Για τη γιορτή της μητέρας. Γράφει η Τάνια Ώττα (αφιερωμένο στη μητέρα μου)

 

Πώς να εκφράσουμε την αγάπη μας και την ευγνωμοσύνη μας σε σένα  που είσαι πάντα δίπλα μας, με τον δικό σου μοναδικό τρόπο, είτε είσαι κοντά μας, είτε μακριά;

Μητέρα. Εσύ είσαι αυτό το ξεχωριστό πρόσωπο  που μας καθοδηγείς, μας συμβουλεύεις, μας μαλώνεις, μας δείχνεις την αγάπη σου, μας δείχνεις τον σωστό δρόμο της ζωής. Είσαι μία ηρωίδα, που πάντα με έναν μαγικό τρόπο έχεις τη λύση για όλα μας τα προβλήματα. Εσύ που τόσο απαλά μας σκουπίζεις το δάκρυ μας και το μετατρέπεις σε χαμόγελο. Εσύ  μας έμαθες να σηκωνόμαστε όταν πέφτουμε. Εσύ μας  δίδαξες ότι οι δυσκολίες μας κάνουν πιο δυνατούς. Εσύ μας έμαθες να μην φοβόμαστε το σκοτάδι, αλλά να αναζητούμε μέσα σε αυτό τα πιο λαμπερά αστέρια στον ουρανό. Εσύ μας εκμυστηρεύτηκες ότι μέσα σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε πράγμα, υπάρχει κάτι μαγικό και πρέπει να το ανακαλύψουμε με τον δικό μας ξεχωριστό τρόπο. Εσύ μας έδειξες ότι ο κόσμος είναι εδώ και μας περιμένει να τον γνωρίσουμε, να τον κατακτήσουμε, κι εσύ να καμαρώνεις και να δακρύζεις από χαρά.

Μάνα, μητέρα, μαμά, όπως και να το προφέρουμε, η λέξη αυτή μας κάνει να νιώθουμε παιδί μπροστά σου. Ανεξαρτήτως ηλικίας, πάντα σε χρειαζόμαστε, έχουμε  ανάγκη τη φροντίδα σου, τη συμβουλή σου, το χάδι σου, την αγκαλιά σου, την αγάπη σου.  Κι ας έρχονται στιγμές που μπορεί να μαλώσουμε μαζί σου. Να διαφωνήσουμε και να θυμώσουμε. Επειδή γίνεσαι αυστηρή πολλές φορές, από αγάπη και ανησυχία όμως. Ίσως και επειδή οι αντιλήψεις σου δεν ταιριάζουν με τη μοντέρνα εποχή μας και δυσκολεύεσαι να καταλάβεις τον τρόπο που σκεφτόμαστε σήμερα οι νεότεροι. Πάλι όμως θα ζητάμε την αγκαλιά σου, θα θέλουμε να ακούσουμε τη φωνή σου, θα αναζητήσουμε τη συμβουλή σου, θα γυρέψουμε την παρηγοριά σου, θα μοιραστούμε μαζί σου τα μυστικά μας.

Μάνα. Είσαι μία γυναίκα, που επέλεξες να παίξεις τον πιο όμορφο και συνάμα τον πιο δύσκολο ρόλο της ζωή σου.  Έναν ρόλο τόσο απαιτητικό και επιφορτισμένο με ευθύνες. Έναν ρόλο που σε ανταμείβει με το πιο δυνατό χειροκρότημα. Ανεκτίμητο δώρο η μητρότητα. Το πιο ακριβό. Να αισθάνεσαι τυχερή που η ζωή σου πρόσφερε αυτό το δώρο τόσο απλόχερα, να αισθάνεσαι απέραντη ευγνωμοσύνη, να τιμάς αυτόν τον ρόλο και να τον απολαμβάνεις.

Και σε σένα μητέρα, που δεν γέννησες αλλά μεγαλώνεις ένα παιδί, με κόπο, θυσίες και αγάπη, κι ας μην βγήκε από τα σπλάχνα σου. Είσαι κι εσύ μία ηρωίδα, είσαι κι εσύ μάνα, γιατί με δύναμη ψυχής, δίνεις όλη σου την αγάπη να φροντίσεις και να μεγαλώσεις ένα παιδί σαν να είναι κομμάτι του εαυτού σου.

Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί τι θα κάναμε χωρίς εσένα μητέρα;  Τρομάζουμε στη σκέψη ότι μπορεί να σε χάσουμε. Κι όταν αυτό συμβεί τότε θα καταλάβουμε πόσο σημαντική και απαραίτητη είσαι στη ζωή μας. Πόσο τεράστιο και δυσαναπλήρωτο είναι κενό που αφήνεις.  Κανένα χέρι δεν χαϊδεύει σαν το δικό σου, καμία αγκαλιά δεν είναι τόσο ζεστή όσο η δική σου. Καμία παρουσία δεν διώχνει τον φόβο τόσο μαγικά όπως η δική σου. Η γλυκιά σου σκέψη απαλύνει κάθε πόνο και τα γλυκά σου λόγια ηχούν τόσο όμορφα στα αυτιά μας.

Τώρα που πλησιάζει η γιορτή σου, θα σου δείξουμε ακόμη μία φορά την αγάπη μας, τον σεβασμό μας και την εκτίμησή μας  προς το πρόσωπό σου. Θα σου δείξουμε  την ευγνωμοσύνη μας για όλα όσα θυσίασες, για όλους τους κόπους και τις στεναχώριες που έζησες για να μην μας λείψει τίποτα. Για όλα όσα έκανες και συνεχίζεις να κάνεις για μας.

Για σένα γλυκιά μας μανούλα ένα σ’ αγαπώ μέσα από τη καρδιά μας. Χρόνια σου πολλά.

You May Also Like

Λένα Μαντά: «Βλέπω πολλά κακομαθημένα, δεν είδα προκοπή με τις καινούργιες παιδαγωγικές θεωρίες»

Είναι κακό για το ίδιο το παιδί να είναι κακομαθημένο. Γιατί η ζωή θα έρθει να σου πει πολλά όχι.

Να γιατί η Πράγα τον χειμώνα είναι η πιο όμορφη πόλη της Ευρώπης

Table of Contents Hide travelgeekerydailymailtumblrthesaint-onlineconorcullen albertoguerra Σαν παραμύθι..

«Σου κόβει την ανάσα»: Οι New York Times έγραψαν για τους «Πέρσες» του Λιγνάδη

«Σου κόβει την ανάσα»: Οι New York Times έγραψαν για τους «Πέρσες»…

Δωρίστε μεταχειρισμένα είδη ένδυσης στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας

Δωρίστε μεταχειρισμένα είδη ένδυσης στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας

«Σπάει» ένα μήνα σιωπής ο Πούτιν: Τότε μας εξαπάτησαν, τώρα μας αγνοούν

Table of Contents Hide «Σπάει» ένα μήνα σιωπής ο Πούτιν: Τότε μας…

Την επόμενη φορά που θα πάτε στην παραλία αφηστε τις μπροστινες ξαπλώστρες για τους γονείς

Αν δεν έχετε παιδιά ή αν τα παιδιά σας είναι μεγάλα, σας…

Ανησυχητικά στοιχεία: 3.000 παιδιά σε Ψυχιατρική Κλινική από τον Ιούνιο απόρροια των lockdown

Table of Contents Hide Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ Ανησυχητικά στοιχεία: 3.000…

Τελικά είναι σωστό ή λάθος να ζητάμε από τους καλεσμένους μας να βγάζουν τα παπούτσια τους;

Τελικά είναι σωστό ή λάθος να ζητάμε από τους καλεσμένους μας να…

Ένας 80χρονος δάσκαλος θυμάται τα πρώτα χρόνια που διορίστηκε. Κοιμόταν σε στάβλο, περπάταγε 7 ώρες για το σπίτι του, μάθημα πρωί και απόγευμα και πολύ ξύλο!

Ένας 80χρονος δάσκαλος θυμάται τα πρώτα χρόνια που διορίστηκε. Κοιμόταν σε στάβλο,…