Μία πολύ ενδιαφέρουσα “αντιπαράθεση” των δύο Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό, μέσω του facebook.

Από διαφορετική οπτική γωνία προσεγγίζουν τις εξελίξεις για την πανδημία στην Ελλάδα, δύο διαπρεπείς επιστήμονες του εξωτερικού.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης (φωτογραφία αριστερά), καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, και ο Γιώργος Παυλάκης (φωτογραφία δεξιά), επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών του Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, αντάλλαξαν σήμερα “πυρά”, μέσω του facebook.

Σε ανάρτησή του, ο κ. Δερμιτζάκης έκανε λόγο για αδιέξοδα μέτρα, εμμένοντας στην πρότασή του για ελεγχόμενο άνοιγμα, με στόχο τη μείωση της μετάδοσης. Σχολιάζοντας την ανάρτηση, ο κ. Παυλάκης εκτίμησε πως η προσέγγιση αυτή ρίχνει “λάδι στη φωτιά” και ζήτησε αυτοσυγκράτηση.

Στο σχόλιό του, ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρει:

“Αδιέξοδο. Όπως βλέπουμε, τα κρούσματα συνεχώς αυξανόνται με έναν σχετικά σταθερό ρυθμό. Επομένως, είναι ξεκαθαρο ότι τα μέτρα, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των πολιτών, δεν έχουν το αποτέλεσμα που θέλουμε και το R (σ.σ. ο δείκτης μετάδοσης) είναι σταθερά και αρκετα πάνω απο το 1. Τα lockdown δουλεύουν πολύ καλά και είναι η σωστή λύση, όσο η συμμετοχή του κόσμου είναι δυνατή. Τώρα που δεν είναι, η λύση αυτή δεν είναι τόσο αποτελεσματική.

  • Να δεχθώ ότι οι μεταλλάξεις κάνουν τον έλεγχο της μετάδοσης πιο δύσκολη.
  • Να δεχθώ ότι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.
  • Να δεχθώ ότι η πρότασή μου να ανοίξουμε πολύ προσεκτικά κάποιες δραστηριότητες, ώστε να γίνουν επαφές έξω αντί για μέσα στο σπίτι, ώστε να μειωθεί η μετάδοση έχει ρίσκο.

Και τι περιμένουμε τώρα;

Ακούω, εδώ και εβδομάδες, ευχολόγια ότι από την επόμενη εβδομάδα θα σταθεροποιηθούν τα κρούσματα, χωρίς απολύτως καμμία τεκμηρίωση. Δεν είναι, όμως, δυνατόν να μιλάμε επιστημονικά χωρίς στοιχεία. Τι θα αλλάξει στη μετάδοση, ώστε να δούμε σταθεροποίηση, κάτι το οποίο ακούω 3 εβδομαδες τώρα και δεν συμβαίνει.

Ακούω, επίσης, την πρόταση να κάνουμε άνα πιο σκληρό lockdown για 2 εβδομάδες. Ωραία, καλό ακούγεται αυτό θεωρητικά. Και αν γινόταν, θα δούλευε, αλλά πώς θα γίνει; Ποια είναι τα πιο αυστηρά μέτρα, τα οποία θα μπόρεσει πραγματικά να εφαρμόσει η Πολιτεία και να συμμετέχουν οι πολίτες; Μήπως είναι ευχολόγιο και αυτό;

Ακόμα και αν δεν θέλει κάποιος να πάρει το ρίσκο να ακολουθήσει τη δική μου πρόταση, για ελεγχόμενο άνοιγμα, με στόχο τη μείωση της μετάδοσης, θεωρώ ότι είναι πολύ περίεργο και θα έλεγα και λίγο οξύμωρο επιστημονικά να παραμένουμε σε ενα μοντέλο, το οποίο αποδεδειγμένα πια δεν δουλεύει σε αυτή τη φάση της πανδημίας.

Εάν συνεχίσουμε έτσι, τα κρούσματα θα αυξάνονται μέχρι να αλλάξει ο καιρός. Και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, κάτι το οποίο θα συμβεί από Μάιο και μετά και θα πάρει χρόνο να πέσουν σε τετοια επίπεδα, ώστε να είναι η χώρα μας έτοιμη για την έναρξη του καλοκαιριού και για μας, αλλά και για την άφιξη τουριστών με ασφάλεια.

Περιμένω, λοιπόν, μία νέα, βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση. Η παραμονή στο status quo είναι μη βιώσιμη“.

Προειδοποιήσεις

Απαντώντας στο παραπάνω σχόλιο, ο κ. Παυλάκης σημείωσε τα εξής:

“Όποιος δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις για τρίτο άγριο κύμα, ή κουφός είναι ή δεν θέλει ν ακούσει. Μανώλη, δεν ρίχνουν λάδι στη φωτιά στην κορυφή του επιδημικού κύματος.

Από σένα θα περίμενα αυτοσυγκράτηση. Αυτοί που θα έπρεπε να ξέρουν, πρέπει τουλάχιστον να σωπαίνουν, αν δεν έχουν κάτι χρήσιμο να πουν.

