#image_title

Αμφίρροπη μάχη σε πολλές πολιτείες για Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, ενώ οι κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές έκλεισαν και στην Αλάσκα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, θρίλερ εξελίσσεται για τον έλεγχο της Γερουσίας με τους Ρεπουμπλικανούς να κερδίζουν 47 έδρες και τους Δημοκρατικούς 46 σε σύνολο 100 εδρών.

Στη μάχη της Βουλής των Αντιπροσώπων των 435 εδρών, οι Ρεπουμπλικανοί προηγούνται με 198 έδρες και βρίσκονται πιο κοντά στην πλειοψηφία των 218 εδρών, ενώ ακολουθούν οι Δημοκρατικοί με 168.

Σημειώνεται πως οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται να κερδίσουν μόλις μια έδρα και να διατηρήσουν αυτές που κατείχαν ήδη για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Οι έδρες στην απερχόμενη αμερικανική άνω Βουλή ήταν απόλυτα μοιρασμένες ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους (50-50), με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να έχει τη δυνατότητα με την ψήφο της να κόβει τον γόρδιο δεσμό σε περίπτωση ισοψηφιών.

Οι προβλέψεις της Edison Research

Οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν πέντε έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που κατείχαν προηγουμένως οι Δημοκρατικοί, με τις 72 από τις 435 συνολικά αναμετρήσεις να μην έχουν ακόμα βγάλει αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Edison Research. Για τις αναμετρήσεις στη Βουλή η Edison Research παρακολουθεί τον καθαρό αριθμό των εδρών που αλλάζουν από το ένα κόμμα στο άλλο.

Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τις εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη στις πολιτείες “μπλε τείχος” του Μίσιγκαν, της Πενσυλβάνια και του Ουισκόνσιν.

Οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες Γκρέτσεν Γουίτμερ του Μίσιγκαν και Τόνι Έβερς του Ουισκόνσιν επανεξελέγησαν, ενώ ο Τζος Σαπίρο διαδέχθηκε έναν απερχόμενο Δημοκρατικό κυβερνήτη στην Πενσυλβάνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Edison Research.

Οι τρεις αυτές πολιτείες λειτούργησαν ως “μπλε τείχος” που βοήθησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020, όταν Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να ανατρέψουν αυτά τα αποτελέσματα.

Ακολουθούν οι πρώτες από τις στατιστικές προβολές του ινστιτούτου Edison Research και του τηλεοπτικού δικτύου Fox News για τα αποτελέσματα σε κάποιες από τις 35 μάχες:

* Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Τιμ Σκοτ κερδίζει την Δημοκρατική διεκδικήτρια της έδρας Κριστλ Μάθιους στη Νότια Καρολίνα (Edison).

* Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Τοντ Γιανγκ κερδίζει τον Δημοκρατικό διεκδικητή της έδρας Τόμας Μακντέρμοτ στην Ιντιάνα (Edison).

* Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Ραντ Πολ κερδίζει τον Δημοκρατικό διεκδικητή της έδρας Τσαρλς Μπούκερ στο Κεντάκι (Fox News, Edison).

* Ο Δημοκρατικός Πίτερ Γουέλτς κερδίζει τον Ρεπουμπλικάνο Τζέραλντ Μαλόι στο Βερμόντ (Fox News). Θα καταλάβει την έδρα του Δημοκρατικού Πάτρικ Λίχι, ο οποίος αποσύρεται στα 82 του χρόνια.

Ο Ρεπουμπλικάνος Ρον ΝτεΣάντις επανεκλέγεται κυβερνήτης της Φλόριντα – Νίκη Άμποτ στο Τέξας

Ο Ρεπουμπλικάνος Ρον ΝτεΣάντις, δυνητικός αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα του GOP ώστε να είναι ο υποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές του 2024, επανεξελέγη χθες Τρίτη κυβερνήτης στη Φλόριντα, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Ανερχόμενο αστέρι της αμερικανικής σκληρής δεξιάς, επιβλήθηκε όπως αναμενόταν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση με αντίπαλο τον Τσάρλι Κράιστ, πρώην Ρεπουμπλικάνο που άλλαξε κόμμα, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα ABC και CNN.

