Γιγάντια συμφωνία παροχής Φ.Α από Ρωσία σε Κίνα-Ανάσα Μόσχας στην Ουκρανία

Με μία κίνηση «ματ» που αναδεικνύει την Ρωσία σε κυρίαρχο παγκόσμιο πάροχο ενέργειας και στον αντίποδα της κρίσης στην Ουκρανία (που εν πολλοίς προκάλεσε η κυβέρνηση Μπάιντεν στην Ευρώπη) και το «πάγωμα» του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, η Μόσχα ανακοίνωσε κολοσσιαία συμφωνία εξαγωγής φυσικού αερίου στην «διψασμένη» ενεργειακά Κίνα!

Και μηδενίζει την εξάρτησή της από τους παραδοσιακούς Ευρωπαίους ενεργειακούς πελάτες της, δίνοντάς της την άνεση να προχωρήσει σε γεωστρατηγικές κινήσεις πίεσης της Δύσης: Η φράση σήμερα του Β.Πούτιν «Είτε σου αρέσει είτε όχι, γλυκιά μου, θα πρέπει να το υποστείς» αναφερόμενος στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την επικριτική του στάση απέναντι σε σημεία του σχεδίου για την ανατολική Ουκρανία που συμφωνήθηκε το 2015 στο Μινσκ ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο, μόνο τυχαία δεν ήταν.

Η Ρωσία πλέον έχει «λυμένα τα χέρια της»: «Αν δεν θέλετε εσείς το φυσικό αέριο, το θέλει η Κίνα» μοιάζει να λέει στην Ευρώπη που το χρησιμοποιεί ως «όπλο» για να πιέσει την Μόσχα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την σύναψη κολοσσιαία συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου με την Κίνα και η Gazprom ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μακροπρόθεσμη συμφωνία πώλησης και αγοράς με την China National Petroleum Corporation (CNPC) για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω μιας διαδρομής στην ρωσική Άπω Ανατολή.

Και μάλιστα από τα κοιτάσματα που βρίσκονται στα ανοικτά της Σαχαλίνης, συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου κοιτάσματος Yuzhno-Kirinskoye, το οποίο η Ουάσινγκτον είχε θέσει υπό καθεστώς κυρώσεων το 2015, πιέζοντας την Μόσχα να πάψει να στηρίζει τους ομοεθνείς της στην Ανατολική Ουκρανία και να τους αφήσει στο έλεος των νεοναζιστών του Κιέβου.

Το κοίτασμα αυτό, που βρίσκεται στο οικόπεδο του Κιρίνσκι στην Θάλασσα του Οότσκ, περιέχει επίσης τεράστιες ποσότητες πετρέλαιο και οι κυρώσεις αφορούσαν την επιβολή απαγόρευσης στις εταιρείες παγκοσμίως στην εξερεύνηση ή την παραγωγή, πετρελαίου ή φυσικού αερίου σε μεγάλα βάθη στα ρωσικά ύδατα, όπως το Yuzhno-Kirinskoye.

Το μόνο που κατάφεραν ήταν να καθυστερήσουν κατά ένα χρόνο την αξιοποίηση του κοιτάσματος!

Τα αποθέματα του κοιτάσματος Yuzhno-Kirinskoye ανέρχονται σε 711,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, 111,5 εκατομμύρια τόνους συμπυκνωμάτων αερίου (υδρίτες) και 4,1 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου.

Η παραγωγή θα ανέρχεται σε 21 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως: «Αυτό θα είναι το Yuzhno-Kirinskoye, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό», δήλωσε πηγή σχετικά με την προέλευση του φυσικού αερίου το οποίο θα καλύπτει τη νέα συμφωνία με την Κίνα.

