#image_title

Του Φώτη Φωτεινού

Εντείνονται οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τη σιδηροδρομική των λιμένων Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Ρούσε.

Χθες ο Έλληνας υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας κ. Χρίστο Αλέξιεφ, τον Υπουργό Οικονομίας και Βιομηχανίας της Βουλγαρίας κ. Νικόλα Στογιάνοφ, τον Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Ρόσεν Χριστόφ και τον Πρέσβη της Βουλγαρίας κ. Βαλεντίν Ποριάζοφ.

Μάλιστα, στη συνάντηση συμμετείχαν η CEO της Bulgargaz κ. Ντενίτσα Ζλάτεβα και ο CEO της Bulgartransgaz κ. Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, καθώς –όπως αναφέρθηκε– η βουλγαρική πλευρά παρακολουθεί τις εξελίξεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ιδιωτικοποίησή του και λειτουργεί ήδη τροφοδοτικά για τη Βουλγαρία.

Η σημασία του έργου Sea2Sea

To κύριο αντικείμενο της χθεσινής συζήτησης αποτέλεσε το έργο Sea2Sea, το οποίο παλαιότερα είχε ονομαστεί “Rail T-K-A-B-V-R Project” και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί από ελληνο-βουλγαρική εταιρεία.

Συγκεκριμένα, το έργο αναφέρεται στη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Ρούσε. 

Το μεγάλο πλεονέκτημα του διαδρόμου έγκειται στην παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου, με στόχο την προσέλκυση φορτίων συνδυασμένων μεταφορών (σιδηρόδρομος/πλοίο) μεταξύ χωρών της Μέσης και Άπω Ανατολής και χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Ευρώπης.

Εικάζεται ότι το έργο, σε πλήρη διάσταση, δύναται να ανέλθει στα 6,5 δισ. ευρώ. Εάν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, θα υλοποιηθεί από την κοινή ελληνοβουλγαρική εταιρεία.

Η ιδιωτική συμμετοχή, στον αρχικό σχεδιασμό, υπολογίστηκε στο 40% και η ελληνοβουλγαρική στο 60%, με τους ιδιώτες να τυγχάνουν σειρά προνομίων. Σε πρώτη φάση, έμφαση θα δοθεί στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ελληνική πλευρά πρότεινε:

-Να οριστούν νέα μέλη της Task Force άμεσα από την πλευρά των δύο κρατών,

-Να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της Task Force με τη νέα σύνθεσή της εντός Νοεμβρίου, για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και να αποσαφηνιστούν τεχνικά ζητήματα,

-Να επικαιροποιηθεί η υφιστάμενη προμελέτη σκοπιμότητας, από πλευράς Task Force και την παρουσίαση των βασικών πορισμάτων της έως τέλος 2022,

-Να οριστικοποιηθούν τα βασικά ζητήματα και να διαμορφωθεί το σχέδιο συμφωνίας για την κοινοπραξία μέχρι το τέλος του 2022.

Τα δυο κρίσιμα έργα της ΕΡΓΟΣΕ που επηρεάζουν το εγχείρημα  

Η επιτυχία του Sea2Sea συνδέεται άμεσα με δυο έργα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου της ΕΡΓΟΣΕ:

Την αναβάθμιση και διπλασιασμό της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο και την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Νέα Καρβάλη – Τοξότες.

Η αναβάθμιση και ο διπλασιασμός της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο είναι αρχικού προϋπολογισμού 1,07 δις ευρώ.

Το έργο – μεταξύ άλλων – περιλαμβάνει την κατασκευή περί τα 186 χλμ. κύριας σιδηροδρομικής γραμμής και βελτίωση – προσαρμογή των 15 σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων στο τμήμα “Αλεξανδρούπολη – Διδυμότειχο” και 19 σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων στο τμήμα “Διδυμότειχο – ελληνοβουλγαρικά σύνορα”.

Αντίστοιχα, το “γιγαντιαίο” έργο για τη νέα, πεδινή σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τους Τοξότες (Ξάνθη), η οποία συμπεριλαμβάνει το λιμάνι της Καβάλας, ανέρχεται στα 1,69 δις ευρώ.

Η συνολική διάρκεια και των δυο έργων, κατά την εκτίμηση της ΕΡΓΟΣΕ, ανέρχεται σε 48 μήνες, ωστόσο ο ακριβής χρόνος μελέτης και κατασκευής και ο χρόνος εγγύησης των έργων θα καθοριστεί κατά τη β’ φάση του διαγωνισμού, με την προϋπόθεση ότι τύχουν δεσμευτικού κατασκευαστικού ενδιαφέροντος.

ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr

You May Also Like

Ο Κ. Μητσοτάκης με τον Εύζωνα που δάκρυσε στην τελευταία του σκοπιά – «Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε»

«Τα δάκρυα του Γιώργου για την τελευταία του σκοπιά ως Εύζωνας, μας συγκίνησαν και μας γέμισαν περηφάνια! Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε».

ΚΕΑ: Την Παρασκευή η καταβολή της δεύτερης δόσης σε 187.187 δικαιούχους

Την Παρασκευή 28 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη πληρωμή των δικαιούχων του…

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου, ξεκινάει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη νέα…

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Ηλεκτρονικό εισιτήριο για εξυπηρέτηση χωρίς αναμονές

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Ηλεκτρονικό εισιτήριο για εξυπηρέτηση χωρίς αναμονές

Προσέγγιση αρκούδας στον οικισμό του Μικρού Πάπιγκου στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου εν τω μέσω καραντίνας

Προσέγγιση αρκούδας στον οικισμό του Μικρού Πάπιγκου στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου…

Κανονικά οι αποδοχές για όσους δεν μπορέσουν να πάνε στην εργασία τους λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων

Table of Contents Hide Κανονικά οι αποδοχές για όσους δεν μπορέσουν να…

Πάτρα: Γυναίκα κινδύνεψε να πνιγεί σε πλημμυρισμένη γέφυρα (Βίντεο)

Τα «δόντια» της δείχνει η νέα κακοκαιρία που πλήττει την Αχαΐα

Σε πλήρη ενεργοποίηση ο νόμος για την παραχώρηση εκτάσεων του ΥΠΑΑΤ σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε ανέργους

 Οριστικό τέλος μπαίνει στο προηγούμενο καθεστώς παραχώρησης εκτάσεων ιδιοκτησίας του υπουργείου Αγροτικής…

Πού στοχεύει η επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη

Πού στοχεύει η επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη