Η Ελλάδα ζητά την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας

Επιστολή στον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι έστειλε ο Νίκος Δένδιας, ζητώντας την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, με «φόντο» τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, που το τελευταίο διάστημα επιδίδεται σε διπλωματικό σπριντ, τονίζει πως η Άγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.

Στην επιστολή του, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Διπλωματική αντεπίθεση

Στην αντεπίθεση περνά η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα προχωρά σε σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να καταγγείλει τις τουρκικές ενέργειες.

Συγκεκριμένα, κατόπιν εντολής του υπουργού ΕξωτερικώνΝίκου Δένδια, το υπουργείο θα προχωρήσει στις κάτωθι ενέργειες:

  • Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
  • Επιστολή προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Pompeo, στην οποία, πέρα από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.
  • Επιστολή προς τον ΥΕ/ΑΕ Μπορέλ για την τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).
  • Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της Τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής
  • Παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.
  • Πραγματοποίηση από την Πρεσβεία στην Άγκυρα έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.
  • Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της Ελληνικής δικαιοδοσίας.
  • Προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: https://www.cnn.gr/politiki/story/239161/h-ellada-zita-tin-anastoli-tis-teloneiakis-enosis-ee-toyrkias?fbclid=IwAR0GIrDt7UGkEUE2bDnkU5xcdtOLvQvvHRv77uwkm9ZQGg47vtK39sc1_QQ

You May Also Like

H Λατινοπούλου σε ρόλο… αναλύτριας – «Χθεσινό τίποτα» ο Κασσελάκης – Όμορφη και στρέιτ η Αχτσιόγλου

Μια πολιτική ανάλυση… επιπέδου από την επικεφαλής της «Φωνής Λογικής» για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τη «μονομαχία» Κασσελάκη – Αχτσιόγλου

Θρίλερ στα Κύθηρα: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη

Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν το πρωί στα Κύθηρα οι αρχές. Μια γυναίκα περίπου 60 ετών εντοπίστηκε απανθρακωμένη.

Θεσσαλονίκη: Ξέχασαν 9χρονο ΑμεΑ σε σχολικό λεωφορείο για τέσσερις ώρες

Συνελήφθη ο οδηγός και η συνοδός

Προσγειώσεις που κόβουν την ανάσα λόγω των μποφόρ στο Ελευθέριος Βενιζέλος (VIDEO)

Οι ισχυροί νοτιάδες σάρωσαν την Αττική το Σαββατοκύριακο και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος…

Πολάκης για τα ελληνικά C-130 στην Ουκρανία: «Μητσοτάκη μαζέψου… Ποιος περιμένεις να σε ανταμείψει;»

Πολάκης για τα ελληνικά C-130 στην Ουκρανία: «Μητσοτάκη μαζέψου… Ποιος περιμένεις να…

Λέσβος: Βίντεο ντοκουμέντο από τα τελευταία λεπτά πριν το ναυάγιο

Πραγματογνώμονας «μεταφράζει» το βίντεο

Ζ. Τζηκαλάγιας προς Γ. Ραγκούση: Είσασταν Υπουργός στην κυβέρνηση που μας οδήγησε στη χρεοκοπία

Ζ. Τζηκαλάγιας προς Γ. Ραγκούση: Είσασταν Υπουργός στην κυβέρνηση που μας οδήγησε…

Σιδηρόδρομος: «Ψαλίδι» σε έργα άνω των 4 δισ. ευρώ

Σε σημαντική περικοπή αναμένεται να οδηγηθεί το φιλόδοξο πρόγραμμα για τα σιδηροδρομικά έργα «νέας γενιάς»

Η Μαρία Αντωνίου στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη

Η Μαρία Αντωνίου στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη

Θύμα τροχαίου βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό – Σε καραντίνα διασώστες και αστυνομικοί

Θύμα τροχαίου βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό – Σε καραντίνα διασώστες και αστυνομικοί