Το “Φιντανάκι” είναι ένα έργο κοινωνικό, ρεαλιστικό και σύγχρονο. Ένα έργο καθαρά “ηθογραφικό”, μια ιστορία απλών, καθημερινών ανθρώπων, ένα δράμα οικογενειακό και γενικότερα κοινωνικό. Ο σκηνικός του χώρος είναι “η Αθηναϊκή Αυλή”, ίσως και η σημερινή Πλάκα την εποχή του μεσοπολέμου.

Στην Αυλή τα πάντα γίνονται μπροστά σε όλους-δεν υπάρχει προσωπική ζωή-τα πάντα είναι εκτεθειμένα στην κριτική του φίλου, του εχθρού, του περαστικού. Μέσα σ’ αυτή τη γειτονιά γεννιούνται, μεγαλώνουν και ζουν οι ήρωες του Π. Χορν, πλάσμα της ελληνικής ζωής. Κεντρικό θέμα του έργου-όπως σημειώνεται στον πρόλογο του ομώνυμου βιβλίου- είναι ο ηθικός ξεπεσμός του ατόμου, ως απόρροια αναπόφευκτη των κοινωνικών και οικονομικών περιστάσεων.

Τα πρόσωπα δεν έχουν δυνάμεις αντίστασης: υποτάσσονται στις καταστάσεις ή πάλι αντιδρούν με συμπεριφορά που επιτείνει το αδιέξοδό τους. Έτσι η κοινωνική αναγκαιότητα παίρνει γι’ αυτούς τη μορφή της μοίρας. Το χρήμα αναγνωρίζεται ως μεγάλη αξία αλλά ο έρωτας πεθαίνει σε κάθε μορφή: η Κατίνα τον καθιστά εμπορεύσιμο είδος, ο Γιάγκος και η Εύα τον προδίδουν, ο Γιαβρούσης τον διαπραγματεύεται, η Φρόσω τον περιφρονεί.

Φιντανάκι(νεαρό βλαστάρι, νιόβγαλτο, τρυφερούδι):ένα σύγχρονο, λαϊκό παραμύθι που με το συμβολισμό του μπορεί να συγκινήσει το σημερινό θεατή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Η περιοδεία του Άδωνι Γεωργιάδη στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Η περιοδεία του Άδωνι Γεωργιάδη στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς(φωτογραφίες)

60 υπέροχα ρητά που αποδεδειγμένα αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτεσαι

60 υπέροχα ρητά που αποδεδειγμένα αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτεσαι

Καθορίστηκαν οι βουλευτικές έδρες ανά εκλογική περιφέρεια-Πόσες έχει η Καστοριά

Με φόντο τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, καθορίστηκαν πανελλαδικά οι βουλευτικές έδρες…

Επίσκεψη του Γενικού Προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη

Επίσκεψη του  Γενικού Προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας   στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας  Θεόδωρο…

Η κωπηλασία στα πάνω της και η Καστοριά στο προσκήνιο. Η έμπρακτη στήριξη του Δήμου Καστοριάς.

Νέα ευχαριστήρια επιστολή προς το Δήμαρχο Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 1.912.635 ευρώ για τη χρηματοδότηση Δράσεων Στήριξης Υπηρεσιών Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ)

Υπογράφτηκε η Έκδοση Πρόσκλησης για τη χρηματοδότηση των Τοπικών Ομάδων Υγείας στην…

Καστοριά: Σοκαριστικό τροχαίο ατύχημα στην Καλλιθέα

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα συνέβη σήμερα Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 στις 18:50 μ.μ.…

LIFE AMYBEAR: Δράσεις για την συνύπαρξη με την αρκούδα σε πόλεις και χωριά του Αμυνταίου και της Φλώρινας

LIFE AMYBEAR: Δράσεις για την συνύπαρξη με την αρκούδα σε πόλεις και…

Ευχαριστήριο Π.Ε. Καστοριάς προς την Εταιρεία Νερά Πηγών Γράμμου Α.Ε.

Χορήγησε  δωρεάν, μεγάλη  ποσότητα εμφιαλωμένων νερών προς τους κατοίκους του οικισμού Βέργας