Ηλεκτροδότηση στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων  από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

 

Ένα αίτημα από το 2003, για να ηλεκτροδοτηθεί το Μοναστήρι Αγ. Παρασκευής Ναμάτων βαίνει ολοταχώς προς υλοποίηση μετά το αποτελεσματικό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη.

 

Μετά την σχετική επιστολή προς τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. για κοστολόγηση της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και την απάντηση του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., ο προϋπολογισμός του έργου (43.275,83 ευρώ) εντάχθηκε στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και έλαβε την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 31ης Αυγούστου 2020, ύστερα από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη.

 

Έκτοτε ενεργοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες από πλευράς Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

 

Το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων, που χρονολογείται πριν το 1500μ.χ. (σύμφωνα με ενθυμήσεις στις αρχές του 14ου αι.), είναι το αρχαιότερο της Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης. Το 1921 – 1922 γίνονται κτιριακές ανακαινίσεις που 22 χρόνια αργότερα καταστράφηκαν δια εμπρησμού από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής την 25η Νοεμβρίου του 1943, μαζί με το ανυπολόγιστης αξίας χειρόγραφο Ευαγγέλιο που φυλάσσονταν στη Μονή.

 

Το μεγάλο κτίριο δεν ξανακτίστηκε, τα δε υπόλοιπα κτίσματα δεν συντηρήθηκαν και κατέρρευσαν το ένα μετά το άλλο μένοντας μόνο το Καθολικό, ενώ με σύμβαση Πολιτείας και Εκκλησίας το 1952 – 1953, παραχωρήθηκε και η εναπομείνασα περιουσία της Μονής σε ακτήμονες γεωργούς της περιοχής.

 

Η Μονή επανιδρύθηκε το 2003 με ενέργειες του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης Αντωνίου. Το 2007 ενώθηκε η Ιερά Μονή μέσω της κεντρικής οδού που ασφαλτοστρώθηκε με Εράτυρα, Σισάνι, και Νάματα.  Η Μονή σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο της Ορθοδοξίας μας με πλήθος επισκεπτών από όλη την ευρύτερη περιοχή.

 

 

You May Also Like

Συνάντηση της Αγνής Κανδύλη Μυκωνιάτη με εμπόρους του Άργους Ορεστικού, Δήμαρχο Άργους Ορεστικού και Μορφωτικό Σύλλογο Ορεστίς

«Οι ομάδες φέρνουν νίκες και αποτελέσματα και αυτό έχει ανάγκη ο τόπος μας!» αναφέρει η υποψήφια βουλευτής

Πρόθεση συμμετοχής του Επιμελητήριου Καστοριάς  στην έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ 2019

Πρόθεση συμμετοχής του Επιμελητήριου Καστοριάς  στην έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ 2019

Το «Σπασμένο Ρόδι» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Πάμε πάλι!», σε σκηνοθεσία Σπύρου Αθηναίου

Το «Σπασμένο Ρόδι» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση  «Πάμε πάλι!», σε σκηνοθεσία Σπύρου…

Υπό κατάρρευση  βρίσκονται οι Δήμοι της χώρας. Χρήστος Γκοσλιόπουλος: ««Οι Δήμοι καταρρέουν οικονομικά. Τα δέκα χρόνια της κρίσης έγιναν τεράστιες μειώσεις στις τακτικές χρηματοδοτήσεις»

Υπό κατάρρευση  βρίσκονται οι Δήμοι της χώρας. Χρήστος Γκοσλιόπουλος: ««Οι Δήμοι καταρρέουν…

Η Μαρία Αντωνίου στην κοινή συνεδρίαση του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδος και της Διεπιστημονικής Ερευνητικής Ομάδας του Α.Π.Θ

  Η  Μαρία Αντωνίου στην κοινή συνεδρίαση του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδος και…

Ξεκίνησε τη λειτουργία του Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης Δυτικής Μακεδονίας

Ξεκίνησε τη λειτουργία του Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης Δυτικής Μακεδονίας

Ερώτηση για τη διακοπή πτήσεων στο Αεροδρόμιο Καστοριάς κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου

Ερώτηση για τη διακοπή πτήσεων στο Αεροδρόμιο Καστοριάς κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 28 & 29 ΜΑΪΟΥ 2022

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 28 & 29 ΜΑΪΟΥ 2022