Αν δεν ξέρουν, ας πάνε βάρδια 24 ώρες σε νοσοκομείο, να δουν τι είναι πόλεμος.

Περίμενε τουλάχιστον δυο εβδομάδες για τέτοιες προτάσεις. Κοίτα τί γίνεται γύρω σου στην Ευρώπη.

Ευτυχώς, νομίζω η κοινωνία ξεπέρασε πια αυτές τις ώρες αβεβαιότητας και αμφιβολίας και θα ξεπεράσει και το τρίτο κύμα. Προχωράμε με τα όπλα που έχουμε, δεν παραδινόμαστε”.

Δημ.Κ.

Παρατίθενται οι δύο αναρτήσεις:

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

You May Also Like

Σuγκλονίζει ο 18χρονος Άγγελος Τσιαμούρας

«Στον ύπνο μου βλέπω συνέχεια την Ιφιγένεια. Την πρώτη βραδιά είδα και το άλλο παιδί»

Τέμπη: Εκτός φυλακής ο σταθμάρχης – Σε κατ΄οίκον περιορισμό μέχρι τη δίκη

Εκτός φυλακής βρίσκεται ο σταθμάρχης που είχε βάρδια τη νύχτα που σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών

ΟΑΕΔ: Νέο Πιλοτικό Πρόγραμμα Νεανικής Επιχειρηματικότητας Ανέργων, με Έμφαση στις Γυναίκες

ΟΑΕΔ: Νέο Πιλοτικό Πρόγραμμα Νεανικής Επιχειρηματικότητας Ανέργων, με Έμφαση στις Γυναίκες

Αλβανία: Πυροβόλησαν και σκότωσαν δικαστή μέσα σε αίθουσα του Εφετείου στα Τίρανα (Βίντεο)

Συγκλονισμένη είναι η αλβανική κοινή γνώμη από τη δολοφονία ενός δικαστή μέσα σε αίθουσα του Εφετείου στα Τίρανα.

Κοινή συνεδρίαση των Εκτελεστικών Επιτροπών Κ.Ε.Δ.Ε. και ΕΝ.Π.Ε.: «H Αυτοδιοίκηση ενωμένη, μπαίνει για μια ακόμη φορά μπροστά»

Κοινή συνεδρίαση των Εκτελεστικών Επιτροπών Κ.Ε.Δ.Ε. και ΕΝ.Π.Ε.: «H Αυτοδιοίκηση ενωμένη, μπαίνει…

Ο ΥπΑΑΤ Μ. Βορίδης στηρίζει εμπράκτως τον μελισσοκομικό κλάδο Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με κύριο γνώμονα την προώθηση και την ανάδειξη του κλάδου της μελισσοκομίας στη χώρα μας, υπέγραψε την απόφαση με την οποία ενεργοποιείται η δράση 1.1 «Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας» στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος 2020 – 2022. Με τη συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται εμπράκτως η συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Μελισσοκομίας ανά τη χώρα και δια μέσου της παροχής χρηματοδότησης ύψους 2.700.000 με σκοπό την τεχνική στήριξη, ενημέρωση και εκπαίδευση των μελισσοκόμων και την αποτελεσματική υλοποίηση των δράσεων του Μελισσοκομικού Προγράμματος. Μέσω της υλοποίησης της εν λόγω δράσης έχει εδραιωθεί και λειτουργεί ένα άρτιο δίκτυο συμβούλων μελισσοκομίας, το οποίο καλύπτει όλη τη χώρα, με έμφαση σε περιοχές ιδιαίτερου μελισσοκομικού ενδιαφέροντος στελεχωμένο με επιστημονικό προσωπικό υψηλών προσόντων το οποίο διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα της παραγωγής και της εμπορίας του μελιού. Δικαιούχοι για την υλοποίηση της δράσης 1.1 είναι αγροτικοί – μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί, αγροτικές εταιρικές συμπράξεις που έχουν και μέλη μελισσοκόμους και οργανώσεις εκπροσώπησης του μελισσοκομικού τομέα (μελισσοκομικοί σύλλογοι). Ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι το ελληνικό μέλι συνιστά ένα ιδιαίτερα σημαντικό προϊόν το οποίο προάγει διεθνώς την εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών αγαθών της πατρίδας μας και υπογραμμίζει ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη στην κατεύθυνση της ανάδειξης και προώθησης των μοναδικών προϊόντων της πατρίδας μας όπως το μοναδικό ελληνικό μέλι.

Ο ΥπΑΑΤ Μ. Βορίδης στηρίζει εμπράκτως τον μελισσοκομικό κλάδο

Κυρ. Μητσοτάκης: Θέμα ισότητας ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια

Παλινωδία αντιπολίτευσης για την επιστολική ψήφο

Τροχαίο στη Βουλή: Την ενοχή του οδηγού πρότεινε ο εισαγγελέας για τον θάνατο του Ιάσωνα

Τι είπε στην απολογία του ο κατηγορούμενος