Εμβόλιο για τη γρίπη: Θα πρέπει να το κάνουν όσοι δεν έχουν κορονοϊό

Συναγερμός σε φαρμακεία και πολίτες από την απόφαση να μην εμβολιαστούν όσοι έχουν ύποπτα συμπτώματα covid-19

Πριν ακόμη ξεκινήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης, συναγερμός έχει σημάνει στα φαρμακεία όλης της χώρας, από απόφαση, βάσει της οποίας δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι υπάρχει πιθανότητα να έχουν κορονοϊόΆγνωστο παραμένει τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες κι αν θα πρέπει να υποβληθούν υποχρεωτικά σε τεστ για τον κορονοϊό προτού εμβολιαστούν για τη γρίπη. Ένα τεστ που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν στον ιδιωτικό τομέα, καταβάλλοντας το τίμημα από την τσέπη τους, καθώς με ήπια συμπτώματα οι πολίτες δεν γίνονται δεκτοί στις δημόσιες δομές για εργαστηριακό έλεγχο covid-19.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες που απεστάλησαν από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας: «Ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα που υπάρχει πιθανότητα να νοσούν από COVID-19, ανεξάρτητα από την ένταση των συμπτωμάτων, έως την πλήρη αποθεραπεία τους (αρνητικοποίηση του τεστ PCR). Μολονότι η οποιαδήποτε ήπια ασθένεια δεν αποτελεί αντένδειξη στον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο εμβολιασμός των πασχόντων θα πρέπει να αναβάλλεται για να αποφευχθεί η έκθεση του προσωπικού του φαρμακείου αλλά και άλλων ασθενών/επισκεπτών στον ιό. Πριν τον εμβολιασμό, θα πρέπει υποχρεωτικά να διερευνάται διεξοδικά εάν οι εμβολιαζόμενοι παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας COVID-19».

Μάλιστα, διευκρινίζεται προς τους φαρμακοποιούς σχετικά με την ορθή πρακτική για τον ασφαλή αντιγριπικό εμβολιασμό ότι θα πρέπει να γίνεται: «Ενδελεχής διερεύνηση της πιθανότητας νόσησης με συμπτώματα της νόσου COVID-19 των εμβολιαζόμενων. Εάν σε περίπτωση παρατηρηθούν τέτοια συμπτώματα ο ασθενής οφείλει να απομονώνεται ταχύτατα προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν μετάδοση σε άλλα άτομα επισκέπτες ή προσωπικό του φαρμακείου».

Λίστες αναμονής στα φαρμακεία

Στο μεταξύ, όμως, λόγω των φετινών περίεργων συνθηκών με τον κορονοϊό, φαίνεται ότι πολλοί είναι εκείνοι που επιδιώκουν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο σε μια προσπάθεια να θωρακιστούν έναντι των λοιμώξεων. Γι’ αυτό ήδη σε πολλά φαρμακεία ανά τη χώρα έχουν αρχίσει οι προ- παραγγελίες για το εμβόλιο, ενώ οι φαρμακοποιοί ανησυχούν ότι μπορεί να μην επαρκούν οι ποσότητες.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι φέτος εξασφαλίστηκαν περισσότερες ποσότητες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και οι δόσεις θα ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια.

Να σημειωθεί ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου (15 του μήνα) όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, στηριζόμενο στις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ενώ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του εμβολίου ξεκινά τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.

Το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται και φέτος δωρεάν, αρκεί όμως να υπάρχει συνταγή γιατρού και να ανήκει κανείς στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Όπως έχουν επισημάνει οι ειδικοί, και φέτος θα πρέπει να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που είναι μεταξύ άλλων ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες, έγκυες, υγειονομικοί κ.λπ.

ΠΗΓΗ:www.ethnos.gr

You May Also Like

Ματίνα Παγώνη: Δεν θα γιορτάσουμε κανονικά τα Χριστούγεννα. Αμφιβάλω και για το Πάσχα

Ματίνα Παγώνη: Δεν θα γιορτάσουμε κανονικά τα Χριστούγεννα. Αμφιβάλω και για το…

Κορωνοϊός: 1690 νέα κρούσματα- 5 νέοι θάνατοι – 128 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: 1690 νέα κρούσματα- 5 νέοι θάνατοι –  128 διασωληνωμένοι

Με δικό τους ποτήρι στις καφετέριες όσοι δεν θέλουν να πληρώσουν φόρο

Με δικό τους ποτήρι στις καφετέριες όσοι δεν θέλουν να πληρώσουν φόρο

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα έκτακτα μέτρα έως τις 8 Φεβρουαρίου

Table of Contents Hide Κορονοϊός: Αυτά είναι τα έκτακτα μέτρα έως τις…

Τα αποτελέσματα των ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού

  Τα αποτελέσματα των ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του…

Ανησυχία για το 3ο κύμα πανδημίας, εξετάζεται νέο lockdown

Ανησυχία για το 3ο κύμα πανδημίας, εξετάζεται νέο lockdown

Κορωνοϊός – Έρευνα: Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει την άμυνα του οργανισμού

Κορωνοϊός – Έρευνα: Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει την άμυνα του…

Πάσχα 2020: Συμβουλές από τον ΕΦΕΤ για τα τρόφιμα εν μέσω πανδημίας

Πάσχα 2020: Συμβουλές από τον ΕΦΕΤ για τα τρόφιμα εν μέσω πανδημίας

Έφυγε από τη ζωή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στο Νοσοκομείο Κοζάνης

Έφυγε από τη ζωή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στο Νοσοκομείο Κοζάνης