Η καθημερινή συνήθεια που τριπλασιάζει τον κίνδυνο να χάσετε την όραση σας

Τα άτομα που ακολουθούν δυτικού τύπου διατροφή έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν τελικού σταδίου ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας

 

Μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας και λιπαρά τρόφιμα μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια της όρασης στα ηλικιωμένα άτομα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο British Journal of Ophthalmology.

 

Ομάδα ερευνητών από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επαγγελματιών Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, παρατήρησαν ότι τα άτομα που ακολουθούν δυτικού τύπου διατροφή έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν τελικού σταδίου ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, μια οφθαλμική πάθηση που συντελεί σε απώλεια της κεντρικής όρασης.

 

«Το τι τρως φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και κατά πόσο κινδυνεύεις να χάσεις την όραση σου αργότερα στη ζωή σου», εξηγεί η κύρια συγγραφέας της μελέτης Amy Millen, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Περιβαλλοντικής Υγείας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

 

Συμπληρώνει μάλιστα ότι «οι άνθρωποι γνωρίζουν την επιρροή της διατροφής στο καρδιαγγειακό σύστημα και στην παχυσαρκία, αλλά αγνοούν ότι η διατροφή επηρεάζει και την πιθανότητα τύφλωσης».

 

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα.

 

Στην παρούσα μελέτη όμως οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.300 ατόμων που δεν είχαν στην πλειοψηφία τους εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Ωστόσο 117 είχαν έπασχαν από την εν λόγω οφθαλμική πάθηση και 27 μάλιστα είχαν τελικού σταδίου νόσο.

 

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους σε δύο διαφορετικά χρονικά σημεία κατά τη διάρκεια της 18ετους μελέτης.

 

Οι ερευνητές ταξινόμησαν τα τρόφιμα σε 29 κατηγορίες για να αξιολογήσουν την ποιότητα της διατροφής των συμμετεχόντων.

 

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα άτομα που έκαναν δυτικού τύπου διατροφή είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τελικού σταδίου ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

 

Στις τροφές που αύξαναν περισσότερο τον κίνδυνο περιλαμβάνονταν: κόκκινο και κατεργασμένο κρέας, λίπη, όπως η μαργαρίνη και το βούτυρο, γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα.

 

«Η διατροφή είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας για την αποφυγή της απώλειας όρασης εξαιτίας της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ειδικά αν έχεις οικογενειακό ιστορικό», σημειώνει η Δρ. Millen.

 

Και τονίζει ότι η μελέτη εντοπίζει έναν συσχετισμό και δεν αποδεικνύει σε καμιά περίπτωση ότι μια υγιεινότερη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

ygeiamou.gr/

You May Also Like

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της παραλλαγής «Eris» – «Ίσως χρειαστεί νέα δόση εμβολίου»

Εάν κάποιος νοσήσει τώρα από κορωνοϊό θα πρέπει να απομονωθεί και να μην βγαίνει έξω, για τέσσερις μέρες

Πράσινο τσάι: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά

Η τακτική κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με περισσότερα υγιή χρόνια ζωής αλλά και…

Λόγοι για τους οποίους αισθάνεστε κόπωση

Λόγοι για τους οποίους αισθάνεστε κόπωση

Μέλι και κανέλα: Ενα φάρμακο που δεν θέλουν να ξέρουν οι γιατροί

Μέλι και κανέλα: Ενα φάρμακο που δεν θέλουν να ξέρουν οι γιατροί

Αντιμετωπίστε με φυσικό τρόπο τις ρυτίδες γύρω από το στόμα

Αντιμετωπίστε με φυσικό τρόπο τις ρυτίδες γύρω από το στόμα

Διαφορά κατανάλωσης αντιβιοτικών από χώρα σε χώρα

Σημαντικά μεγάλες διαφορές στην κατανάλωση αντιβιοτικών μεταξύ των χωρών, η οποία συνδέεται…

Θεραπευτική άσκηση & νόσος Πάρκινσον/ Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Θεραπευτική άσκηση & νόσος Πάρκινσον Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science…

Google: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει παθήσεις των πνευμόνων

«Μας δίνει την αυτοπεποίθηση ότι πρόκειται για ένα αξιόπιστο εργαλείο», δήλωσε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Τρία λαχανικά που «καθαρίζουν» και αποτοξινώνουν το ήπαρ

Τρία λαχανικά που «καθαρίζουν» και αποτοξινώνουν το ήπαρ

ΗΠΑ: Γιατροί συνέδεσαν σε άνθρωπο νεφρό από γενετικά τροποποιημένο χοίρο

Το νεφρό προερχόταν από χοίρο που είχε τροποποιηθεί γενετικά, έτσι ώστε το…