Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Σλοβενία για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο πλαίσιο της Συνόδου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Δεκαοκτώ χρόνια μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης η οποία για πρώτη φορά άνοιξε την ευρωπαϊκή πόρτα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έχει έρθει η ώρα πια να αναληφθούν ξεκάθαρες δεσμεύσεις όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο χρόνος πιέζει και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απούσα από αυτή την περιοχή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άλλοι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό.

Στο σημερινό δείπνο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά θέματα που αφορούν την παγκόσμια εξωτερική πολιτική. Θα είναι μία ευκαιρία για μένα να ενημερώσω τους εταίρους μας για την πολύ σημαντική συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας, συνεργασίας που υπογράψαμε με την Γαλλία.

Και να επαναλάβω ακόμα μια φορά την ανάγκη να επιταχυνθεί η συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Πρέπει, επιτέλους, η Ευρώπη να είναι σε θέση να ξεκινήσει τουλάχιστον τη διαδρομή ευθυγράμμισης της οικονομικής της ισχύος με την γεωπολιτική της δύναμη. Ελπίζω, σήμερα, να έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε, αναλυτικά, αυτή τη συζήτηση».

Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων θα συζητηθεί η στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την Ένωση και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και την πεποίθηση για την αποστολή ενός σαφούς μηνύματος στήριξης στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)
(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)
(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)
(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)
(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γ.Γ. του Ε.Λ.Κ. Antonio López-Istúriz . Λιουμπλιάνα, Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2021. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γ.Γ. του Ε.Λ.Κ. Antonio López-Istúriz . Λιουμπλιάνα, Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2021. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)
(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)
(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)
(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

 

You May Also Like

Ξεκινά το σχέδιο “internet για όλους” με 27 ευρώ και ταχύτητα 10 Μbps

Ξεκινά το σχέδιο “internet για όλους” με 27 ευρώ και ταχύτητα 10…

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ως τέλος Ιουλίου οι εκκρεμότητες των εξισωτικών αποζημιώσεων (2012-2014)

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το agronews.gr,  προγραμματίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ…

Συνελήφθη γιατρός που πήρε «φακελάκι» 500 ευρώ από έγκυο

Πιάστηκε επ΄ αυτοφώρω

Προσεχώς αλλαγές στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Προτάσεις για την βελτίωση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο – ΚΟΤ σε ΔΕΗ και σε…

Κωνσταντοπούλου για παραίτηση Καραναστάση: Η Πλεύση χάνει τον πιο πολύτιμο πυλώνα της

Ολόκληρη η δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Τουρισμός: Στα 174 ευρώ η μέση τιμή στα ξενοδοχεία τον Ιούλιο

Νέα αύξηση της τάξης του 13,7% σημείωσε η μέση τιμή των δωματίων ελληνικών ξενοδοχείων τον Ιούλιο

Τα στοιχήματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον

Η συζήτηση με Μπάιντεν για ασφάλεια, ενέργεια και ελληνοτουρκικά και η σημασία…

Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για συμμετοχή εκπαιδευτικών – κατασκηνωτών στις κατασκηνώσεις του Υπουργείου Παιδείας στο Ζούμπερι του Δήμου Μαραθώνα

Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για συμμετοχή εκπαιδευτικών – κατασκηνωτών στις κατασκηνώσεις του Υπουργείου Παιδείας…

Απίστευτο: Η Μυρτώ από την Πάρο δεν δικαιούται αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο

Η οικογένεια της 23χρονης ανεβαίνει έναν δικαστικό γολγοθά καθώς το διοικητικό εφετείο…