Τηλεφωνική επικοινωνία του κινέζου ΥΠΕΞ με τον ουκρανό ομόλογό του. Η αλλαγή ύφους του Πεκίνου που στην αρχή των εχθροπραξιών κατηγορούσε τις ΗΠΑ για τον ρόλο τους στην κρίση.

Η Κίνα έστειλε σήμα ότι είναι έτοιμη να παίξει ρόλο στην επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία, καθώς «εξέφρασε τη λύπη της» για το ξέσπασμα της σύγκρουσης.

Το Πεκίνο δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχο για τα πλήγματα στους αμάχους» σε σχόλια που ήρθαν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και του Ουκρανού ομολόγου του Νμίτρο Κουλέμπα.

«Η Ουκρανία είναι πρόθυμη να ενισχύσει την επικοινωνία με την Κίνα και προσβλέπει στο να διαδραματίσει η Κίνα ρόλο στην επίτευξη εκεχειρίας», ανέφερε ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης την Τρίτη.

Πρόσθεσε ότι σέβεται «την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», χωρίς να αναφέρει εάν το Πεκίνο αποδέχεται τη διεκδίκηση της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας ή συμμερίζεται την αναγνώριση των αυτονομιστών στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η δήλωση σηματοδοτεί μια αλλαγή ύφους από το Πεκίνο. Ερωτηθείς στις 24 Φεβρουαρίου εάν η εισβολή αντιπροσώπευε παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας, ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την κατάσταση ως «συνδυασμό παραγόντων», αλλά δεν την περιέγραψε ως παραβίαση. Τις ημέρες πριν από την έναρξη των μαχών, ο εκπρόσωπος περιέγραψε τις ΗΠΑ ως τον «ένοχο» στην κρίση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «εντείνει τις εντάσεις, δημιουργεί πανικό και αυξάνει την πιθανότητα πολέμου».

Την περασμένη Παρασκευή, η Κίνα συντάχτηκε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία σε αποχή από ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που υποστηρίχθηκε από 87 άλλες χώρες. Η Μόσχα άσκησε βέτο στο ψήφισμα.

Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του περασμένου μήνα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Σι Τζινπίνγκ, τον Κινέζο ομόλογό του, και δήλωσε ότι η φιλία μεταξύ των χωρών τους δεν είχε «όρια» και ότι δεν υπάρχουν απαγορευμένοι τομείς συνεργασίας.

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η Κίνα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως περιφερειακός ειρηνευτής, αξιοποιώντας τους στενούς δεσμούς της με το Κρεμλίνο. Την Τρίτη το Πεκίνο επανέλαβε προηγούμενες εκκλήσεις προς τις δύο πλευρές να βρουν μια λύση μέσω διεθνών διαπραγματεύσεων, αλλά συνέχισε να ασκεί κριτική στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να επιτευχθεί με την επέκταση των μπλοκ».

O Kουλέμπα δήλωσε ότι «ζήτησε από τον Γουάνγκ Γι να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας για να αναγκάσει τη Ρωσία να σταματήσει την ένοπλη επιθετικότητά της εναντίον του ουκρανικού λαού». Ο Κουλέμπα είπε ότι ο Κινέζος ομόλογός του τον διαβεβαίωσε «για την ετοιμότητα της Κίνας να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να τερματίσει τον πόλεμο στο ουκρανικό έδαφος μέσω της διπλωματίας, μεταξύ άλλων ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο Γουάνγκ «ευχαρίστησε» επίσης την Ουκρανία για τον ρόλο της στη διευκόλυνση της απομάκρυνσης Κινέζων πολιτών από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων μαθητών που μεταφέρθηκαν στο Ουζμπεκιστάν.

πηγη:https://www.euro2day.gr/

You May Also Like

Συνάντηση Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας Soosuk Lim

Συνάντηση Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας…

Βηρυτός: Βουτιά θανάτου από ύψος 36 μέτρων – Έπεσε σε τουριστικό σκάφος – ΒΙΝΤΕΟ

Βηρυτός: Βουτιά θανάτου από ύψος 36 μέτρων – Έπεσε σε τουριστικό σκάφος…

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις προσλήψεις 5.500 πτυχιούχων ανέργων νέων στο Δημόσιο

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις προσλήψεις 5.500 πτυχιούχων ανέργων νέων στο Δημόσιο

Γηροκομείο Χανιά: Σοκάρουν τα στοιχεία της δικογραφίας, 293 θάνατοι ηλικιωμένων σε έξι χρόνια

Table of Contents Hide «Τιμώρησαν τους μάρτυρες κατηγορίας»Ποσοστό θανάτων 350% στον οίκο…

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με 20.000 θέσεις στο Δημόσιο

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με 20.000 θέσεις στο Δημόσιο

Μουντιάλ 2022: «Τι ντροπή» – Τα γερμανικά ΜΜΕ περνάνε «γενεές14» τα Πάντσερ μετά τον αποκλεισμό

Σοκαριστικός ο δεύτερος συνεχόμενος αποκλεισμός από τη φάση των «16» του Μουντιάλ…

Νέος αρχηγός της Αστυνομίας ο Μιχάλης Καραμαλάκης

Νέος αρχηγός της Αστυνομίας ο Μιχάλης Καραμαλάκης

Επιπλέον 3 εκατομμύρια ευρώ στη βιολογική γεωργία με απόφαση του ΥπΑΑΤ

Επιπλέον 3 εκατομμύρια ευρώ στη βιολογική γεωργία με απόφαση του ΥπΑΑΤ

ΕΚΤΑΚΤΟ – Στα 6,5 μίλια απο τις Ελληνικές ακτές αυτή την στιγμή το Oruc Reis!

ΕΚΤΑΚΤΟ – Στα 6,5 μίλια απο τις Ελληνικές ακτές αυτή την στιγμή…

Rafale: Η πτήση πάνω από την Ακρόπολη [live]

Με τιμητική διέλευση πάνω από την Ακρόπολη, λίγο προτού τροχοδρομήσουν στην Τανάγρα,…