ΕΟΠΥΥ: Από  τη Δευτέρα 01/10 με voucher τα γυαλιά οράσεως στους ασφαλισμένους

Ο Οργανισμός με εγκύκλιό του ενεργοποιεί την υπουργική απόφαση ΕΑΛΕ/Γ.Π.46633/15-06-2018, η οποία ορίζει επακριβώς τη διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών και εισάγει το νέο μέτρο της έκδοσης voucher αξίας 100 ευρώ από τον οφθαλμίατρο για τον ασφαλισμένο. Ένα μέτρο ωστόσο το οποίο υλοποιήθηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών των οπτικών καταστημάτων, οι οποίοι εξέφραζαν αρχικά επιφύλαξη και τελικά άρνηση, από τα μέσα του 2017 που είχε τεθεί ως πρόταση.

Με ανακοίνωσή τους, οι οπτικοί μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ) δήλωσαν, «απαντώντας» στον ΕΟΠΥΥ πως δεν θα λαμβάνουν τα voucher, πως έχουν λυγίσει οικονομικά έπειτα από 8 χρόνια άγριας λιτότητας και πως δεν υπάρχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις τους για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ – ο Οργανισμός θα τους πληρώνει σε διάστημα 60 ημερών για τα voucher που θα καταθέτουν.

Τι ίσχυε μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου

Μέχρι πρότινος οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούσαν να αγοράζουν γυαλιά με ηλεκτρονική συνταγή από οφθαλμίατρο πληρώνοντας όλη την αξία του είδους στο κατάστημα οπτικών και καταθέτοντας στη συνέχεια την απόδειξη στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ. Βάσει του Κανονισμού Παροχών οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να ανανεώνουν τα γυαλιά τους κάθε τέσσερα χρόνια και τους δικαιολογείται δαπάνη ύψους έως και 100 ευρώ.

Ωστόσο, η διαδικασία της αποζημίωσης ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα – η αναμονή για την εξόφληση και την πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων ξεπερνούσε τους 12 μήνες. Κατά μέσο όρο υποβάλλονται στον ΕΟΠΥΥ κάθε μήνα 30.000 αιτήματα για αποζημιώσεις οπτικών ειδών.

Τι ισχύει από 1ης Οκτωβρίου

Πλέον οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού θα λαμβάνουν από τον οφθαλμίατρο την ηλεκτρονική γνωμάτευση για το οφθαλμικό πρόβλημα και τη σχετική βεβαίωση πληρωμής για το είδος που πρέπει να λάβουν. Με αυτά τα δύο έντυπα θα απευθύνονται σε ελεγκτή γιατρό για έγκριση και στη συνέχεια σε κατάστημα οπτικών όπου θα δίνουν το voucher και θα παίρνουν τα οπτικά τους. Τη διαφορά από τη συνολική αξία θα την καταβάλλουν οι ίδιοι.

Στην εγκύκλιο του Οργανισμού που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος, κ. Τάκης Γεωργακόπουλος διευκρινίζεται πως ηλεκτρονικές γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα γίνονται δεκτές μαζί με τα αιτήματα αποζημίωσης των δικαιούχων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, έως τις 30 Νοεμβρίου.

Η πραγματικότητα που θεωρείται βέβαιον ότι θα βιώσουν οι εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ είναι πως θα πηγαίνουν στα καταστήματα οπτικών και θα δίνουν τα voucher, πλην όμως οι ιδιοκτήτες όπως έχουν δηλώσει ξεκάθαρα σε όλους τους τόνους δεν θα τα αποδέχονται. Η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ), μάλιστα, στην ανακοίνωσή της ζητεί από τους ασφαλισμένους «να δείξουν κατανόηση και αλληλεγγύη σε έναν κλάδο ο οποίος προστατεύει τη δημόσια υγεία».

dikaiologitika.gr

You May Also Like

Μουσική στην εστίαση: Ανοίγουν τα ηχεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Μουσική στην εστίαση: Ανοίγουν τα ηχεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Λινού: «Με εμβολιασμένους κάτω από 50% είναι σαν να είμαστε στην αρχή της πανδημίας»

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση με…

Ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα – Πώς θα κάνουμε τριήμερο

Τι καιρό θα κάνει – Μέχρι πότε θα συνεχιστούν η συννεφιά και οι βροχές

ΑΣΕΠ: Γραπτές εξετάσεις στα πρότυπα των πανελλαδικών – Όλες οι απαντήσεις για το νέο νομοσχέδιο

Table of Contents Hide ΑΣΕΠ: Γραπτές εξετάσεις στα πρότυπα των πανελλαδικών –…

Ξέσπασμα Ιωάννας: «Μου στέρησε τη ζωή με το βιτριόλι. θα έχω για πάντα σημάδια σωματικά και ψυχικά»

Επίθεση με το βιτριόλι: Πέρασε ένας χρόνος από εκείνο το περιστατικό, με…

Ηράκλειο: Λουόμενοι είδαν drone που ξεβράστηκε και νόμιζαν ότι είναι από το Ιράν

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν προκαλέσει ανησυχία

Bullying στα σχολεία: Μου πετούσαν την τσάντα από το παράθυρο στο σχολείο, αποκάλυψε ο Μητσοτάκης

«Μπορεί εμένα αυτό να μην με επηρέασε ιδιαίτερα. Με πολύ μεγάλη βεβαιότητα όμως μπορώ να πω πως υπήρχαν συμμαθητές μας οι οποίοι υπέφεραν»

Επίσκεψη του Νίκου Χαρδαλιά και στα 18 αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν από 1η Ιουλίου στις πτήσεις εξωτερικού στο επόμενο τετραήμερο!

Επίσκεψη του Νίκου Χαρδαλιά και στα 18 αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν…