Από την Καρολάιν και τη Μόνικα έως την Τζεβριέ στην Αλεξανδρούπολη!

Με ένα βίντεο που δίνει γροθιά στο στομάχι, ξεδιπλώνοντας μέσα σε μόλις 45”, τις 17 γυναικοκτονίες που διαπράχθηκαν μέσα στο 2021 την Ελλάδα, επέλεξαν οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Αγίου Δημητρίου Επιδαύρου να στείλουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στην έμφυλη βία, αντί χριστουγεννιάτικων ευχών.

Και όπως κλείνει το βίντεο των μαθητών: Γυναικοκτονία δεν σημαίνει σκοτώνεις μία γυναίκα. Σημαίνει την σκοτώνεις επειδή ΕΙΝΑΙ γυναίκα.

Οι δολοφονίες που συγκλόνισαν την χώρα

Κρήτη: Την έσφαξε ο σύντροφός της
Στις 17 Ιανουαρίου 2021 μια 54χρονη γυναίκα βρέθηκε άγρια δολοφονήμενη μέσα στο σπίτι της στην περιοχή των Μεσκλών του Δήμου Πλατανιά στα Χανιά. Η γυναίκα είχε δεχθεί 14 μαχαιριές σε όλο της το σώμα, ενώ δράστης ήταν ο Νορβηγός σύντροφός της, με τον οποίο είχαν αρκετούς καβγάδες τον τελευταίο καιρό.

1ο

Έγκλημα στη Μακρινίτσα: Σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του και τον αδελφό της
Στις 5 Απριλίου η κοινή γνώμη συγκλονίζεται από το διπλό φονικό στη Μακρινίτσα. Η Κωνσταντίνα, μητέρα ενός μικρού παιδιού, πέφτει νεκρή μέσα στο πατρικό της σπίτι από το χέρι του εν διαστάσει συζύγου της, ο οποίος δολοφονεί και τον αδελφό της. Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μεταξύ του ζευγαριού ήταν πολλά, γι’ αυτό και η 28χρονη μητέρα είχε πάρει το παιδί τους και είχε αναζητήσει καταφύγιο στο πατρικό της. Είχε καταγγείλει τον σύζυγό της, όμως οι αρχές δεν μπόρεσαν να την προστατέψουν.

dolofonos makrinitsa

Γλυκά Νερά: Η δολοφονία της Καρολάιν που συγκλόνισε το πανελλήνιο
Έναν μήνα σχεδόν μετά, στις 11 Μαΐου, η δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν αφήνει άφωνη τη χώρα. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για ληστεία από σεσημασμένους κακοποιούς που δε δίστασαν να σκοτώσουν την άτυχη γυναίκα μπροστά στον σύζυγο και τη μόλις ενός έτους κόρη τους. Στην πορεία των ερευνών όμως αποκαλύφθηκε ένα στυγερό έγκλημα με δράστη τον σύζυγο της Καρολάιν, ο οποίος σκηνοθέτησε τη ληστεία για να καλύψει τα ίχνη του και να γλιτώσει τη σύλληψη. Όπως προέκυψε το ζευγάρι αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα και η Καρολάιν σκόπευε να ζητήσει διαζύγιο και να φύγει από το σπίτι, όμως δεν πρόλαβε.

karolain 5

Έγκλημα Αγία Βαρβάρα: Της έστησε καρτέρι έξω από το σπίτι της
Στις 3 Ιουνίου 2021 ακόμα μία γυναίκα πέφτει νεκρή από τα χέρια του εν διαστάσει συζύγου της. Είναι η 64χρονη Ελένη, η οποία πυροβολήθηκε εξ επαφής από τον δράστη έξω από το σπίτι της στην Αγία Βαρβάρα. O 75χρονος δράστης ισχυρίστηκε ότι ήθελε απλά να τη φοβίσει, αλλά τελικά την πυροβόλησε. Υποστήριξε ότι τον έβριζε και είχε εξωσυζυγικές σχέσεις, κάτι που τον είχε κάνει έξω φρενών.

agia varvara

Φολέγανδρος: Όταν… «χάλασε η φάση»
Και οι γυναικοκτονίες δεν έχουν τέλος, τον επόμενο μήνα, Ιούλιο του 2021, βρίσκει φρικτό θάνατο η 26χρονη Γαρυφαλλιά, κατά τη διάρκεια των διακοπών της με τον σύντροφό της στη Φολέγανδρο. Ο νεαρός φέρεται να έριξε το αυτοκίνητό τους από τα βράχια, στη συνέχεια ξυλοκόπησε την άτυχη κοπέλα, την έσυρε και την πέταξε από τον γκρεμό, αφήνοντάς την να πεθάνει από πνιγμό. O ίδιος ανέφερε ότι… «χάλασε η φάση» και τη σκότωσε, ενώ υποστήριξε ότι αντιμετωπίζει σοβαρή ψυχική νόσο για την οποία δεν ακολουθούσε θεραπεία.

dolofonos 1

Δάφνη: Έσφαξε τη σύζυγό του στο κρεβάτι τους
Τον ίδιο μήνα ένας άνδρας δολοφόνησε της σύζυγό του στο σπίτι τους στη Δάφνη. Κι εδώ η παθολογική ζήλεια ήταν που τον οδήγησε στο έγκλημα. Η 31χρονη μητέρα βρέθηκε κατακρεουργημένη πάνω στο κρεβάτι της, ενώ ο δράστης ομολόγησε το έγκλημά του, ισχυριζόμενος ότι το θύμα τον απατούσε. Πληροφορίες που ήρθαν στο φως αργότερα έκαναν λόγω για έναν άνθρωπο που ζήλευε παθολογικά, προκαλούσε συχνά καβγάδες, ενώ γείτονες είχε ειδοποιήσει την αστυνομία να επέμβει σε έναν από τους καβγάδες, κάτι όμως που δε συνέβη τελικά. Μία ακόμα γυναίκα έπεσε νεκρή κι ένα παιδί έμεινε ορφανό.

dafni

Λάρισα: Την εκτέλεσε με το περίστροφό του
Στις 3 Αυγούστου μια 43χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή μέσα σε ταβέρνα στη Λάρισα. Δράστης ο 54χρονος εν διαστάσει σύζυγός της, ο οποίος τη σημάδεψε με το περίστροφό του και την πυροβόλησε στο κεφάλι και τον θώρακα.

Κρήτη: Πυροβόλησε πισώπλατα τη γειτόνισσά του
Λίγες μέρες αργότερα, στις 8 Αυγούστου, μια ακόμα γυναίκα, αυτή τη φορά στην Κρήτη, η 47χρονη Σταυρούλα, πυροβολήθηκε πισώπλατα μέσα στην επιχείρησή της από έναν 49χρονο, που είχε το διπλανό κατάστημά. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για έγκλημα πάθους, γιατί η 47χρονη τον είχε απορρίψει. Μετά τη δολοφονία, ο δράστης έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και κατέληξε.

kriti 1

Θεσσαλονίκη: Νεκρή Γεωργιανή από τον σύντροφό της
Τον ίδιο μήνα, στις 23, μια 55χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε άγρια από τον Γεωργιανό σύντροφό της μέσα στο διαμέρισμά της στη Θεσσαλονίκη. Το θύμα πριν τη δολοφονία του είχε υποστεί άγριο ξυλοδαρμό.

Κυπαρισσία: Τη σκότωσε και την τσιμέντωσε στην αυλή του σπιτιού της
Στις αρχές Σεπτεμβρίου αποκαλύφθηκε το τσιμεντωμένο πτώμα της 42χρονης Ρουμάνας Μονικα Γκιους, η οποία αγνοούταν. Το πτώμα βρέθηκε στην αυλή του σπιτιού που έμενε στην Κυπαρισσία, ενώ για τη δολοφονία κατηγορείται ο 39χρονος πρώην σύντροφός της, ο οποίος είχε διαφύγει στη Ρουμανία. Ο φερόμενος δράστης παραδόθηκε στις Αρχές, ωστόσο αρνείται την ενοχή του.

monika 2

Γυναικοκτονία Ρόδος: Την εκτέλεσε εν ψυχρώ έξω από το σπίτι της
Στις 22/9/21, η 31χρονη Δώρα, δασκάλα από τη Ρόδο πυροβολήθηκε με καραμπίνα από τον πρώην σύντροφό της κι έπεσε νεκρή μπροστά στο σπίτι της. O 40χρονος δράστης, την πυροβόλησε στην καρδιά και φέρεται να της έδωσε και τη χαριστική βολή, ενώ στη συνέχεια έφυγε κι έβαλε τέλος στη ζωή του. H παθολογική ζήλεια όπλισε το χέρι του και έκοψε το νήμα της ζωής σε μια νέα γυναίκα, την οποία ο ίδιος ισχυριζόταν ότι… λάτρευε. Η Δώρα πίστευε ότι χωρίζοντάς τον θα γλίτωσε από τον εφιάλτη, όμως ο πρώην σύντροφό της δε δεχόταν να συνεχίσει τη ζωή του χωρίς αυτόν.

dora 1

Αργολίδα: 78χρονος στραγγάλισε την ηλικιωμένη σύζυγό του και αυτοκτόνησε
Στις 30 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Βερβερόντα Αργολίδας ένας 78χρονος στραγγάλισε την 75χρονη σύζυγό του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. O ηλικιωμένος επικοινώνησε με το αστυνομικό τμήμα και ανέφερε ότι η γυναίκα του ήταν νεκρή. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί στο σπίτι βρήκαν νεκρό και τον 78χρονο. Στο σημείο βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και ένα σημείωμα από τον 78χρονο, που έγραφε: «Υπαίτιος είμαι εγώ, η γυναίκα μου έπασχε από Αλτσχάιμερ».

