Δεν ξεχνώ: 24 χρόνια από την δολοφονία του ήρωα Σολωμού Σολωμού την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ

Σολωμός Σολωμού: Πριν ακριβώς από είκοσι τέσσερα χρόνια και πιο συγκεκριμένα στις 14 Αυγούστου του 1996 έλαβε χώρα, η κηδεία του Τάσου Ισαάκ. Ο ίδιος είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου από Τουρκοκύπριους. Το περιστατικό έλαβε χώρα πριν από τρεις ημέρες στη νεκρή ζώνη κοντά στη Δερύνεια.

Έγινε κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης Κυπρίων μοτοσυκλετιστών. Αμέσως μετά την κηδεία, αρκετοί από τους παριστάμενους συγκρότησαν διαδήλωση και ξαναμπήκαν στη νεκρή ζώνη από το ίδιο σημείο. Το έπραξαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ισαάκ. Κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια στον τόπο της δολοφονίας του. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού. Εκείνος ήταν ο δεύτερος ξάδελφος του Ισαάκ. Ήταν πρόσφυγας από την Αμμόχωστο και ζούσε στο Παραλίμνι.

Σολωμός Σολωμού – Αληθινή ιστορία: Τρεις πυροβολισμοί

Γύρω στις 2:20 μετά το μεσημέρι, ο Σολωμού ξεστράτισε από τους συγκεντρωμένους. Κατευθύνθηκε σ’ ένα κοντινό τουρκικό φυλάκιο. Με ένα τσιγάρο στο στόμα και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των τούρκων στρατιωτών, άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό της σημαίας. Πρόθεσή του ήταν να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Την ίδια ώρα ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί από την πλευρά των κατεχομένων και ο νεαρός άνδρας έπεσε νεκρός.

Είχε δεχτεί τρεις σφαίρες, μία στο στόμα, μία στο λαιμό και μία στο στομάχι, που αποδείχθηκαν θανατηφόρες. Ακολούθησαν κι άλλοι πυροβολισμοί, από τους οποίους τραυματίστηκαν ελαφρά 11 άτομα, ανάμεσά τους και δύο Κυανόκρανοι. Η κηδεία του Σολωμού Σολωμού έγινε στις 16 Αυγούστου 1996, στο Παραλίμνι, παρουσία πλήθους κόσμου, που καταδίκασε την τουρκική βαρβαρότητα, όπως είχε πράξει τρεις ημέρες νωρίτερα με την άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.

Στις 17 Αυγούστου, επισκέφθηκε την Κύπρο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος χαρακτήρισε κοινούς εγκληματίες τους δολοφόνους του Σολωμού. Την ίδια περίοδο βρέθηκε στα κατεχόμενα και η τουρκάλα πρωθυπουργός, Τανσού Τσιλέρ, η οποία μιλώντας ενώπιον πλήθος Τουρκοκυπρίων δικαιολόγησε πλήρως την πράξη, λέγοντας ότι οι Τούρκοι θα κόψουν τα χέρια οποιουδήποτε προσβάλλει το εθνικό σύμβολο. Η απάντηση ήλθε από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος δήλωσε ότι «η ανθρώπινη ζωή είναι σπουδαιότερη από ένα κομμάτι ύφασμα».

Σολωμός Σολωμού – Αληθινή ιστορία: Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης

Η Κυπριακή Αστυνομία, βασιζόμενη σε οπτικό υλικό (τηλεοπτικό και φωτογραφικό), κατόρθωσε να αναγνωρίσει τους δράστες της δολοφονίας Σολωμού κι εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τους:

Κενάν Ακίν, υπουργό Γεωργίας του ψευδοκράτους.
Ερντάλ Χατζιαλί Εμανέτ, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων στα κατεχόμενα.
Ατίλα Σαβ, επικεφαλής της αστυνομίας των Κατεχομένων.
Χασάν Κουνταξί, υποστράτηγο των κατοχικών δυνάμεων.
Μεχμέτ Καρλί, ταξίαρχο των κατοχικών δυνάμεων.

Σολωμός Σολωμού – Αληθινή ιστορία: Αποδοχή, καταδίκη και χρηματική αποζημίωση

Τον Οκτώβριο του 2004 ο Ακίν παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός που δολοφόνησε τον Σολωμού, αλλά δικαιολογήθηκε ότι διατάχθηκε από τον Χαλίλ Σαντραζάμ, τότε διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στο νησί. Ο Σαντραζάμ με δηλώσεις του διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ακίν, που λίγο αργότερο συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές για λαθρεμπόριο, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με άνωθεν εντολή.

Στις 24 Ιουνίου 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, βάσει του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Επίσης, επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένειά του.

Η αυτοθυσία του Σολωμού ενέπνευσε πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες. Ο Διονύσης Σαββόπουλος τού αφιέρωσε ένα παλιότερο τραγούδι του, την «Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη», ενώ ο στιχουργός Γιώργος Αλκαίος το τραγούδι «Πάντα Γελαστοί», που μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος και πρωτοτραγούδησε ο Δημήτρης Μητροπάνος. Ο Στέλιος Ρόκος έγραψε τη μουσική για το τραγούδι «Για τον Σολωμό Σολωμού» (στίχοι Νίκου Γρίτση) και ο Νότης Σφακιανάκης τραγούδησε το «Ήταν Τρελός», σε στίχους Χρήστου Κρετσόβαλη και μουσική Βασίλη Δήμα.

ΠΗΓΗ:enimerotiko.gr

You May Also Like

Πώς τίμησαν τον αδικοχαμένο αλεξιπτωτιστή ο διοικητής, οι συνάδελφοι και αδερφός του

Πώς τίμησαν τον αδικοχαμένο αλεξιπτωτιστή ο διοικητής, οι συνάδελφοι και αδερφός του

Ελπίδα στο δάσος της Δαδιάς -Αρπακτικά τρώνε από την ταΐστρα του Φορέα Διαχείρισης

Ας προσπεράσουν κάποιοι την λέξη ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και ας δουλέψουν με την λέξη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Βίντεο για τις γυναικοκτονίες από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Επιδαύρου

Ο τίτλος του βίντεο είναι 17 (ΔΕΚΑΕΠΤΑ)., όσες και οι γυναικοκτονίες φέτος…

Καρναβάλι: Αντάρτικo από το Σοχό – Το Καρναβάλι δεν σταμάτησε ούτε επί Τουρκοκρατίας

Καρναβάλι: Αντάρτικo από το Σοχό – Το Καρναβάλι δεν σταμάτησε ούτε επί…

Ένα ρίσκο που δεν πάρθηκε ποτέ: Η επική ατάκα του Ωνάση σε πλανόδιο κουλουρά, που έμεινε στην ιστορία

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν από τους ανθρώπους που ρίσκαρε επαγγελματικά, καθώς θεωρούσε…

Αντώνης Καφετζόπουλος κατά των αρνητών: Πού πάτε ρε πτυχιούχοι; Ρε άριστο-τενεκέδες;

Αντώνης Καφετζόπουλος κατά των αρνητών: Πού πάτε ρε πτυχιούχοι; Ρε άριστο-τενεκέδες;

ΓΣΕΕ: Σαφέστατες οι προβλέψεις του νόμου για την εκλογική άδεια

Απάντηση σχετική και του Υπουργείου Εργασίας

Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα και γιατί ψήνουμε κρέας;

Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα και γιατί ψήνουμε κρέας;

Κιβωτός του Κόσμου: Η χήρα του Καρέλια μιλά για τη δωρεά

«Η πρεσβυτέρα μου ζήτησε να φτιάξουμε θέατρο»

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 25 Μαΐου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 25 Μαΐου