Δένδιας: Μακρύς ο κατάλογος κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας

«Η Ελλάδα αν υπάρξει παραβίαση του εθνικού χώρου θα αντιδράσει»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε πως ο κατάλογος των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας είναι μακρύς.

 

«Ζήτησα να δοθεί η εντολή από το ΣΕΥ στον κ. Μπορέλ να συντάξει μια εισήγηση με οικονομικές κυρώσεις στην περίπτωση που η Τουρκία προβεί σε παραβατικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας. Το Συμβούλιο συμφώνησε και έδωσε την εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο» ανέφερε ο κ. Δένδιας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.

Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος κυρώσεων κατά της Άγκυρας – που ζητάει η Ελλάδα από την ΕΕ- από τον τουρισμό και τράπεζες μέχρι τη διακοπή εισαγωγών – εξαγωγών με την Τουρκία.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Είπα ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που έχουν τη συνταγματική υποχρέωση να υπερασπίσουν τον εθνικό της χώρο και θα ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 42. Είναι το ανάλογο του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που αποδεικνύει ξεκάθαρα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για να είμαστε και σε αυτό συνεννοημένοι με τους εταίρους μας… Η Ελλάδα αν υπάρξει παραβίαση του εθνικού χώρου θα αντιδράσει».

Σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο ανέφερε ότι είναι ανύπαρκτο και πως η έκταση για την οποία ζητά τις άδειες για έρευνα η Τουρκία είναι κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. «Αρκεί κανείς να κοιτάξει στον χάρτη, όπως είπα στο συμβούλιο μπορεί να κολυμπήσει κάποιος εκεί από την Ελλάδα, δε χρειάζεται καν βάρκα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Και η Τουρκία να ξέρει πού πηγαίνει και οι Ευρωπαίοι. Δεν είναι μόνο ελληνικός χώρος είναι ευρωπαϊκός χώρος».

Όσον αφορά την ΕΕ υπογράμμισε ο κ. Δένδιας: «Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Τουρκία. Η ΕΕ, αν το θέλει, είναι παγκόσμια υπερδύναμη. Πιστεύω ότι δε θα υπάρξει κράτος μέλος που δε θα θελήσει την υπεράσπιση ενός άλλου κράτους μέλους»

Για τα όσα υποστήριξε σήμερα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαβούσογλου για τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας στο Βερολίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε στις διευκρινίσεις από κυβερνητικές πηγές και επισήμανε: «Η γερμανική προεδρία είναι ευνόητο να ζητά συνεννοήσεις. Μέχρι εκεί όμως. Αν θελήσει η Τουρκία διάλογο πρέπει να προσπαθήσει πολύ».

Δείτε το βίντεο από το 19:22

You May Also Like

Ανατριχιαστική στιγμή με αγρότες να αφήνουν τα μπλόκα τους για να καταθέσουν λουλούδια στα Τέμπη

Λουλούδια κατέθεσε αντιπροσωπεία από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και οι παρευρισκόμενοι επισήμαναν ότι δεν θα ξεχαστεί η τραγωδία.

Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο φαντάρος που μπήκε για χειρουργείο θυρεοειδούς και πέθανε στο 424

“Το λάθος έγινε στο χειρουργείο”

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς. Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς. Οδηγίες από τη Γενική…

Μπαγκλαντές: Toν «τραπεζίτη των φτωχών» Μουχαμάντ Γιουνούς θέλουν για ηγέτη οι φοιτητές

Οι φοιτητές εξέφρασαν σήμερα την επιθυμία ο νομπελίστας της ειρήνης Μουχάμαντ Γιουνούς να ηγηθεί της προσωρινής κυβέρνησης

Πανελλήνιες 2019: Νέες επιλογές στο μηχανογραφικό για χιλιάδες μαθητές Γ’ Λυκείου

Πανελλήνιες 2019: Νέες επιλογές στο μηχανογραφικό για χιλιάδες μαθητές Γ’ Λυκείου

Μείωση του αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων των μαθητών/-τριών του Επαγγελματικού Λυκείου από το σχολικό έτος 2018 – 2019

Μείωση του αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων των μαθητών/-τριών του Επαγγελματικού Λυκείου από…

Εικόνες ντροπής στην Κέρκυρα: Ληγμένα φαγητά σε τρόφιμους του γηροκομείου

Εντοπίστηκαν ληγμένα τρόφιμα και αναψυκτικά κατόπιν έρευνας

Κέντρα Υποδοχής: 2.300 προλήψεις μέσω ΟΑΕΔ. Ποια είναι η διαδικασία και ποια τα κριτήρια; Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις;

Κέντρα Υποδοχής: 2.300 προλήψεις μέσω ΟΑΕΔ. Ποια είναι η διαδικασία και ποια…

Συνεδριάζει αύριο το  Διοικητικό Συμβούλιο της  Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα

Συνεδριάζει αύριο το  Διοικητικό Συμβούλιο της  Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για το μεταναστευτικό…