Επιχείρηση εντοπισμού μεγάλου αριθμού παράνομων φυτοφαρμάκων  στη Θεσσαλονίκη

 

Με τον συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ), και με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, η  Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος πραγματοποίησε πρόσφατα επιχείρηση σε αποθήκη σε περιοχή της  Θεσσαλονίκης όπου βρέθηκε μεγάλος αριθμός παράνομων φυτοφαρμάκων,  καθώς και ακατάλληλα για κατανάλωση γεωργικά προϊόντα κ.ά.

 

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε αποθήκη που διαχειρίζονταν 56χρονος ημεδαπός, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Θεσσαλονίκης και του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Χημικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του Ε.Φ.Ε.Τ., του Α΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης και του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου. Ο 56χρονος  ιδιοκτήτης της   αποθήκης συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για  πλαστογραφία και παραβάσεις των νομοθεσιών που αφορούν στη διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, τα όπλα και τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα.

 

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

751,9 λίτρα παράνομων γεωργικών φαρμάκων,

161,45 κιλά παράνομων γεωργικών φαρμάκων,

142 αυτοκόλλητες ταινίες γεωργικών φαρμάκων.

 

Παράλληλα υπάλληλοι του Ε.Φ.Ε.Τ. δέσμευσαν 334,2 κιλά ελιών και ληγμένα προϊόντα, φερόμενα ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με ελλιπείς και ψευδείς επισημάνσεις, τα οποία θεωρήθηκαν ύποπτα νοθείας.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν 8 μεταλλικές συσκευασίες των πέντε λίτρων, με αλφαριθμητικό κωδικό έγκρισης που ανήκε σε μονάδα τυποποίησης διαφορετική από την αναγραφόμενη και 10 μεταλλικές συσκευασίες των πέντε λίτρων, με ψευδή αλφαριθμητικό κωδικό έγκρισης.

 

Επισημαίνεται ότι το ΥΠΑΑΤ έχει ως βασικό στόχο την πάταξη της παράνομης διακίνησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και άλλων γεωργικών εφοδίων καθώς αφενός μεν υποβαθμίζουν την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, αφετέρου, δε, σε πολλές περιπτώσεις είναι επικίνδυνα για την υγεία των παραγωγών και των καταναλωτών. Παράλληλα το Δημόσιο έχει σημαντική απώλεια εσόδων λόγω της παράνομης διακίνησης.

You May Also Like

Ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα σηκώνει το θέμα των τουρκικών drones – Αναζητεί αντίμετρα για την αντιμετώπισή τους

Table of Contents Hide Κινήσεις στο διπλωματικό πεδίο, αλλά και σε επιχειρησιακό…

Ασύλληπτο: Στην «ουρά» 35.000 για Lower, Proficiency χωρίς προφορικά, έκθεση

Η μονη ευκαιρία για Lower, Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά και ΧΩΡΙΣ έκθεση στην goLearn Κλείνει 30 Ιουνίου

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και…

«Πτήση» Τεντόγλου στα 8,40μ. και πρωτιά στο Τόρουν με την κορυφαία εφετινή επίδοση στον κόσμο!

Ο κορυφαίος άλτης του μήκους επικράτησε στο μίτινγκ στίβου που έγινε στην Πολωνία

Ουκρανία: Συνελήφθη άνδρας που χτυπούσε άγνωστές του γυναίκες στους δρόμους του Ντνίπρο

Σοκαριστικό βίντεο: Χτυπούσε με μανία γυναίκες στο δρόμο!

Ένας 64χρονος βιντεοσκοπούσε παράνομα 18χρονη επιβάτιδα τρένου στη Θεσσαλονίκη

Όταν η νεαρή αντιλήφθηκε την παράνομη βιντεοσκόπηση ενημέρωσε τους υπεύθυνους του τρένου

Κτηνωδία – Όρος Πεταλά:Άγνωστοι πυροβολούν και σκοτώνουν άλογα όταν κατεβαίνουν στον κάμπο

Στην περιοχή και συγκεκριμένα στο όρος Πεταλά ζουν άγρια άλογα

Πάτρα: Μαθητής έπαθε ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στη σκάλα του σχολείου του

Οι γιατροί υπέβαλαν τον μαθητή στις απαραίτητες εξετάσεις από τις οποίες προέκυψε ότι δεν είχε υποστεί βλάβη σε κάποιο όργανο.

Ο ΥπΑΑΤ Μ. Βορίδης στηρίζει εμπράκτως τον μελισσοκομικό κλάδο Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με κύριο γνώμονα την προώθηση και την ανάδειξη του κλάδου της μελισσοκομίας στη χώρα μας, υπέγραψε την απόφαση με την οποία ενεργοποιείται η δράση 1.1 «Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας» στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος 2020 – 2022. Με τη συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται εμπράκτως η συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Μελισσοκομίας ανά τη χώρα και δια μέσου της παροχής χρηματοδότησης ύψους 2.700.000 με σκοπό την τεχνική στήριξη, ενημέρωση και εκπαίδευση των μελισσοκόμων και την αποτελεσματική υλοποίηση των δράσεων του Μελισσοκομικού Προγράμματος. Μέσω της υλοποίησης της εν λόγω δράσης έχει εδραιωθεί και λειτουργεί ένα άρτιο δίκτυο συμβούλων μελισσοκομίας, το οποίο καλύπτει όλη τη χώρα, με έμφαση σε περιοχές ιδιαίτερου μελισσοκομικού ενδιαφέροντος στελεχωμένο με επιστημονικό προσωπικό υψηλών προσόντων το οποίο διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα της παραγωγής και της εμπορίας του μελιού. Δικαιούχοι για την υλοποίηση της δράσης 1.1 είναι αγροτικοί – μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί, αγροτικές εταιρικές συμπράξεις που έχουν και μέλη μελισσοκόμους και οργανώσεις εκπροσώπησης του μελισσοκομικού τομέα (μελισσοκομικοί σύλλογοι). Ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι το ελληνικό μέλι συνιστά ένα ιδιαίτερα σημαντικό προϊόν το οποίο προάγει διεθνώς την εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών αγαθών της πατρίδας μας και υπογραμμίζει ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη στην κατεύθυνση της ανάδειξης και προώθησης των μοναδικών προϊόντων της πατρίδας μας όπως το μοναδικό ελληνικό μέλι.

Ο ΥπΑΑΤ Μ. Βορίδης στηρίζει εμπράκτως τον μελισσοκομικό κλάδο