Δέλτα plus: Ανησυχία για τη μετάλλαξη του ινδικού στελέχους του κορονοϊού

Ενώ επιστήμονες και κυβερνήσεις βρίσκονται σε συναγερμό για τη μετάλλαξη Δέλτα, μία παραλλαγή αυτής, η Δέλτα Plus έρχεται να δημιουργήσει νέο «πονοκέφαλο» στις αρχές.

Η μετάλλαξη Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και ονομάστηκε έτσι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αποτελεί μια παραλλαγή του κορονοϊού που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Μελέτες έδειξαν ότι η παραλλαγή αυτή βρέθηκε πίσω από το δεύτερο, σφοδρό κύμα πανδημίας στην Ινδία.

Ήδη, ωστόσο, η χώρα της ανατολικής Ασίας, που επισήμως θρηνεί 389.661 θύματα της νόσου (τα στοιχεία αντλήθηκαν από το worldometers.info το βράδυ της Τρίτης), αντιμετωπίζει μία νέα απειλή, μία παραλλαγή της μετάλλαξης Δέλτα, την οποία τοπικά και διεθνή ΜΜΕ ονόμασαν «Δέλτα plus».

Οι ειδικοί, οι οποίοι την αποκαλούν B.1.617.2.1 ή AY.1, δεν αποκλείουν, μάλιστα, η «Δέλτα Plus» να απασχολήσει, σύντομα, και τον υπόλοιπο κόσμο, μιας και που τα πρώτα περιστατικά αυτής εντοπίστηκαν στην Ευρώπη, την άνοιξη, κι όχι στην Ασία – οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα, όπως πλέον γνωρίζουμε όλοι.

Ινδοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν πως το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί, πλην της χώρας τους, σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ελβετία, Ιαπωνία, Πολωνία, Νεπάλ, Κίνα και Ρωσία.

Μόνο σε μία πολιτεία της Ινδίας, τη Μαχαράστρα, έχουν αναφερθεί πάνω από 20 κρούσματα με αυτή τη μετάλλαξη, κατά τις αρχές.

Ο «πρόγονος» της, η παραλλαγή Δέλτα, έχει καταγραφεί σε περίπου 75 χώρες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μάλιστα αναδειχθεί στην η κυρίαρχη παραλλαγή του κορονοϊού, αναστέλλοντας ακόμη και τα σχέδια χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ επανέφερε και στην Ελλάδα τις συζητήσεις για νέο πανδημικό κύμα (δείτε εδώ).

Το ερώτημα για το αν η «Δέλτα Plus» θα μπορούσε να αποτελέσει ανάλογης επικινδυνότητας στέλεχος ή μεγαλύτερη απειλή δεν έχει απαντηθεί. Μιλώντας στο India Today TV, όμως, ο κορυφαίος ιολόγος Shahid Jameel προειδοποίησε ότι η παραλλαγή της Δέλτα, η «Δέλτα plus», θα μπορούσε να είναι περισσότερο επικίνδυνη. Θα μπορούσε να «ξεφεύγει» τόσο από τα εμβόλια, όσο και από την ανοσία που προκαλείται από φυσική λοίμωξη, δήλωσε.

Το ίδιο Μέσο ανέφερε, σε σημερινό (22/6) ρεπορτάζ του, πως υπάρχει μια ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων ότι η «Δέλτα plus» θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο μεταδοτική από την Δέλτα.

Τα παραπάνω αφορούν σε εκτιμήσεις, πάντως, μιας και που αυτή τη στιγμή λείπουν σαφή επιστημονικά στοιχεία.

Εκείνο που είναι δεδομένο είναι ο κανόνας της βιολογίας που θέλει κάθε επιτυχημένη μετάλλαξη να κάνει έναν ιό ικανό να επιβιώσει. Με απλά λόγια, εάν η «Δέλτα plus» αποδειχθεί επιτυχημένη μετάλλαξη, έναντι της Δέλτα, τότε θα μπορούσε να διατηρήσει τις «απειλητικές» ιδιότητες της – όπως η αυξημένη μεταδοτικότητα.

Οι περιπτώσεις μόλυνσης με τη «Δέλτα plus» βρίσκονται υπό μελέτη, ενώ και η εξέλιξη της Covid-19 μεταξύ αυτών των ασθενών βρίσκεται στο μικροσκόπιο των γιατρών.

ieidiseis.gr

(Με πληροφορίες από India Today)

You May Also Like

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ COVID-19

  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ COVID-19

Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση σε όσους επιστρέφουν από διακοπές

Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση σε όσους επιστρέφουν από διακοπές

Η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Π.Ε. Κοζάνης

Table of Contents Hide  2.      ΈΛΕΓΧΟΙ  3.      ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ4.      ΛΟΙΠΕΣ (ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ) ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣΌλα…

Κοροναϊός : Αφού δεν μεταδίδεται από επιφάνειες, γιατί τις απολυμαίνουμε;

Κοροναϊός : Αφού δεν μεταδίδεται από επιφάνειες, γιατί τις απολυμαίνουμε;

Σε λειτουργία το anagnorisi.emvolio.gov.gr για τη δήλωση εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό

Σε λειτουργία το anagnorisi.emvolio.gov.gr για τη δήλωση εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στο…

Κορωνοϊός: Η Ισπανία στα χνάρια της Ιταλίας – 324 νεκροί σε 24 ώρες, 1.326 συνολικά

Κορωνοϊός: Η Ισπανία στα χνάρια της Ιταλίας – 324 νεκροί σε 24…

Μόσιαλος: «Η βουδεσονίδη το νέο «όπλο» στη μάχη κατά του κορονοϊού»

Μόσιαλος: «Η βουδεσονίδη το νέο «όπλο» στη μάχη κατά του κορονοϊού»

Αλ. Μπουρλά: Μάσκα ώσπου να επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Αλ. Μπουρλά: Μάσκα ώσπου να επιστρέψουμε στην κανονικότητα