Ιεράπετρα: Μητέρα τεσσάρων παιδιών δολοφονείται από τον εν διαστάσει σύζυγό της. H 48χρονη Νεκταρία, μητέρα τεσσάρων παιδιών, 25, 22 και δύο δίδυμων κοριτσιών 18 ετών, δολοφονείται στην Ιεράπετρα από τον εν διαστάσει σύζυγό της. Ο 54χρονος εμβόλισε με τη μηχανή το αυτοκίνητο της άτυχης γυναίκας, την κυνήγησε στο πάρκινγκ και την κατέσφαξε με μαχαίρι. Στη συνέχεια, πήγε σε έναν γκρεμό και απειλούσε να αυτοκτονήσει.

nektaria2

Θεσσαλονίκη: «Παιδιά σκότωσα τη γυναίκα μου»
Στις 28/11/21 ένας 49χρονος στη Θεσσαλονίκη σκότωσε τη 48χρονη σύζυγό του με 23 μαχαιριές στο θώρακα. Ο δράστης παραδόθηκε στην αστυνομία λίγα λεπτά μετά το στυγερό έγκλημα, λέγοντας: «Παιδιά, σκότωσα τη γυναίκα μου». Αστυνομικοί έσπευσαν στο σπίτι του ζευγαριού και βρήκαν την άτυχη γυναίκα νεκρή μέσα σε μια λίμνη αίματος, μέσα στην κρεβατοκάμαρα του διαμερίσματός τους. Ο γυναικοκτόνος είχε νοσηλευτεί δύο φορές σε ψυχιατρική κλινική, με τη δεύτερη να είναι μετά από αίτηση του 20χρονου γιου του. Ο άντρας προφυλακίστηκε για το έγκλημά του και δηλώνει αμετανόητος, καθώς όπως υποστήριξε στην απολογία του «η σύζυγος είχε εξωσυζυγική σχέση».

5443952

Λακωνία: Την έπνιξε και στο διπλανό δωμάτιο κοιμόντουσαν τα παιδιά τους
Στη Λακωνία, ένας 40χρονος έπνιξε την 36χρονη σύζυγο και μητέρα των παιδιών του μετά από καβγά που είχαν στις 6/12/21. Ο γυναικοκτόνος είχε ανεβάσει φωτογραφία αγκαλιασμένος με τη γυναίκα του στα social media – Την επόμενη μέρα την έπνιξε
Αμέσως μετά, τηλεφώνησε στο Α.Τ. της περιοχής του και ομολόγησε την πράξη του. «Είναι δυνατόν αυτή να βρίσει εμένα;», φέρεται να είπε στην αστυνομία. Οι δύο γιοι του ζευγαριού βρίσκονταν στο διπλανό δωμάτιο και κοιμόντουσαν. Λίγες μέρες μετά το φονικό, τα αγοράκια έμαθαν από παιδοψυχολόγο πως η μητέρα τους είναι νεκρή.

Αλεξανδρούπολη: Η 29χρονη Τζεβριέ ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου από τον σύζυγό της και πεθαίνει μετά από μέρες στη ΜΕΘ. Μόλις τέσσερις μέρες αργότερα, στις 10/12/21, η 29χρονη Τζεβριέ από την Αλεξανδρούπολη καταλήγει στο νοσοκομείο, μετά από πολυήμερη νοσηλεία και τρία χειρουργεία. Ο σύζυγος της την είχε ξυλοκοπήσει, ενώ όταν την πήγε στο νοσοκομείο είπαν ότι «έπεσε από τη σκάλα». Η Τζεβριέ έφυγε βασανιστικά, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό από τον σύζυγό της
Δεν την άφηνε να έχει επαφές με την οικογένειά της, ενώ οι γείτονες της κοπέλας αναφέρουν πως κυκλοφορούσε συχνά με τραύματα. Όταν οι δικοί της την ρωτούσαν αν ο άντρας της την χτυπάει εκείνη απαντούσε πως «όλα είναι καλά». Η Τζεβριέ φοβόταν για τη ζωή των τριών παιδιών της, αλλά τελικά έχασε η ίδια τη ζωή της. Ο 31χρονος συζυγοκτόνος προφυλακίστηκε για την κατηγορία ανθρωποκτονίας από πρόθεση, ενώ δήλωσε πως δεν είχε σκοπό να την σκοτώσει και πως είχε πιει.

