Ανακοινώθηκε στις 19 Ιουλίου 2018 η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών e-Governemnt Survey 2018. Η έρευνα παρέχει την ανάλυση της προόδου μιας χώρας στη χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στο πώς αυτή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αναδυόμενων θεμάτων της δημόσιας διοίκησης αλλά και να υποστηρίξει την υλοποίηση των διεθνώς συμφωνημένων αναπτυξιακών στόχων. Επίσης, είναι η μόνη παγκόσμια έκθεση που αξιολογεί το καθεστώς ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης όλων των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών.

Η έρευνα παρακολουθεί την πρόοδο της ανάπτυξης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μέσω του Δείκτη Ανάπτυξης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (EGDI). Ως σύνθετος δείκτης, το EGDI χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ετοιμότητας και της ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης ενός κράτους για να χρησιμοποιούν την τεχνολογία στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών. Η μέτρηση αυτή, επίσης, αποτελεί εργαλείο για τις κυβερνήσεις ώστε να κατανοήσουν βαθύτερα τη σχετική θέση μιας χώρας στη χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών.

Με βάση τα σημερινά αποτελέσματα, η Ελλάδα τοποθετείται πλέον στην ομάδα των πλέον αναπτυγμένων χωρών (World e-government leaders with very high E-Government Development Index (EGDI) levels), ανάμεσα σε χώρες όπως η Κορέα, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Η έκθεση, σε σχέση με τον Γενικό δείκτη (EGDI) αναβάθμισε κατά 8 θέσεις τη χώρα, τοποθετώντας την στην 35η από την 43η το 2016. Πιο εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα σε επιμέρους δείκτες, όπως ο δείκτης ηλεκτρονικής συμμετοχής του (E-participation) όπου η χώρα αναβαθμίζεται κατά 31 θέσεις. Ο δείκτης ηλεκτρονικής συμμετοχής παράγεται ως συμπληρωματικός δείκτης της Έρευνας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΟΗΕ. Επεκτείνει τη διάσταση της έρευνας, εστιάζοντας στη χρήση των online υπηρεσιών από τις κυβερνήσεις στους πολίτες, στην ηλεκτρονικής διαβούλευση και την συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων διαδικασιών.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Όλγας Γεροβασίλη, με τον Διευθυντή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΟΗΕ, κ. Vincenzo Aquaro, συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία του Τμήματος για τη Δημόσια Διοίκηση και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του ΟΗΕ με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συνεργασία των δύο μερών και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα σε κοινή εκδήλωση.

You May Also Like

Ξεκινά «θερμή» εβδομάδα στη Βουλή – Ποιες κινήσεις θα κάνει η κυβέρνηση

Στη Βουλή ετοιμάζονται από σήμερα να διασταυρώσουν τα ξίφη τους κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Νοσηλεύτρια από τον Ευαγγελισμό εκπέμπει SOS: “Υπάρχουν δύο νοσηλευτές για 46 ασθενείς”

Νοσηλεύτρια από τον Ευαγγελισμό σε ανάρτησή της κάνει λόγο για τις εγκληματικές…

Δείτε το θέμα που έπεσε στην Έκθεση στις Πανελλήνιες 2021.

Δείτε το θέμα που έπεσε στην Έκθεση στις Πανελλήνιες 2021.

ΟΑΕΔ: Τα τέσσερα προγράμματα του Φθινοπώρου με 27.800 νέες θέσεις εργασίας

ΟΑΕΔ: Τα τέσσερα προγράμματα του Φθινοπώρου με 27.800 νέες θέσεις εργασίας

Έρχεται η “ανεστραμμένη τάξη” στα σχολεία. Τι είναι η ανεστραμμένη τάξη, πως εφαρμόζεται, ποιες οι απαιτήσεις

Έρχεται η “ανεστραμμένη τάξη” στα σχολεία. Τι είναι η ανεστραμμένη τάξη, πως…

Πανελλήνιες 2019: Ποια είναι τα αντικείμενα που απαγορεύονται στην αίθουσα των εξετάσεων

Πανελλήνιες 2019: Ποια είναι τα αντικείμενα που απαγορεύονται στην αίθουσα των εξετάσεων

Η Θάσος προσφέρει δωρεάν διακοπές στους Ρουμάνους πυροσβέστες που επιχειρούν στις φωτιές

Η Θάσος προσφέρει δωρεάν διακοπές στους Ρουμάνους πυροσβέστες που επιχειρούν στις φωτιές

 Παρουσία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του κόμματος  Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε η πρώτη ψηφιακή διάσκεψη με τους προέδρους των οργανώσεων του κόμματος από όλη την Ελλάδα, που διοργάνωσε η Γραμματεία Οργανωτικού

 Παρουσία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του κόμματος  Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε η πρώτη…