Γιατί πρέπει να τρώτε ξηρούς καρπούς κάθε μέρα;

Είναι χορταστικοί και βοηθούν στη μείωση της κατανάλωσης περιττών θερμίδων. Εξι καλοί λόγοι για να τους απολαμβάνετε καθημερινά.

Οι ξηροί καρποί είναι από τα πιο υγιεινά φυσικά τρόφιμα και καλή επιλογή σνακ. Είναι γνωστοί εδώ και αιώνες για τις ιδιότητες αποκατάστασης της υγείας. Μπορεί να τους απολαύσει ο καθένας. Έχουν επίσης εξαιρετική γεύση. Οι ξηροί καρποί πρέπει να αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινής διατροφής σας. Περίπου 20 έως 30 γραμμάρια ή μια χούφτα ξηρών καρπών ημερησίως αρκεί για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη τους. Αλλά δεν πρέπει να υπερβείτε το όριο. Οι ξηροί καρποί είναι πολύ γνωστοί για τα οφέλη που προσφέρουν σε ένα άτομο που προσπαθεί να χάσει βάρος. Είναι χορταστικοί και αρκούν για να μειώσουν αισθητά την πείνα, πράγμα που βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης περιττών θερμίδων.

Ενισχύουν την υγεία

Λόγω του προφίλ λιπαρών οξέων, των θρεπτικών ιδιοτήτων τους και των βιοδραστικών συστατικών, οι ξηροί καρποί έχει βρεθεί ότι είναι χρήσιμοι στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, οστεοπόρωσης, υπέρτασης, παχυσαρκίας και άσθματος. Λειτουργούν επίσης ως αντιγηραντική τροφή και κάνουν το δέρμα και τα μαλλιά πιο υγιή. Βοηθούν επίσης στην όραση και αυξάνουν την πνευματική εγρήγορση.

Καλές θερμίδες

Οι ξηροί καρποί έχουν ειδικά αμινοξέα (δομικά στοιχεία πρωτεΐνης) που ελέγχουν την όρεξη και εμποδίζουν την λιγούρα. Κρατούν μακριά την πείνα και εσάς χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η πρόσθεση μερικών αμύγδαλων σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να βοηθήσει την απώλεια βάρους.

Καλά λιπαρά

Τα λιπαρά που υπάρχουν στα καρύδια και τους σπόρους είναι ένας συνδυασμός μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (MUFAs) και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFAs). Τα MUFAs μειώνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης. Ορισμένα PUFA είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα που δεν παράγονται στο σώμα μας και πρέπει να συμπληρωθούν με τη διατροφή μας. Μία διατροφή με υπερβολικά επεξεργασμένα και εξευγενισμένα τρόφιμα δεν παρέχει επαρκείς ποσότητες αυτών των λιπαρών και αυτό το έλλειμμα μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας. Με την ένταξη των ξηρών καρπών στη διατροφή σας εξασφαλίζετε ότι παίρνετε αυτά τα απαραίτητα λιπαρά με φυσικό τρόπο.

Φυτική πρωτεΐνη

Είναι μια καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών, ιδιαίτερα για χορτοφάγους. Επιπλέον,  περιέχουν εκείνα τα αμινοξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο και έτσι βοηθούν στην ανακούφιση της κατάθλιψης και στη βελτίωση της ψυχικής εγρήγορσης.

Αντιοξειδωτικά

Οι ξηροί καρποί είναι μια αποθήκη αντιοξειδωτικών. Περιέχουν βιταμίνη Ε,  ψευδάργυρο και σελήνιο που βοηθά στην πρόληψη εκφυλιστικών παθήσεων όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές ασθένειες. Είναι επίσης πλούσιοι σε ειδικά φυτικά χημικά – φυτοχημικά και φυτοστερόλες που βοηθούν στη μείωση των κακών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Θρεπτικά συστατικά που καθιστούν τους ξηρούς καρπούς υγιεινή επιλογή:

  • Το ασβέστιο και το μαγνήσιο βοηθούν στη βελτίωση της υγείας των οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης
  • Το κάλιο βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση) και αποτρέπει την αρρυθμία (ακανόνιστος καρδιακός παλμός)
  • Ο χαλκός απαιτείται για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και επίσης βοηθά στη διαχείριση της υπέρτασης
  • Η βιταμίνη Β και το φολικό οξύ μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα και προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Το φολικό οξύ βοηθά επίσης στη διατήρηση των νευρικών κυττάρων και καθυστερεί τη διαδικασία γήρανσης
  • Η χολίνη βοηθάει στην αποφυγή των λιπαρών καταλοίπων στο ήπαρ

 

iatronet.gr

You May Also Like

Μαντάρινι: Νέα μελέτη αποδεικνύει τις ισχυρές θεραπευτικές του ιδιότητες

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature”, έδειξε ότι το…

Πώς να κάνετε τα τζιν σας να μην «μπαίνουν» στο πλύσιμο

 Πώς να κάνετε τα τζιν σας να μην «μπαίνουν» στο πλύσιμο

Καύσωνας Κλέων: Ο δεκάλογος για τα μέτρα προστασίας

Τι πρέπει να προσέχουμε και τι να αποφύγουμε κατά την διάρκεια του καύσωνα

Πατάτα: 8 εκπληκτικές χρήσεις εκτός από το μαγείρεμα

Table of Contents Hide Πατάτα: 8 εκπληκτικές χρήσεις εκτός από το μαγείρεμα…

Δράση ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στην Καστοριά

Ευχαριστήριο μήνυμα του “ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ”

Νόσος των Λεγεωνάριων: Προσοχή στα συμπτώματα της ασθένειας από τα air condition

Νόσος των Λεγεωνάριων: Προσοχή στα συμπτώματα της ασθένειας από τα air condition

Τροφική δηλητηρίαση: Τα πέντε μεγάλα λάθη που κάνουν όλοι στην κουζίνα

Τροφική δηλητηρίαση: Τα πέντε μεγάλα λάθη που κάνουν όλοι στην κουζίνα

Πώς θα αντιμετωπίσετε φυσικά την πιτυρίδα

Πώς θα αντιμετωπίσετε φυσικά την πιτυρίδα

Φαγητό στο εστιατόριο: Πώς να μην το παρακάνουμε

Φαγητό στο εστιατόριο: Πώς να μην το παρακάνουμε

Φλεβίτιδα: Αίτια και συμπτώματα

Φλεβίτιδα: Αίτια και συμπτώματα