Δέλτα plus: Ανησυχία για τη μετάλλαξη του ινδικού στελέχους του κορονοϊού

Ενώ επιστήμονες και κυβερνήσεις βρίσκονται σε συναγερμό για τη μετάλλαξη Δέλτα, μία παραλλαγή αυτής, η Δέλτα Plus έρχεται να δημιουργήσει νέο «πονοκέφαλο» στις αρχές.

Η μετάλλαξη Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και ονομάστηκε έτσι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αποτελεί μια παραλλαγή του κορονοϊού που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Μελέτες έδειξαν ότι η παραλλαγή αυτή βρέθηκε πίσω από το δεύτερο, σφοδρό κύμα πανδημίας στην Ινδία.

Ήδη, ωστόσο, η χώρα της ανατολικής Ασίας, που επισήμως θρηνεί 389.661 θύματα της νόσου (τα στοιχεία αντλήθηκαν από το worldometers.info το βράδυ της Τρίτης), αντιμετωπίζει μία νέα απειλή, μία παραλλαγή της μετάλλαξης Δέλτα, την οποία τοπικά και διεθνή ΜΜΕ ονόμασαν «Δέλτα plus».

Οι ειδικοί, οι οποίοι την αποκαλούν B.1.617.2.1 ή AY.1, δεν αποκλείουν, μάλιστα, η «Δέλτα Plus» να απασχολήσει, σύντομα, και τον υπόλοιπο κόσμο, μιας και που τα πρώτα περιστατικά αυτής εντοπίστηκαν στην Ευρώπη, την άνοιξη, κι όχι στην Ασία – οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα, όπως πλέον γνωρίζουμε όλοι.

Ινδοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν πως το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί, πλην της χώρας τους, σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ελβετία, Ιαπωνία, Πολωνία, Νεπάλ, Κίνα και Ρωσία.

Μόνο σε μία πολιτεία της Ινδίας, τη Μαχαράστρα, έχουν αναφερθεί πάνω από 20 κρούσματα με αυτή τη μετάλλαξη, κατά τις αρχές.

Ο «πρόγονος» της, η παραλλαγή Δέλτα, έχει καταγραφεί σε περίπου 75 χώρες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μάλιστα αναδειχθεί στην η κυρίαρχη παραλλαγή του κορονοϊού, αναστέλλοντας ακόμη και τα σχέδια χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ επανέφερε και στην Ελλάδα τις συζητήσεις για νέο πανδημικό κύμα (δείτε εδώ).

Το ερώτημα για το αν η «Δέλτα Plus» θα μπορούσε να αποτελέσει ανάλογης επικινδυνότητας στέλεχος ή μεγαλύτερη απειλή δεν έχει απαντηθεί. Μιλώντας στο India Today TV, όμως, ο κορυφαίος ιολόγος Shahid Jameel προειδοποίησε ότι η παραλλαγή της Δέλτα, η «Δέλτα plus», θα μπορούσε να είναι περισσότερο επικίνδυνη. Θα μπορούσε να «ξεφεύγει» τόσο από τα εμβόλια, όσο και από την ανοσία που προκαλείται από φυσική λοίμωξη, δήλωσε.

Το ίδιο Μέσο ανέφερε, σε σημερινό (22/6) ρεπορτάζ του, πως υπάρχει μια ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων ότι η «Δέλτα plus» θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο μεταδοτική από την Δέλτα.

Τα παραπάνω αφορούν σε εκτιμήσεις, πάντως, μιας και που αυτή τη στιγμή λείπουν σαφή επιστημονικά στοιχεία.

Εκείνο που είναι δεδομένο είναι ο κανόνας της βιολογίας που θέλει κάθε επιτυχημένη μετάλλαξη να κάνει έναν ιό ικανό να επιβιώσει. Με απλά λόγια, εάν η «Δέλτα plus» αποδειχθεί επιτυχημένη μετάλλαξη, έναντι της Δέλτα, τότε θα μπορούσε να διατηρήσει τις «απειλητικές» ιδιότητες της – όπως η αυξημένη μεταδοτικότητα.

Οι περιπτώσεις μόλυνσης με τη «Δέλτα plus» βρίσκονται υπό μελέτη, ενώ και η εξέλιξη της Covid-19 μεταξύ αυτών των ασθενών βρίσκεται στο μικροσκόπιο των γιατρών.

ieidiseis.gr

(Με πληροφορίες από India Today)

You May Also Like

Ματίνα Παγώνη: «Όταν εμβολιαστούμε κατά 90%, θα πετάξουμε τις μάσκες – Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό»

Για τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, για τις απειλές που δέχθηκε…

Εστίαση: Τα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ που ισχύουν από Δευτέρα 14-02-2022 έως Δευτέρα 21-02-2022

Εστίαση: Τα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ που ισχύουν από Δευτέρα 14-02-2022 έως Δευτέρα 21-02-2022

Νέα μέτρα: «Ξεκλειδώνουν» εστίαση, ψυχαγωγία και εκδηλώσεις – Ο ρόλος των νοσοκομείων στις αποφάσεις

Χωρίς μέτρα για τον κορονοϊό – τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους – επιχειρεί να αφήσει η κυβέρνηση την εστίαση και την ψυχαγωγία, επιτρέποντας…

Καναδάς: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Οτάβα ο δήμαρχός της

Η καναδική πρωτεύουσα έχει αποκλειστεί από διαμαρτυρόμενους κατά των υγειονομικών μέτρων για…

Θωμαΐδης: Τετραψήφια κρούσματα θα δούμε μετά τον Μάρτιο

Η μετάλλαξη Δέλτα στην Αττική είναι σε αποδρομή, μόλις που ανιχνεύεται, ενώ…

Τζόνσον: Καραντίνα τέλος ακόμη και για όσους νοσούν – «Θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό»

Ο Τζόνσον θέλει οι Βρετανοί «να μάθουν να ζουν με τον κορωνοϊό».…

Νέα μέτρα: Έρχεται η σταδιακή κατάργηση – Το σχέδιο κυβέρνησης και ειδικών

Νέα μέτρα: Έρχεται η σταδιακή κατάργηση – Το σχέδιο κυβέρνησης και ειδικών

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ COVID-19 – Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2022

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ COVID-19

Κορωνοϊός – Σαρηγιάννης: Έρχεται η κατάργηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τι επίπτωση θα έχει η άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό –…

Καθηγητής επιδημιολογίας: Η πανδημία έληξε. Ο κοροναϊός μπήκε σε ενδημική φάση. (video)

Οι ειδικοί καταλήγουν ότι η πανδημία μπήκε σε ενδημική φάση.