Ενημερωτική ημερίδα στην Κοζάνη για το πρόγραμμα «Αγροκυκλικότητα: Εφαρμογές στη Γεωργία» στη Δυτική Μακεδονία

Ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Τμήμα Γεωπονίας και Ινστιτούτο Αειφορικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων-ΠΕΚ ΤΗΜΕΝΟΣ-ΠΔΜ), η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τo Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE), και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Rutgers (ΗΠΑ) διοργάνωσαν την Παρασκευή 01 Απριλίου 2022, στην Κοζάνη ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Towards a circular economy in the agricultural sector».

 

Η ημερίδα, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του δωρεάν προγράμματος κατάρτισης και συμβουλευτικής με θέμα «Αγροκυκλικότητα: Εφαρμογές στη Γεωργία», είχε σκοπό να ενημερώσει το κοινό για τις εξελίξεις στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, εστιάζοντας στον κλάδο της αγροδιατροφής.

Την εκδήλωσε άνοιξε με χαιρετισμό ο κ. Βασίλειος Άμπας, Διευθυντής ΑΟΚ, ΠΕ Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.  Χαιρετισμοί ακολούθησαν από τους κυρίους Φωκίωνα Παπαθανασίου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Robert Goodman, Executive Dean Emeritus Professor, Πανεπιστήμιο Rutgers, Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλο, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και Νικόλαο Ντάβο, συνιδρυτή και διαχειριστή του CluBE.

 

Το πρώτο μέρος της ημερίδας επικεντρώθηκε στις ευκαιρίες και στις προκλήσεις που προκύπτουν από τις συνέργειες μεταξύ της αγροδιατροφής και των ενεργειακών τομέων, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Gal Hochman, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Rutgers, Rutgers Climate Institute. Στη συνέχεια, κατά το δεύτερο μέρος της ημερίδας, ο κ. Serpil Guran, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers, Director Rutgers Ecocomplex μίλησε για την επαναχρησιμοποίηση οργανικών αποβλήτων για την επίτευξη κυκλικής οικονομίας άνθρακα, με αναφορά στις πρώτες ύλες και στις νέες τεχνολογίες. Τέλος, το τρίτο μέρος της ημερίδας εστίασε στις ευκαιρίες για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, με ομιλία της κυρίας Stephanie Murphy, Director Soil Testing Laboratory, Πανεπιστήμιο Rutgers, New Jersey Agricultural Experiment Station.

 

Ακολούθησε πάνελ συζήτησης, με τη συμμετοχή των κυρίων Δημήτρη Βολουδάκη, Capacity Building Director, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, Φωκίωνος Παπαθανασίου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Νικόλαου Ντάβου, συνιδρυτή και διαχειριστή του CluBE, Βασίλειου Άμπα, Διευθυντή ΑΟΚ, ΠΕ Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας συζήτησης που έλαβε χώρα αποτυπώθηκε η κατάσταση και οι προκλήσεις που έχουν δημιουργηθεί στον τομέα της κυκλικής οικονομίας τόσο από την πανδημία, όσο και από την πρόσφατη κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας.

 

Σημειώνεται ότι τo πρόγραμμα κατάρτισης «Αγροκυκλικότητα: Εφαρμογές στη Γεωργία» εντάσσεται στον 4ο κύκλο δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής, τον οποίο ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» υλοποιεί σε σύμπραξη με πλειάδα σημαντικών φορέων και ιδρυμάτων από το οικοσύστημα της αγροδιατροφής. Συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

You May Also Like

«Η Αυστραλία καίγεται»: Το οικολογικό μήνυμα μέσα από τα μάτια μιας μαθήτριας του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας

  «Η Αυστραλία καίγεται»: Το οικολογικό μήνυμα μέσα από τα μάτια μιας…

Αποστολή της Περιφερειακής Αρχής και του Επιμελητηρίου Καστοριάς στην Περιφέρεια Κορυτσάς για την προώθηση των διμερών οικονομικών, εμπορικών, τουριστικών, περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών μας σχέσεων

Αποστολή της Περιφερειακής Αρχής και του Επιμελητηρίου Καστοριάς στην Περιφέρεια Κορυτσάς για…

9 ύποπτες φάρμες γουνοφόρων στη Δυτική Μακεδονία- Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις- Το προσωπικό ενδιαφέρον του Σωτήρη Τσιόδρα και οι εντολές στον τοπικό ΕΟΔΥ

9 ύποπτες φάρμες γουνοφόρων στη Δυτική Μακεδονία- Τι θα γίνει με τις…

Ημερίδα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα «Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των Ατόμων με Αναπηρία»

Ημερίδα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα «Ο ρόλος…

Συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Αθανάσιου Τάσκα με συλλόγους και φορείς του Δήμου Αμυνταίου

Συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Αθανάσιου Τάσκα

Τελέστηκε Αγιασμός των Ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητρόπολης Σερβίων & Κοζάνης

H Ιερά Μητρόπολη Σερβίων & Κοζάνης δώρισε, κατά το τρέχον έτος, -4-στολές…

Έκδοση Πρόσκλησης για τη χρηματοδότηση Περιφερειακής Δομής στήριξης της ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020

Έκδοση Πρόσκλησης για τη χρηματοδότηση Περιφερειακής Δομής στήριξης της ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας και…

Διακήρυξη δημοπρασίας εκμίσθωσης του Αρχοντικού Δίντσιου στη Σιάτιστα

Διακήρυξη δημοπρασίας εκμίσθωσης του Αρχοντικού Δίντσιου στη Σιάτιστα