Επιστολή φον ντερ Λάιεν σε Ακιντζί: Θα στηρίξουμε τους Τουρκοκύπριους στις επιπτώσεις του κορονοϊού

Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τις προσπάθειες ενάντια στις ιατρικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αναφέρει απαντητική επιστολή της Προέδρου της ΕυρωπαΪκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Μουσταφά Ακιντζί, την οποία κοινοποίησε ο ίδιος.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μετά την επιστολή από την Παγκόσμια Τράπεζα ότι είναι έτοιμη να παρέχει τεχνική υποστήριξη στους Τ/κ,  ήρθε η επιστολή από την Πρόεδρο της Κομισιόν, που αποτελεί απάντηση στην επιστολή Ακιντζί τέλη Μαρτίου προς την ΕΕ για βοήθεια στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η φον ντερ Λάιεν αναφέρει, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται, ότι επιπλέον της στήριξης που παρέχουν μέχρι σήμερα, εργάζονται για να μπορέσουν να βοηθήσουν και τις μικρές επιχειρήσεις αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ανέφερε επίσης ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει λόγω του Covid 19 μια κατάσταση που δεν αντιμετώπισε προηγουμένως και συμφώνησε με την άποψη του Ακιντζί ότι σε αυτόν τον αγώνα όλοι οι παράγοντες πρέπει να συνεργαστούν και να βρίσκονται σε συντονισμό.

Για να γίνει η ΕΕ υποβοηθητική προς την τ/κ κοινότητα κατά τρόπο επείγον στην αντιμετώπιση της πανδημίας, γίνονται διεργασίες για μεγαλύτερη βοήθεια μεσοπρόθεσμα ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Η φον ντερ Λάιεν αναφέρεται στην επιστολή της στη βοήθεια της ΕΕ μέσω του Προγράμματος Ανάπτυξης των ΗΕ (UNDP) ύψους 2,5 εκ ευρώ για ιατρικό εξοπλισμό, που είναι το πρώτο μέρος της συνολικής βοήθειας 5 εκ ευρώ προς τους Τ/κ, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Επιπλέον, προσθέτει, προτάθηκε η χρηματοδότηση για μια περίοδο 3 μηνών, 25 επαγγελματιών υγείας. Εκφράζει δε την ετοιμότητα της ΕΕ να συμβάλλει στην τεχνική βοήθεια για την ενίσχυση της δυνατότητας της τ/κ κοινότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει ακόμη ότι βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα για τη στήριξη της τ/κ οικονομίας και ειδικότερα διεύρυνση του προγράμματος για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των εμποροκαταστηματαρχών, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόγραμμα μέσω του οποίου αυτές οι επιχειρήσεις είχαν λάβει βοήθεια και στο παρελθόν.

Επιπλέον, αναφέρει, βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο των εργασιών για να δοθεί βοήθεια σε γεωργούς στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης.

Προσθέτει ότι η ΕΕ αντικρίζει με ευαισθησία τα αιτήματα αλληλεγγύης και στήριξης της προσπάθειας αντιμετώπισης της οικονομικής διάστασης της πανδημίας στην τ/κ κοινότητα και αξιολογούν το να λάβουν μερικά επιπλέον νέα μέτρα για να παρέχουν έγκαιρη και αποτελεσματική βοήθεια, ιδιαίτερα σε μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Διαβεβαιώνει τέλος, όπως αναφέρεται, τον Ακιντζί ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την τ/κ κοινότητα για να αντιμετωπιστούν οι ιατρικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ

You May Also Like

Κορoνοϊός: Amazon, Microsoft, Google και Facebook στέλνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν στο σπίτι

Κορoνοϊός: Amazon, Microsoft, Google και Facebook στέλνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν στο…

Πώς αντιμετωπίζουν τον χειμώνα οι σκανδιναβικές χώρες

Πώς αντιμετωπίζουν τον χειμώνα οι σκανδιναβικές χώρες

Ιταλία: «Πρέπει να αποφύγουμε γενικό lockdown, θα είναι τεράστιο πλήγμα για την οικονομία» δήλωσε ο Κόντε

Ιταλία: «Πρέπει να αποφύγουμε γενικό lockdown, θα είναι τεράστιο πλήγμα για την…

Αλλάζουν τα φανάρια στους δρόμους -Ποιο είναι το νέο χρώμα που θα προστεθεί

Την ύπαρξη τετράχρωμων φαναριών προτείνουν καθηγητές πανεπιστημίου, ώστε να εξυπηρετούνται και τα αυτοκίνητα του μέλλοντος.

Η AstraZeneca ετοιμάζει εμβόλιο για τον καρκίνο με την τεχνολογία του εμβολίου για τον κορωνοϊό

Τα αποτελέσματα από τις μελέτες σε ζώα είναι ιδιαίτερα υποσχόμενα – Οι…

Πατέρας δολοφονημένου μαθητή διέκοψε την ομιλία του Μπάιντεν για την οπλοκατοχή

Ο Μάνουελ Όλιβερ έχασε τον γιο του στην επίθεση στο σχολείο Παρκλαντ πριν…

Ισραηλινοί έφεδροι «κρεμάνε» τα όπλα τους

Αρνούνται να συμμετάσχουν σε ασκήσεις, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις μεταρρυθμίσεις Νετανιάχου

Που το πάει η Τουρκία : Τι σηματοδοτεί το ραντεβού Τσαβούσογλου με Δένδια – Τι ρόλο παίζουν Αίγυπτος και Λιβύη

Table of Contents Hide Που το πάει η Τουρκία : Τι σηματοδοτεί…

Ο 26χρονος που μαζεύει τα αποτσίγαρα από τις παραλίες και βγάζει χιλιάδες ευρώ από «σταχτοδοχεία τσέπης»

«Με καίει στην ψυχή μου, με καίει στα κόκαλά μου, καίγονται τα…

Η απίστευτη κτηνωδία της σταρ του Instagram: Σκότωσε τη μητέρα της και ξερίζωσε την καρδιά της

Η απίστευτη κτηνωδία της σταρ του Instagram: Σκότωσε τη μητέρα της και…