τον καθορισμό των ορίων τετραϋδροκαναβινόλης στα τρόφιμα καθώς και το θεσμικό πλαίσιο των απαιτούμενων προϋποθέσεων ασφάλειας και ελέγχων για την απρόσκοπτη λειτουργία των μεταποιητικών μονάδων βιομηχανικής κάνναβης.

 

Τέλος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα προχωρήσει σύντομα στην έκδοση υπουργικής απόφασης για τη μεταποίηση μέσω της οποίας προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας.

 

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά την είσοδο νέων προσοδοφόρων καλλιεργειών στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα τη φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη όπου η Ελλάδα με προσέγγιση σοβαρή και υπεύθυνη κατέστη πρωτοπόρος και ελκυστική στις σοβαρές, ξένες επενδύσεις που είναι αναγκαίες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου.

 

You May Also Like

ΣΒΕ: Επιδοτούμενο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για εργαζόμενους απ’ όλη την Ελλάδα

ΣΒΕ: Επιδοτούμενο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για εργαζόμενους απ’ όλη την Ελλάδα

Μπαράζ πληρωμών πριν το Πάσχα για ΚΕΑ, Επίδομα Παιδιού ΟΠΕΚΑ, Δώρο Πάσχα ΟΑΕΔ και συντάξεις Μαΐου

Μπαράζ πληρωμών πριν το Πάσχα για ΚΕΑ, Επίδομα Παιδιού ΟΠΕΚΑ, Δώρο Πάσχα…

Quarterhorse: To πρώτο επαναχρησιμοποιήσιμο υπερηχητικό αεροσκάφος είναι γεγονός (vids)

To πρώτο επαναχρησιμοποιήσιμο υπερηχητικό αεροσκάφος είναι γεγονός (vids)

Κύπρος: Αποσύρθηκε παιδικό βιβλίο από νηπιαγωγείο επειδή «προκαλεί»

Τι απαντούν οι εκδόσεις Διόπτρα

Η «έγκυος της Μαριούπολης» τ’ αλλάζει: Δεν έγινε ποτέ αεροπορική επιδρομή στο μαιευτήριο, λέει

Η «έγκυος της Μαριούπολης» τ’ αλλάζει: Δεν έγινε ποτέ αεροπορική επιδρομή στο…

H απάντηση Γώγου για τις φωτογραφίες χωρίς μάσκα: «Και οι τρεις ήμασταν εμβολιασμένοι» (pics)

Η απάντηση του Χαράλαμπου Γώγου για τον ντόρο που δημιουργήθηκε για τις…

Κίνημα της πετσέτας: Δεν ιδρώνει το αυτί των επιτήδειων

Έβαλαν ξανά ξαπλώστρες σε παραλίες της Νάξου μέσα στη νύχτα, μετά τους ελέγχους

Άδ. Γεωργιάδης: Γενναία μέτρα στήριξης στο ρεύμα για όσο χρειαστεί

Άδ. Γεωργιάδης: Γενναία μέτρα στήριξης στο ρεύμα για όσο χρειαστεί

Click away: Πελάτες δοκιμάζουν παπούτσια στο πεζοδρόμιο – Γεωργιάδης: Μη παραβιάζετε τα μέτρα θα ξανά κλείσουμε

Table of Contents Hide Click away: Πελάτες δοκιμάζουν παπούτσια στο πεζοδρόμιο –…

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Ξεσπά ο πατέρας – Πότε θα βγουν οι τοξικολογικές

Ο Μάνος Δασκαλάκης χαρακτηρίζει αθλιότητα το άρθρο και ευχαριστεί εκ μέρους όλης…