Αλεξανδρούπολη τζεβριέ

Θεσσαλονίκη: Την πυροβόλησε γιατί τον χώρισε και ξαναέφτιαξε τη ζωή της
Στις 14/12/21 η δολοφονία μιας 55χρονης μέσα σε ζαχαροπλαστείο της Νέα Μαδυτού Θεσσαλονίκης αποδεικνύεται πως είναι άλλη μία γυναικοκτονία. Η 55χρονη που δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον εν διαστάσει σύζυγό της
Αρχικά, οι αυτόπτες μάρτυρες και οι αρχές θεωρούσαν πως η πεθερά της 55χρονης της είχε πυροβολήσει. Στη συνέχεια αποδείχτηκε πως ο εν διαστάσει σύζυγός της την σκότωσε, φορώντας μακρύ γυναικείο παλτό με κουκούλα. Ο δράστης είχε απειλήσει το θύμα πολλές φορές. Πριν από 3- 4 χρόνια βρήκε τη δύναμη να τον εγκαταλείψει. Όταν εκείνη κατάφερε να προχωρήσει στη ζωή της και να βρει μία άλλη σχέση ο πρώην σύζυγός της την πυροβόλησε.

THESS

Γυναικοκτονία-στατιστικά: 39 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα τα έτη 2019 – 2020

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Γυναικοκτονίες (European Observatory on Femicide) τα έτη 2019-2020 τελέστηκαν στην Ελλάδα τουλάχιστον 39 γυναικοκτονίες.

Η έμφυλη βία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή ως κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες ηλικίας 16 – 44 ετών, ξεπερνώντας ακόμη και τον καρκίνο αλλά και τα τροχαία, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το 2017, η Eurostat κατέγραψε 854 γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας από μέλος της οικογένειας ή τον σύντροφο σε 16 χώρες – μέλη που παρείχαν τα σχετικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο 2019, στην εκδήλωση με θέμα «Έμφυλη Βία και τις Κοινωνικο-πολιτικές Πρακτικές. Η ακραία περίπτωση της «Γυναικοκτονίας»:

2.600 γυναίκες στην ΕΕ χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ενδοοικογενειακή βία.
Το 82% των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας έχει θύματα τις γυναίκες.
1 στις 2 δολοφονίες γυναικών παγκοσμίως γίνεται από τους συζύγους/συντρόφους.
1 στις 3 γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία κάποια στιγμή στη ζωή τους.

You May Also Like

Τραγικό «χτύπημα» της Μοίρας για τον ήρωα ψαρά που έσωζε κόσμο στο Μάτι: Πέθανε η 15χρονη κόρη του

Το άτυχο κοριτσάκι «έφυγε» στον ύπνο του σε ηλικία 15 ετών.

Δυσοίωνα μηνύματα για την αγορά εργασίας

Αβέβαιη παραμένει για το 2015 η προοπτική να δημιουργηθούν διατηρήσιμες συνθήκες ανάπτυξης…

«Σκοτώστε τους Έλληνες»

Αυτό είναι το νέο απειλητικό μήνυμα που στάλθηκε σε εκκλησία και νοσοκομεία (εικόνα)

«Δεν δέχομαι μείωση ενοικίου, δε με νοιάζει, πούλα το αμάξι σου, εγώ έχω μάθει να ζω με 5.000€ το μήνα”

«Δεν δέχομαι μείωση ενοικίου, δε με νοιάζει, πούλα το αμάξι σου, εγώ…

Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού: Οι 6 πιο συχνές αιτίες και οι τρόποι προφύλαξης – Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Περίπου 350 περιστατικά στην Ελλάδα ετησίως

Ελεύθερος Σκοπευτής – Αποχή: Μία ανησυχητική εξέλιξη

Τι και αν κατά τον προεκλογικό αγώνα των τελευταίων εκλογών σε συγχορδία…

Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός Α.Σ.Ε.Π.: Οι θέσεις και η κατανομή τους ανά κλάδο και ειδικότητα

Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός Α.Σ.Ε.Π.: Οι θέσεις και η κατανομή τους ανά κλάδο…

Η μεγάλη πρεμιέρα της Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη

Table of Contents Hide Η ιστορική Αγορά Μοδιάνο διασώθηκε από την κατάρρευση…

Ντέπυ Γκολεμά – Το Bachelor είναι η ντροπή της γυναίκας και της τηλεόρασης

Έξω από τα δόντια -όπως πάντα- η Γκολέμα εκφράστηκε για αυτά που…