Τα βιβλία είναι ο καλύτερος φίλος των παιδιών, τόσο διότι αποτελούν τον μοναδικό ίσως τρόπο για να αναπτύξουν πλούσιο λεξιλόγιο, το όποιο θα χρησιμοποιήσουν όταν θέλουν να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους, όσο και επειδή τα βοηθά να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να ονειρεύονται και να αναζητούν την ευκαιρία για να αλλάξουν τον κόσμο.

Συνεπής στη δέσμευσή της, να ανοίγει παράθυρα στη γνώση, σε παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές, η ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS χάρισε έναν ακόμη χώρο μοναδικής αισθητικής, που γέμισε με βιβλία και χαμόγελα ευτυχίας. Το ορεινό χωριό Λιβάδι Ελασσόνας, οι Κουκλιοί Ιωαννίνων, το Βαρικό Φλώρινας, οι Μουριές Κιλκίς, η ορεινή Κρανιά Γρεβενών, το Αχλαδοχώρι Σερρών, τα ακριτικά Δίκαια, το Νευροκόπι Δράμας και οι Μεταξάδες Έβρου είναι τα σημεία-σταθμοί, οι βιβλιοθήκες γέμισαν και τα παιδιά απόκτησαν χιλιάδες νέους φίλους: Τα βιβλία τους.

Η δέκατη βιβλιοθήκη που έγινε «δώρο» σε παιδιά ενός ακόμη ακριτικού χωριού, εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού Κορέστεια ή αλλιώς Νέος Οικισμός του δήμου Καστοριάς. Το CNN.gr βρέθηκε κοντά στους 38 μαθητές που θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ξεφυλλίζουν και να χάνονται σε κόσμους μαγικούς, συνομίλησε με τοπικούς παράγοντες και κατάγραψε τον ενθουσιασμό παιδιών και γονέων για το νέο «κόσμημα» του σχολείου.

«Από το 2014, στην ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS υιοθετήσαμε το σύνθημα ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, που εκφράζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ως οργανισμός αλλά και ως μέλος της κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιούμαστε. Την ίδια χρονιά, σε συνεργασία με το Δίκτυο Εθελοντών “Journalists Acting Δημοσιογράφοι σε Δράση”, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εξοπλισμού βιβλιοθηκών για παιδιά και νέους σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Για την ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιούμε παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα με επίκεντρο τις υποδομές και τη γνώση και αποδέκτες τα παιδιά και τους νέους» σημειώνει ο κ. Νίκος Υφαντίδης, περιφερειακός διευθυντής Βορείου Ελλάδος και διευθυντής καταστήματος Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΙΚΕΑ ανέλαβε τη μελέτη και το σχεδιασμό των διαθέσιμων χώρων, ενώ, στη συνέχεια, πρόσφερε τον απαιτούμενο εξοπλισμό και πραγματοποίησε τη διακόσμηση των χώρων, με στόχο τη δημιουργία όμορφων και λειτουργικών βιβλιοθηκών. «Συνολικά, μέσα από τις 10 βιβλιοθήκες που υλοποιήσαμε, καταφέραμε να δώσουμε πρόσβαση στον κόσμο των βιβλίων αλλά και περαιτέρω εκπαιδευτικό υλικό σε πάνω από 1.500 παιδιά» προσθέτει ο κ. Υφαντίδης.

Η Νικόλ Καζαντζίδου, μέλος του Journalist Acting και δημοσιογράφος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ολοκληρώνοντας τη διαδρομή των 10 βιβλιοθηκών, με περισσότερα από 13.000 βιβλία να έχουν δωριστεί στα παιδιά, ανέφερε στο CNN.gr: «Κάνουμε στάση σε ένα ταξίδι που είχε ως μόνο στόχο: 10 βιβλιοθήκες. Τα Κορέστεια ήταν ο τελευταίος μας σταθμός, όμως δεν τραβάμε χειρόφρενο καθώς υπάρχει μία δυναμική που δεν θέλουμε να σταματήσει εδώ. Τα χιλιόμετρα και ο χρόνος που αφιερώσαμε είναι πράγματι δύο μεγέθη μη υπολογίσιμα. Η ομάδα έδεσε καλά και εκπλήρωσε το στόχο της, δημιουργώντας κυρίως έναν κύκλο φιλίας που δεν θα τελειώσει ποτέ».

Εξαιρετικά σημαντική είναι για την τοπική κοινωνία η προσφορά της ΙΚΕΑ του Ομίλου Fourlis, όπως υπογραμμίζει και ο δήμαρχος Καστοριάς, κ. Ανέστης Αγγελής: «Παρόλο που η εποχή της πληροφόρησης με τα νέα ψηφιακά μέσα επελαύνει, η υπόθεση της βιβλιοθήκης και η άμεση επαφή των βιβλίων με τα παιδιά, ειδικότερα στις ακριτικές περιοχές, αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξή τους. Και αυτό διότι η βιβλιοθήκη “παντρεύει” την αθωότητα των παιδιών με τη γνώση. Και όταν αυτό συμβαίνει, τότε σίγουρα έχουμε δημιουργικό αποτέλεσμα» είπε ο ίδιος, σημειώνοντας επιπλέον: «Είναι σημαντική η προσπάθεια τόσο των δημοσιογράφων, όσο και της ΙΚΕΑ του Ομίλου Fourlis, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, που απέδειξε ότι διψά για γνώση. Σε μία εποχή που τα σχολεία κλείνουν, η δράση αυτή έχει θετικό πρόσημο, δεδομένου ότι πλέον τα παιδιά που μένουν εδώ θα έχουν έναν ακόμη τρόπο έκφρασης» κατέληξε ο κ. Αγγελής.

