Γώγος: Τέσσερα θέματα που μπορεί να προκύψουν από τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού

Με αυξημένη μεταδοτικότητα του κορονοϊού σχετίζεται η νέα μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία και πλέον καταγράφεται και σε άλλες χώρες, όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.

Αυξάνει, επίσης, την ταχύτητα διασποράς. Ωστόσο, αναμένονται περισσότερα στοιχεία για τη μετάλλαξη αυτή για να ξέρουμε αν και πόσο επικίνδυνη είναι, όπως εξήγησε ο καθηγητής.

«Έχουμε δει κάποιες μεταλλάξεις στα γονίδια, τα οποία κωδικοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών που φτιάχνουν την πρωτεΐνη S, με την οποία ο ιός προσκολλάται στα κύτταρα. Αν οι μεταλλάξεις αυτές διευκολύνουν την προσκόλληση, αυξάνουν τη μεταδοτικότητα. Δεν ξέρουμε όμως αν διευκολύνει κι άλλες διαδικασίες ενδοκυττάριες που κάνουν πιο βαριά τη νόσο» ανέφερε ο κ. Γώγος.

«Έχουμε δει ήδη αρκετές μεταλλάξεις από την αρχή και δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Δεν έχουμε δεδομένα για τη συγκεκριμένη ακόμα. Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» τόνισε.

Στη συνέχεια ο καθηγητής είπε ότι σήμερα, Δευτέρα, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει σχετικά με τα δεδομένα που έχει για τη μετάλλαξη. 

«Με τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα είναι βαρύ το μέτρο της αναστολής πτήσεων και κλείσιμο συνόρων» είπε.

Τα θέματα που μπορεί να προκύψουν από τη μετάλλαξη του ιού:

–    Ο ιός να γίνει πιο μεταδοτικός
–    Να γίνει πιο τοξικός
–    Να μην φαίνεται στα τεστ
–    Να υπάρξει επαναμόλυνση από τον μεταλλαγμένο ιό

Όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι στοχεύουν σε πολλές πρωτεΐνες, άρα κατά πάσα πιθανότητα θα δράσουν και κατά της μετάλλαξης.

«Σύντομα θα έχουμε δεδομένα για την αντιγονικότητά του, τη διασπορά και τη βαρύτητα της νόσου».

Για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν ο καθηγητής είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει καμπανάκι ξανά και ξανά για να αποφεύγονται οι συνωστισμοί.

Τέλος, ο κ. Γώγος για την πιθανότητα να αρθεί το lockdown στις 7 Ιανουαρίου είπε ότι υπάρχει μια ελάττωση των κρουσμάτων, ωστόσο, παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας. Αν όλα πάνε καλά, θα δούμε το άνοιγμα στην πορεία. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Επίσης, για τα σχολεία τόνισε ότι πρώτα σχεδιάζεται να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά τα γυμνάσια και τα λύκεια. «Μην προτρέχουμε», επεσήμανε ωστόσο.

newsbeast.gr

You May Also Like

Κορωνοϊός: Νοσηλεύτρια περιγράφει πόσο γρήγορα χάνονται κάποιοι ασθενείς στις ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Νοσηλεύτρια περιγράφει πόσο γρήγορα χάνονται κάποιοι ασθενείς στις ΜΕΘ

Εξαιρετικό βίντεο εξηγεί τι προκαλεί ο κορωνοϊός στο ανθρώπινο σώμα

Εξαιρετικό βίντεο εξηγεί τι προκαλεί ο κορωνοϊός στο ανθρώπινο σώμα

Κορονοϊός: Σε ποια περίπτωση θα εφαρμοστεί γενική απαγόρευση κυκλοφορίας

Κορονοϊός: Σε ποια περίπτωση θα εφαρμοστεί γενική απαγόρευση κυκλοφορίας

Lockdown: Σχέδιο για παράτασή του μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου – Τι φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι

Lockdown: Σχέδιο για παράτασή του μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου – Τι φοβούνται…

Το απόγευμα θα ανακοινωθεί σε ποιο επίπεδο θα λειτουργεί για τις επόμενες 14 μέρες η Π.Ε. Καστοριάς / Χαρδαλιάς από Καστοριά: «Δεν μπορώ να προκαταβάλω την απόφαση της ειδικής Επιτροπής Επιδημιολόγων»

Το απόγευμα θα ανακοινωθεί σε ποιο επίπεδο θα λειτουργεί για τις επόμενες…

«Μαύρη» πρόβλεψη ΠΟΥ για κορονοϊό, «δεν θα ηττηθεί μέχρι το τέλος του έτους»

«Μαύρη» πρόβλεψη ΠΟΥ για κορονοϊό, «δεν θα ηττηθεί μέχρι το τέλος του…

Δωρεάν έλεγχοι rapid test από ΚΟΜΥ Καστοριάς στη Διποταμία, την Τρίτη 13/04/2021

Δωρεάν έλεγχοι rapid test από ΚΟΜΥ Καστοριάς στη Διποταμία, την  Τρίτη  13/04/2021

Πομπέο «αδειάζει» ΠΟΥ και Σι Τζινπίνγκ: Ο κορονοϊός προέκυψε από εργαστήριο στην Κίνα

Πομπέο «αδειάζει» ΠΟΥ και Σι Τζινπίνγκ: Ο κορονοϊός προέκυψε από εργαστήριο στην…

Σύψας σε ΣΚΑΪ για ρεβεγιόν: Καμιά οικογένεια να μην θεωρείται ασφαλής

Σύψας σε ΣΚΑΪ για ρεβεγιόν: Καμιά οικογένεια να μην θεωρείται ασφαλής

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Το «όπλο» του εμβολίου, το «φρένο» στα νέα μέτρα και τα Χριστούγεννα δυο ταχυτήτων

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Το «όπλο» του εμβολίου, το «φρένο» στα νέα μέτρα και…