Εξοικονόμηση κατ’ οίκον: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων;

Αρχίζει στις 12 Ιουλίου ο νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον».

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος  δήλωσε πως θα υπάρχει διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων νοικοκυριών «Η έβδομη κατηγορία στην οποία είχαν δυνατότητα χορήγησης άτοκου δανείου, όχι επιδότησης, φυσικά πρόσωπα και οικογένειες με εισόδημα έως40.000 ευρώ θα ανέβει στα 80.000 ευρώ».

Το νέο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει προϋπολογισμό της τάξης των 270 εκατ. ευρώ και θα αφορά περί τα 25.000 νοικοκυριά.

Το ανώτατο ποσοστό επιδότησης για τις υπόλοιπες έξι κατηγορίες θα κυμαίνεται από 50% μέχρι 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης των κατοι κιών. Τα συγκεκριμένα όρια είναι προσαυξημένα κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος.

Το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» προβλέπει εκτός από την απευθείας επιχορήγηση των νοικοκυριών και την επιδότηση δανείου (άτοκο) για τα νοικοκυριά που θέλουν να προχωρήσουν σε οικοδομικές εργασίες προκειμένου να πετυχαίνουν εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας.

«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» για 4 παρεμβάσεις στο σπίτι

Οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται είναι τέσσερις:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
  • Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης.
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης.
  • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αξιοποίηση ενεργειακού επιθεωρητή– η επιλογή γίνεται από μητρώο που θα συσταθεί – ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες. Πριν από την υποβολή της αίτησης ο επιθεωρητής θα πρέπει να τις καταγράψει εκδίδοντας το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Ποιες δαπάνες καλύπτονται από το πρόγραμμα

Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, οι ωφελούμενοι απευθύνονται εκ νέου σε ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ (Β’ ΠΕΑ). Βάσει αυτού και κατόπιν της διαπίστωσης επίτευξης του ενεργειακού στόχου καταβάλλονται στους ωφελούμενους τα κίνητρα του προγράμματος.

Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου καθώς και τυχόν δαπάνες μελετών, καλύπτονται από το Πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.

Οι επιλέξιμες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου). Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερης της «Δ» και να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

dikaiologitika.gr

You May Also Like

Ζελένσκι: Είμαι πάντα έτοιμος να συναντήσω τον Πούτιν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ…

Οι συγκλονιστικές εικόνες της έκρηξης ηφαιστείου στην Ισλανδία 19/12/2023, 12:15

Στο σημείο άνοιξε μια σχισμή 3,5 χιλιομέτρων στη γη από όπου άρχισε να αναδύεται καυτή λάβα.

Χίος: Ο «ιπτάμενος» ιερέας «ξαναχτύπησε» και φέτος

Εχει γίνει viral τα τελευταία χρόνια.

Έρχεται νέα διασταύρωση για τα ανασφάλιστα οχήματα-Πόσα υπολογίζονται

Προ των πυλών φαίνεται να είναι η νέα διασταύρωση για τον εντοπισμό…

Νέα Σμύρνη: Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατηγορείται ένας από τους 16 συλληφθέντες για τα επεισόδια

Νέα Σμύρνη: Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατηγορείται ένας από τους 16 συλληφθέντες για…

Η Airbnb κατέβαλε 7 εκατ. δολάρια σε τουρίστρια για υπόθεση βιασμού

Η Airbnb κατέβαλε 7 εκατ. δολάρια σε τουρίστρια για υπόθεση βιασμού

Χαμός στη Χαλκίδα: Γονείς αρνητές έκαψαν τα βιβλία του Τριβιζά που μοιράστηκαν στους μαθητές

Με διαμαρτυρίες για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, γονείς αρνητές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη Χαλκίδα προκειμένου…

Ο Πύρρος Δήμας έβγαλε την ολυμπιακή δάδα σε δημοπρασία στο Cash or Trash

Εκνευρισμός στην ΕΟΕ και αυστηρή προειδοποίηση-Ο Δήμας πούλησε 10.200 ευρώ τη δάδα και έδωσε τα χρήματα στα χωριά SOS