«Πρωτόγνωρη» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Καστοριάς, Δημήτρης Στυλιάδης, κάνοντας κατανοητό πόσο σημαντική είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία στις μέρες μας. «Πρέπει να συγχαρούμε από βάθους καρδιάς, για όλη αυτή την προσπάθεια που έκαναν, όλους τους εμπλεκόμενους. Τα Κορέστεια είναι μία απομακρυσμένη περιοχή, με λίγα παιδιά, ενώ το σχολείο βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Από την αρχή που κατατέθηκε η πρόταση για τη δημιουργία βιβλιοθήκης, υπήρξε σημαντική εθελοντική εργασία, για να μπορούμε πλέον να βλέπουμε ένα αποτέλεσμα εξαιρετικό. Η χαρά μας είναι μεγάλη, κυρίως επειδή το σχολείο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα σχολεία, ενώ μάλλον τα σχολεία της πόλης έχουν πλέον ένα λόγο, τη βιβλιοθήκη, για να ζηλέψουν το δημοτικό σχολείο Νέου Οικισμού».

«Στυλοβάτης» του δημοτικού σχολείου Κορεστείων είναι η εδώ και εννέα χρόνια, νηπιαγωγός Αλέκα Κοντοπούλου. Εργαζόταν νυχθημερόν εθελοντικά μέχρι να τοποθετηθεί και η τελευταία βίδα στις βιβλιοθήκες, ενώ δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό της κατά την παράδοση του έργου. «Αυτή η βιβλιοθήκη θα δώσει ανάσα στους δασκάλους, θα τους λύσει τα χέρια. Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα, αφού ο χώρος είναι εξαιρετικά όμορφος και θεωρώ πως ο καθένας μας θα ήθελε να μπει και να διαβάσει σε έναν τέτοιο χώρο» σημείωσε η ίδια και πρόσθεσε πως ευχή όλων είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο, δεδομένου ότι η βιβλιοθήκη θα λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο, ενώ θα ανοίγει και απογεύματα, χάρη στις εθελόντριες μητέρες.

Η κυρία Κοντοπούλου πλέον, παρέα με τους υπόλοιπους δασκάλους, προγραμματίζουν ήδη παρουσιάσεις βιβλίων με συγγραφείς που κατάγονται ή έχουν γράψει για την περιοχή της Καστοριάς, ενώ συντονίζονται ποικίλες δράσεις μέσα στη βιβλιοθήκη, όπως και δραστηριότητες γνωριμίας με το βιβλίο!

Τα στόρια του παραθύρου που «βλέπει» στη γνώση μόλις άνοιξαν… Και εις άλλα με πολλές βιβλιοθήκες και ακόμη περισσότερη ανάγνωση!

 

Πηγή: cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Θεσσαλίας

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Καστοριάς εκφράζει τη βαθιά του οδύνη για τα θύματα που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία

Επίσκεψη της Ομάδας προστασίας αδέσποτων ζώων Καστοριάς στο νηπιαγωγείο Πολύκαρπης

΄΄Οι μαθητές ενημερώθηκαν τι σημαίνει φιλοζωική και εθελοντισμός΄΄

ΝΟΔΕ Καστοριάς: «Δεν έχουν ανακοινωθεί στους αγρότες ούτε καν οι εκτιμήσεις»

ΝΟΔΕ Καστοριάς: «Δεν έχουν ανακοινωθεί στους αγρότες ούτε καν οι εκτιμήσεις»

Εξιχνιάστηκε κλοπή που διαπράχθηκε σε βάρος 50χρονου ημεδαπού στην Καστοριά

Σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία σε βάρος 41χρονου ημεδαπού

Διακοπή υδροδότησης στην εκτός σχεδίου περιοχή Τυροκομείου, λόγω βλάβης που προκάλεσε ο ανάδοχος του έργου «Εσωτερικό υδραγωγείο πόλης Άργους Ορεστικού»

Διακοπή υδροδότησης στην εκτός σχεδίου περιοχή Τυροκομείου, λόγω βλάβης που προκάλεσε ο…

Μήνυμα Δημάρχου Άργους Ορεστικού στους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων

Μήνυμα Δημάρχου Άργους Ορεστικού στους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων

Συνάντηση Εργασίας του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για θέματα που αφορούν το Διοικητήριο της Π.Ε. Καστοριάς.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Σύλληψη δυο ατόμων στα Γρεβενά για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και περί τελωνειακού κώδικα

Την Τρίτη (31.05.2016) το απόγευμα σε περιοχή των Γρεβενών, αστυνομικοί του Τμήματος…