Εννιά ανατριχιαστικά πράγματα που δεν γνωρίζατε για το τσιγάρο

Είναι γνωστό τοις πάσι: Το κάπνισμα σκοτώνει. Δολοφονεί αργά, αλλά δολοφονεί. Με το κάπνισμα προκαλείται καρκίνος, ή απλώς σταματάει η καρδιά… Ακόμη όμως και ο καπνιστής που θα τη “γλιτώσει”, θα αντιμετωπίσει σίγουρα άλλου είδους προβλήματα στον οργανισμό του.  Για παράδειγμα  δεν θα μπορεί να ανέβει τις σκάλες, θα έχει δύσπνοιες, δεν θα έχει καλή γεύση και όσφρηση και πολλά άλλα.

  1. Το τσιγάρο είναι γεμάτο δηλητήρια, τα οποία μπαίνουν μέσα στον οργανισμό όταν το καπνίζουμε. Τα τσιγάρα περιέχουν αρσενικό, φορμαλδεΰδη, μόλυβδο, υδροκυάνιο, οξείδιο του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα, αμμωνία και 43 γνωστά καρκινογόνα στοιχεία.
  2. Τα τσιγάρα περιέχουν περισσότερα από 4.000 συστατικά. Αυτά με την καύση παράγουν τουλάχιστον 200 χημικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με βλάβες στους πνεύμονες.
  3. Το τσιγάρο καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας κάνει ευάλωτους, στις ασθένειες. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός καπνιστή πρέπει να εργάζεται σκληρότερα από εκείνο των μη καπνιστών, σε καθημερινή βάση. Επακόλουθο είναι επίσης ότι το αίμα των καπνιστών, περιέχει λιγότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία.
  4. Το τσιγάρο κόβει χρόνια ζωής. Κάθε τσιγάρο που καπνίζουμε μας στερεί 5 λεπτά από τη ζωή μας. Οι επιστήμονες έχουν μετρήσει τον μέσο όρο τσιγάρων και διαπίστωσαν ότι συνολικά ο καπνιστής θα πεθάνει 14 χρόνια νωρίτερα.
  5. Από τη στιγμή που θα ανάψουμε ένα τσιγάρο, μέσα σε 10 δευτερόλεπτα, ποσότητα νικοτίνης έχει φτάσει μέσω του αίματος, στον εγκέφαλο μας. Η νικοτίνη επίσης φθάνει και στο μητρικό γάλα, άρα και στον αγνό και καθάριο οργανισμό του βρέφους. Αυτό για όσες μανούλες καπνίζουν και θηλάζουν.
  6. Και αφού μιλάμε για νικοτίνη, διαβάστε και τα εξής σοκαριστικά: Η νικοτίνη είναι μία από τις πιο εθιστικές ουσίες. Η επήρεια της περνά μετά από 20 λεπτά με την προϋπόθεση ότι δεν θα ξανακαπνίσουμε. Όταν ο οργανισμός εθιστεί χρειάζεται νικοτίνη και για αυτό δεν κόβουμε εύκολα το κάπνισμα.
  7. Το τσιγάρο χαλαρώνει; Απατάστε οικτρά! Το κάπνισμα αυξάνει την αρτηριακή πίεση και το άγχος. Σε όλους ανεξαιρέτως. Οι καπνιστές νομίζουν ότι τους χαλαρώνει, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η “χαλάρωση” που προσφέρει το άναμμα ενός τσιγάρου οφείλεται στο ότι καταστέλλει προσωρινά το στερητικό τους σύνδρομο για νικοτίνη…
  8. «Ένα τσιγαράκι μετά το φαγητό, είναι η μεγαλύτερη απόλαυση» λένε πολλοί καπνιστές που σπεύδουν να ανάψουν τσιγάρο μόλις τελειώσουν το φαγητό του. Ισχύει όμως; Όχι φυσικά. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι, ότι ο οργανισμός διακόπτει τη διαδικασία της πέψης, προκειμένου να ασχοληθεί με την προστασία των κυττάρων του αίματος και την έξαψη των τοξινών στον εγκέφαλο, που προκαλεί ο καπνός.
  9. Πιστεύετε ότι το τσιγάρο σας αφήνει μια ευχάριστη γεύση; Ξανασκεφτείτε το. Η ουρία, μια χημική ένωση που βρίσκεται στα ούρα, χρησιμοποιείται για να προσθέσει «γεύση» στα τσιγάρα.

iatropedia.gr

You May Also Like

Όλες μας έχουμε ζήσει τα περισσότερα, αν όχι όλα, από όσα αναφέρονται παρακάτω όταν περιμένουμε περίοδο.

14 πράγματα που βασανίζουν κάθε γυναίκα όταν περιμένει περίoδo

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της θάλασσας Τα πολύτιμα συστατικά του θαλασσινού νερού

Table of Contents Hide Οι θεραπευτικές ιδιότητες της θάλασσας Τα πολύτιμα συστατικά…

Υψηλή Χοληστερόλη: Πέντε κινήσεις για να την ρίξετε σίγουρα

Υψηλή Χοληστερόλη: Πέντε κινήσεις για να την ρίξετε σίγουρα

Καρκίνος του παχέος εντέρου: 4 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο

Καρκίνος του παχέος εντέρου: 4 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο

Πώς θα αντιμετωπίσετε φυσικά την πιτυρίδα

Πώς θα αντιμετωπίσετε φυσικά την πιτυρίδα

Ιρλανδία: Έλληνας νοσηλευτής λέει ότι πληρώθηκε 500 ευρώ καθαρά για 12ωρη βάρδια την ημέρα των Χριστουγέννων

Ο μισθός του νοσηλευτή στην Ιρλανδία είναι 4.000 ευρώ μικτά, περίπου 3.200 ευρώ καθαρά

Πιτυρίδα: Πώς υποχωρεί με φυσικά υλικά που έχετε στο σπίτι

Πιτυρίδα: Πώς υποχωρεί με φυσικά υλικά που έχετε στο σπίτι

Σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες του

Table of Contents Hide Σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα: Ποιες είναι οι πιθανές…

Μπλε φως: Τρία μυστικά που μειώνουν τις επιπτώσεις του στην όραση και την υγεία

Από τότε που ήρθε το μπλε φως στη ζωή μας, έχει κάνει τη μέρα νύχτα