ΕΛΜΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Σχολεία για την ελίτ και σχολεία… για την πλέμπα

Στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει στην τοπική κοινωνία με θέμα τα πρότυπα σχολεία, αισθανόμαστε την υποχρέωση να επανέλθουμε στο θέμα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι έχουν γίνει κατανοητές όλες οι πτυχές του θέματος.

Οι λόγοι λοιπόν για τους οποίους διαφωνούμε με την μετατροπή κάποιου σχολείου της περιοχής μας σε πρότυπο σχολείο είναι οι εξής:

  • Τα πρότυπα σχολεία πέραν της υφιστάμενης κρατικής χρηματοδότησης τυγχάνουν και επιπλέον χρηματοδότησης, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία, ειδικά σε μία περίοδο που η χρηματοδότηση βρίσκεται σταθερά σε ποσοστά κάτω του 3% του ΑΕΠ.

  • Τα πρότυπα σχολεία την 1η Σεπτέμβρη είναι στελεχωμένα με το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού που χρειάζονται, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία, που περιμένουν τον διορισμό 15.000 αναπληρωτών για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν.

  • Τα πρότυπα σχολεία στελεχώνονται με εκπαιδευτικούς “υψηλού” ακαδημαϊκού προφίλ, την ώρα που για τα υπόλοιπα σχολεία η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών επαφίεται στις οικονομικές δυνατότητες και την ευχέρεια των ίδιων των εκπαιδευτικών, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη και κανένα προγραμματισμό για καθολική επιμόρφωση από το Υπουργείο Παιδείας. Επιπλέον, είναι τουλάχιστον υποτιμητικό, αν όχι ανήθικο για τους χιλιάδες συναδέλφους, να αμφισβητείται και να απαξιώνεται η δουλειά τους μέσα στην σχολική τάξη.


  • Τα πρότυπα σχολεία αντλούν του μαθητές τους από τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία συντελώντας έτσι σε μία ποσοτική και ποιοτική αφαίμαξη των αντίστοιχων σχολείων, στα οποία και δημιουργεί μία σειρά παιδαγωγικών και όχι μόνο προβλημάτων.

  • Οι μαθητές προκειμένου να εισαχθούν σε ένα πρότυπο σχολείο μπαίνουν από νωρίς (πολλές φορές από το δημοτικό) σε μία εξουθενωτική διαδικασία (φροντιστήρια, εξαντλητικά προγράμματα), που τους στερεί τα παιδικά – εφηβικά τους χρόνια.

Επομένως, η μετατροπή ενός σχολείου σε πρότυπο αυταπόδεικτα οδηγεί σε κατηγοριοποίηση των δημόσιων σχολείων της περιοχής υπονομεύοντας ταυτόχρονα και την ίδια τους την λειτουργία.

Επιπλέον, μία σειρά από θέματα, που αφορούν στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών (οργανικές θέσεις, φόρτος εργασίας κ.ά.), τη συνεχή και ασφυκτική αξιολόγηση, την υποβάθμιση του Συλλόγου Διδασκόντων, την εμπλοκή ξένων και αναρμόδιων φορέων στη λειτουργία των σχολείων, απλώς έρχονται να ενισχύσουν την αντίθεση μας στην ίδρυση και λειτουργία πρότυπων σχολείων.

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς, έχοντας σαν ένα από τα βασικά της προτάγματα την δημόσια δωρεάν παιδεία των ίσων ευκαιριών, της ίσης πρόσβασης και της ίδιας γνώσης για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς, δηλώνει την κατηγορηματική της αντίθεση στην μετατροπή οποιουδήποτε σχολείου σε πρότυπο.

Τέλος, θεωρούμε πως σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε πρόταση που αφορά στη μετατροπή σχολείου σε πρότυπο ή πειραματικό, πρέπει να προηγείται εκτενής συζήτηση μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας και κυρίως μεταξύ αυτών που επηρεάζονται άμεσα από την υλοποίηση μίας τέτοιας πρότασης, προκειμένου να γίνουν γνωστές οι προεκτάσεις και οι συνέπειες μίας τέτοιας απόφασης.

Όχι σε σχολεία “αριστείας” και σχολεία της αγοράς,

που συνθλίβουν προσωπικότητες και αξίες!

Ναι στο Σχολείο που προάγει τη γνώση, τη Δημοκρατία, την Αλληλεγγύη και την αγάπη για τη ζωή!

 

 

You May Also Like

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…

Τοξικά απορρίμματα στις αχανείς χωματερές της Αφρικής

Αφού πέσει η νύχτα και οι δρόμοι της αγοράς Καριακού στο Νταρ…

Νέα κινητοποίηση τη νύχτα για την αρκούδα με τα μικρά της

Η αρκούδα με τα τρία αρκουδάκια επανεμφανίστηκε τη νύχτα στη Λεωφόρο των…

Νίκος Χορταρέας: Η τηλεμαντεία, η φοροδιαφυγή, η Ferrari, ο θάνατος της μητέρας του και η στροφή στον Θεό

Table of Contents Hide Τα σκάνδαλα και η φοροδιαφυγήΗ ενασχόληση με το…

Του έδωσαν συγχαρητήρια και μετά τον εκτέλεσαν – Ο Έλληνας λοχίας που κατατροπωσε πάνω από 200 Γερμανούς

Ελληνική αντίσταση:  Η αντίσταση που τα Ελληνικά στρατεύματα έφεραν κατά την διάρκεια του…

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο SOS της Ελλάδας για την ενέργεια – Ο Κ. Σκρέκας στην «Κ»

Table of Contents Hide Μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα για νοικοκυριά, βιομηχανία, φορείς –…

Γυναικοκτονία στο Ρέθυμνο: Αuτή είναι η μητέρα που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της επειδή του ζήτησε να χωρίσουν

Μία ακόμη γυναικοκτονία σημειώθηκε στις 10.30 το πρωί της Κυριακής με θύμα…

Το πανηγύρι που κατέληξε σε τpαγωδία με 26 νεκρούς: Οι πιστοί που πήγαιναν να προσκυνήσουν και το μοιpαίο λάθος

Η ανείπωτη τραγωδία το 1963 στη λίμνη Αμβρακία με 26 νεκρούς! Το…