Ο κ. ΝτεΣάντις έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή πολλών από τις κοινωνικοπολιτικές μάχες στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, αψηφώντας περιορισμούς για την αποτροπή της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τασσόμενος υπέρ νόμου που περιόριζε τη συζήτηση για ζητήματα της κοινότητας ΛΟΑΤ+ κ.λπ.

Στο Τέξας, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ κέρδισε μια τρίτη θητεία έναντι του Δημοκρατικού διεκδικητή Μπέτο Ο’Ρουρκ, πρώην βουλευτή των ΗΠΑ, ο οποίος έγινε εθνική φιγούρα των Δημοκρατικών μετά την οριακή ήττα του σε μια κούρσα για τη Γερουσία πριν από τέσσερα χρόνια και μια υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020.

O Μάξγουελ Φροστ γίνεται ο πρώτος αντιπρόσωπος της “γενιάς Ζ”

Ο Μάξγουελ Φροστ, Δημοκρατικός ηλικίας 25 ετών, έγινε χθες Τρίτη το πρώτο μέλος της “γενιάς Ζ” που θα καταλάβει έδρα στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς κέρδισε στη Φλόριντα έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Υποψήφιος σε περιφέρεια της Φλόριντας η οποία σε γενικές γραμμές υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς, εκτιμάται πως κέρδισε την έδρα από τα δίκτυα CBS και CNN.

“Νικήσαμε”, έγραψε με όλα τα γράμματα κεφαλαία και τέσσερα θαυμαστικά ο νέος βουλευτής. “Γράφτηκε ιστορία για τους πολίτες της Φλόριντας, για τη γενιά Ζ και για όλους όσοι πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον”, πρόσθεσε.

Ο νεαρός Αφροαμερικανός, μεγαλωμένος από μητέρα που τον υιοθέτησε, κουβανικής καταγωγής, μάλλον θα ξεχωρίζει τα επόμενα χρόνια ανάμεσα στους δεκάδες λευκούς με γκρίζα μαλλιά, που απαρτίζουν το μεγαλύτερο μέρος των μελών του αμερικανικού κοινοβουλίου: στην κάτω Βουλή, ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 58 έτη.

“Χρειαζόμαστε αυτή την αντιπροσώπευση στο Κογκρέσο”, πολιτικούς που “μοιάζουν” με τους νέους της χώρας “και ξέρουν τι περνούν”, δήλωνε τον Οκτώβριο ο κ. Φροστ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέλος της “γενιάς Ζ”, με άλλα λόγια των σημερινών εφήβων και νέων, ανήκει επίσης στην αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών. Προβάλλει μηνύματα όπως η ανάγκη να δοθεί αγώνας για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, να αποτραπεί η κλιματική αλλαγή, ενώ τονίζει ακόμη πως πρέπει να καταπολεμηθεί η βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

Ο νεαρός καταπιάστηκε με την πολιτική στα 15 του χρόνια, συγκλονισμένος όπως πολλοί συμπατριώτες του από τη σφαγή στο πρωτοβάθμιο σχολείο Σάντι Χουκ (Κονέτικατ) το 2012.

Έγινε αργότερα ένας από τους εθνικούς αντιπροσώπους της οργάνωσης March for Our Futures (“Πορεία για το μέλλον μας”), κινήματος που ιδρύθηκε μετά τη νιοστή σφαγή σε σχολείο, σε λύκειο στη Φλόριντα.

Στο Νιου Χάμσιρ, έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων διεκδικεί άλλη μια εκπρόσωπος της “γενιάς Ζ”: η Κάρολαϊν Λέβιτ, επίσης 25 ετών, υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων.

Μολονότι έχουν την ίδια ηλικία, οι δύο υποψήφιοι δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από πολιτική άποψη. Η λευκή, πιστή χριστιανή, παθιασμένη οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ κυρία Λέβιτ συνηγορεί υπέρ της μείωσης των φόρων και της επιβολής αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα των ΗΠΑ.

Ένα άλλο εμπόδιο έσπασε στο Μέριλαντ, όπου ο Δημοκρατικός Γουές Μουρ έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός υποψήφιος της πολιτείας που κέρδισε τις εκλογές για κυβερνήτης.