Η Gazprom αποκάλυψε επίσης ότι «Το κοίτασμα Yuzhno-Kirinskoye βρίσκεται σε διαδικασία προανάπτυξης, με τις γεωλογικές μελέτες να έχουν ολοκληρωθεί εντός των ορίων του πεδίου. Έχουμε κατασκευάσει φρεάτια στο κοίτασμα χρησιμοποιώντας ημιβυθιζόμενα γεωτρύπανα και το κοίτασμα θα αρχίσει να παράγει σταδιακά κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2025.

Καθώς το έργο θα φθάσει στην πλήρη δυναμικότητά του, η ποσότητα των ρωσικών προμηθειών αερίου μέσω των αγωγών προς την Κίνα θα αυξηθεί κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως, φτάνοντας συνολικά τα 48 bcm ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών μέσω του υφιστάμενου αγωγού «Δύναμη της Σιβηρίας με προοπτική να φτάσουν τα 70 bcm ετησίως».

Οι εξαγωγές αυτές θα υπερκαλύψουν τις όποιες απώλειες από την καθυστέρηση του Nord Stream 2, αλλά από την άλλη θα προκαλέσουν συστημικό πλήγμα στην γερμανική οικονομία από την έλλειψη φθηνής ενέργειας. 

Η χρηματιστηριακή εταιρεία Sova Capital με έδρα τη Μόσχα δήλωσε ότι υπάρχει και ένα άλλο κοίτασμα, το Kirinskoye, το οποίο θα αρχίσει να δίνει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στην ρωσική οικονομία και πιθανότατα να χρησιμοποιηθεί σε εξαγωγές στην Κίνα.

Η νήσος Σαχαλίνη, πρώην ιαπωνικό νησί, σοβιετικό «τρόπαιο» στον Β’ΠΠ, εξελίσσεται σε «χρυσό χαρτί» στην ενεργειακή σύγκρουση…

ΠΗΓΗ:https://iskra.gr/

You May Also Like

Τουρκία: Ο τουρισμός κολλημένος στη βλέννα

Για φέτος, το υπουργείο Τουρισμού στοχεύει στα 30 εκατ. τουρίστες και 23…

Λευκορωσία: Διεθνείς αντιδράσεις για την βίαιη εκτροπή πτήσης με εντολή Λουκασένκο

Λευκορωσία: Διεθνείς αντιδράσεις για την βίαιη εκτροπή πτήσης με εντολή Λουκασένκο

Φον ντερ Λάιεν: “Η χρεοκοπία της Ρωσίας είναι μόνο θέμα χρόνου”

Την άποψη ότι η χρεοκοπία της Ρωσίας είναι “θέμα χρόνου” εκφέρει η…

Στάσιμο το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιλεκτικές τοποθετήσεις στο ταμπλό

Ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να αφομοιώσει τα νέα επίπεδα (υψηλά διμήνου) –…

Υπόσχεση Ερντογάν το 2010: “Θα γ… το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ – Είναι τρομοκράτες”

Table of Contents Hide Νέες εθνικιστικές προκλήσεις Ερντογάν για την Αγία Σοφία:…

Κορωνοϊός: Θετικός στον ιό ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον

Κορωνοϊός: Θετικός στον ιό ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον

Μπραντ Πιτ: Μήνυση για τα σπίτια που έχτισε μετά τον τυφώνα Κατρίνα – Σαπίζουν στη Νέα Ορλεάνη

Μπραντ Πιτ: Μήνυση για τα σπίτια που έχτισε μετά τον τυφώνα Κατρίνα…

Ενεργοποιήθηκε η ειδική πλατφόρμα αιτήσεων Κτηματολογίου για το «Σπίτι μου» της ΔΥΠΑ

«Απλοποιούμε και επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες του προγράμματος «Σπίτι μου»

Παππούδες βασάνιζαν φρικτά το θετό εγγόνι τους και του δημιούργησαν ατροφία στα πόδια – Πήγαινε τουαλέτα μόνο με εντολή

Το παιδάκι ζούσε για τρία χρόνια τον εφιάλτη

Υδάτινος εφιάλτης

Εξήντα τοις εκατό των υπόγειων υδάτων στη λεκάνη του ποταμού Ινδού και…