Προς νέο ρεκόρ για αριθμό γυναικών στη θέση κυβερνήτη

Η Δημοκρατική Γενική Εισαγγελέας της Μασαχουσέτης, Μόρα Χίλι, έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο ανώτατο αξίωμα της πολιτείας αυτής και θα είναι επίσης η πρώτη ανοιχτά LGBT κυβερνήτης της χώρας.

Οι γυναίκες και των δύο κομμάτων πέρασαν μια καλή βραδιά, καθώς ένας αριθμός ρεκόρ γυναικών θα κατέχει το αξίωμα του κυβερνήτη όταν όλες ορκιστούν. Θα μπορούσαν να υπάρξουν έως και 12 γυναίκες κυβερνήτες, από το σημερινό ρεκόρ των εννέα.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν για τελευταία φορά πριν από 20 χρόνια, η Δημοκρατική κυβερνήτης Κάθι Χόκουλ επιβίωσε της πρόκλησης του Ρεπουμπλικανού Λι Ζέλντιν, ο οποίος έκανε σκληρή εκστρατεία στο θέμα της εγκληματικότητας. Η Χόκουλ, πρώην αντικυβερνήτης που ανέβηκε όταν παραιτήθηκε ο πρώην κυβερνήτης Άντριου Κουόμο, έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στη θέση αυτή στη Νέα Υόρκη.

Η Ρεπουμπλικανή Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, η οποία ήταν εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου του Τραμπ, εξελέγη η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης του Άρκανσο.

Αλλά στη Τζόρτζια, η Δημοκρατική Στέισι Έιμπραμς ηττήθηκε από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Μπράιαν Κεμπ σε μια επανάληψη της κούρσας τους το 2018. Η ισχυρή πορεία της Έιμπραμς πριν από τέσσερα χρόνια την έκανε αστέρι των Δημοκρατικών σε εθνικό επίπεδο, αλλά ο Κεμπ προηγούταν με σχεδόν 8 ποσοστιαίες μονάδες με καταμετρημένο το 96% των προβλεπόμενων ψήφων.

ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr

You May Also Like

ΔΤ – Με voucher του ΕΣΠΑ στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ – 416 επιπλέον θέσεις για βρέφη και νήπια

ΔΤ – Με voucher του ΕΣΠΑ στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ – 416 επιπλέον θέσεις για βρέφη και νήπια

Οταν οι μοδίστρες του Άουσβιτς έραβαν ακριβά ρούχα για τις συζύγους των Ναζί

Η ιστορικός Λούσι Άντλινγκτον αποκάλυψε μια πραγματική ιστορία για τις μοδίστρες του…

Άδωνις Γεωργιάδης: «Την εβδομάδα που ανοίγει η εστίαση η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει στις 23:00»

Διευκρινίσεις αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας από εδώ και στο εξής έδωσε…

Το ειδύλλιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίας Σάκκαρη

Το ειδύλλιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίας Σάκκαρη

62% των δικαιούχων της ενίσχυσης μακροχρόνια ανέργων έχουν υποβάλλει ΙΒΑΝ. Λήγει η προθεσμία υποβολής την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου

62% των δικαιούχων της ενίσχυσης μακροχρόνια ανέργων έχουν υποβάλλει ΙΒΑΝ. Λήγει η…

Αντώνης Ρέμος για τα μέτρα στη Μύκονο: «Πετύχαμε την ανοησία της αγέλης, όχι την ανοσία»

Ο Αντώνης Ρέμος και ο Θάνος Πετρέλης ξεσπούν για τα περιοριστικά μέτρα που…

Ίντρις Έλμπα: Πρωταγωνιστής στην επόμενη ταινία του Τζέιμς Μποντ, αλλά όχι Τζέιμς Μποντ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Sun», ο Έλμπα βρίσκεται αυτή τη…

Έβρος: Έτοιμη να επεκτείνει τον φράχτη η Ελλάδα ακόμα και με εθνικά κονδύλια

Έβρος: Έτοιμη να επεκτείνει τον φράχτη η Ελλάδα ακόμα και με εθνικά…

ΑΣΕΠ: Αιτήσεις για 118 μόνιμες προσλήψεις σε δήμους

ΑΣΕΠ: Αιτήσεις για 118 μόνιμες προσλήψεις σε δήμους

Tι αλλάζει στα επαγγελματικά ταξίδια μετά την πανδημία

Οι CEO μεγάλων εταιρειών πιστεύουν σε ραγδαία αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του…