Λαός που ξεχνάει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει

Το πρωί της Παρασκευής 1 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που διοργάνωσε ο Δήμος Καστοριάς στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία είχε ως θέμα την ενημέρωση και το  συντονισμό δράσης συμμετοχής, στη Συγκέντρωση που οργανώνει η Επιτροπή των δύο μεγάλων Συλλαλητηρίων (Θεσσαλονίκης – Αθήνας) στην Καστοριά, για το θέμα της Μακεδονίας.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Στη συνάντηση συμμετείχαν  ως ομιλητές  εκπρόσωποι των τριών Δήμων της Π.Ε. Καστοριάς, εκπρόσωπος της Ι.Μ. Καστοριάς, η Βουλευτής της Ν.Δ.  Καστοριάς και ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης.  Το παρών έδωσαν επίσης εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων, των συλλόγων και των φορέων της Π.Ε. Καστοριάς,  αλλά και πολίτες οι οποίοι θέλησαν να ενημερωθούν για το συλλαλητήριο.

Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Ιουνίου στις 19:30, μπροστά από το κτίριο της Π.Ε. Καστοριάς (πρώην Νομαρχία), έξω και μακριά  από κάθε κομματική επήρεια και παρουσία. Σκοπός της συγκέντρωσης είναι να διατρανώσει το αδιαπραγμάτευτο του ονόματος της Μακεδονίας, δίνοντας παράλληλα το μήνυμα εκεί που πρέπει.  Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης θα υπάρξει ομιλία από μέρους της Οργανωτικής  Επιτροπής και η έκδοση ψηφίσματος.

Μετά την ενημέρωση και τις τοποθετήσεις, συγκροτήθηκε επταμελής οργανωτική επιτροπή για το συντονισμό της δράσης, η αποτελείται από:

Το Δήμο Καστοριάς

Το Δήμο Άργους Ορεστικού

Το Δήμο Νεστορίου

Την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς

Το Σύλλογο Μακεδομάχων

Τα ΚΤΕΛ

Το Σύλλογο Νεφροπαθών Π.Ε. Καστοριάς

 

 

Ακολουθούν οι δηλώσεις των ομιλητών :

Εκπρόσωπος Τύπου της Ι.Μ. Καστοριάς Πάτερ Νικόλαος Γιαννουσάς

«Η Ι.Μ. Καστοριάς συμμετέχει και στηρίζει τα συλλαλητήρια που λαμβάνουν χώρα στην πατρίδα μας, και έχουν ως θέμα το ύψιστο ζήτημα που αφορά στην ονομασία γείτονος χώρας. Η Διεθνής Κοινότητα έχει αναγνωρίσει μέχρι στιγμής το δικαίωμα στην Ελλάδα να προσδιορίζει αυτή το όνομα “Μακεδονία” και σε ποιον ανήκει.  Ευελπιστούμε ότι τελικά θα επικρατήσει το αίσθημα του δικαίου και ότι το όνομα θα μείνει στους προγόνους μας οι οποίοι θυσιάστηκαν για εμάς.  Ως αυθεντικοί Έλληνες  θα συνεχίσουμε τον πολιτισμό μας. Θα ήταν καλό να παρευρεθούμε όλοι στο συλλαλητήριο και με το βροντερό παρών μας, να είμαστε ακόμη μια πόλη η οποία θα δείξει τη δυναμική της σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της πατρίδας μας».

Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής

«Ο Δήμος Καστοριάς ανταποκρίνεται πλήρως στο κάλεσμα της Επιτροπής των δύο προηγούμενων Παλλαϊκών Συλλαλητηρίων. Δεν υπάρχει περίπτωση να απουσιάζει η Καστοριά από τέτοιου είδους δράσεις, καθώς εδώ ήταν η καρδιά του Μακεδονικού Αγώνα. Δεν μας ενδιαφέρουν οι κραυγές, αλλά η ουσία που δεν είναι άλλη από το αδιαπραγμάτευτο όνομα της Μακεδονίας και η επιδίωξη της ειρήνης».

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Άργους Ορεστικού Αναστάσιος Ξανθόπουλος

«Στο Δήμο Άργους Ορεστικού πιστεύουμε ότι τα εθνικά θέματα πρέπει να ενώνουν και όχι να διχάζουν. Ερχόμαστε λοιπόν να ενώσουμε τη φωνή μας με όσους αγωνιούν για το μέλλον του ονόματος της Μακεδονίας και με όσους θέλουν να εκφράσουν την άποψή τους για το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθεί η διαπραγμάτευση, για την οποία πολλά ακούμε και λίγα μαθαίνουμε για το πού οδεύει. Λαός που ξεχνάει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».

Βουλευτής της Ν.Δ. Καστοριάς Μαρία Αντωνίου

«Έχω δηλώσει εξαρχής ποια είναι η θέση μας για το ζήτημα. Αυτό που μας ενδιαφέρει και το περνάει ως μήνυμα ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι να ενώσουμε τους Έλληνες  και όχι να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.  Όλο αυτό το διάστημα της διαπραγμάτευσης δεν είχαμε επίσημη ενημέρωση για το τι συμβαίνει. Το τι συζητάνε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρωθυπουργός της γείτονος χώρας, παραμένει κρυφό».

Εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς Πασχάλης Βάσσου

«Ως Αντιπεριφέρεια θα ανταποκριθούμε σε ό,τι μας χρειαστεί η Επιτροπή Αγώνα. Θέλω να πιστεύω πως όλοι οι συμπολίτες μας θα συμμετάσχουν στον αγώνα διεκδίκησης»

 

Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης, τ. Δήμαρχος Καστοριάς Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης

«Η κινητοποίηση πρέπει να είναι μεγάλη, έτσι ώστε να δείξει ο καστοριανός λαός ότι η Μακεδονία είναι ελληνική. Οι πρόγονοί μας πολέμησαν για αυτόν τον τόπο, για να απελευθερώσουν  τη Μακεδονία. Δεν γίνεται λοιπόν να πουλήσουμε την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας».

 

You May Also Like

Βράβευση του Δημάρχου Άργους Ορεστικού, Πάνου Κεπαπτσόγλου

Για τις πρωτοποριακές και καινοτόμες ενεργειακές πράσινες δράσεις του Δήμου

Άμεση σύλληψη τριών ατόμων για κλοπή σε Ιερό Ναό σε περιοχή των Γρεβενών

Άμεση σύλληψη τριών ατόμων για κλοπή σε Ιερό Ναό σε περιοχή των…

Στις 28 Σεπτεμβρίου η έναρξη εκπαιδεύσεων του Εθελοντικού Τμήματος Αντιμετώπισης Καταστροφών Καστοριάς

Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 8 μμ. θα ξεκινήσει…

Κ.Ε.Κ. Καστοριάς: Τα αποτελέσματα  του προγράμματος VOUCHER ανέργων πτυχιούχων Α.Ε.Ι. – Τ.Ε.Ι.

Κ.Ε.Κ. Καστοριάς: Τα αποτελέσματα  του προγράμματος VOUCHER ανέργων πτυχιούχων Α.Ε.Ι. – Τ.Ε.Ι.

Ξεκινούν οι προεγγραφές μέσω ΕΣΠΑ στο ΚΔΑΠ του Δήμου Καστοριάς

  Ξεκινούν οι προεγγραφές μέσω ΕΣΠΑ στο ΚΔΑΠ του Δήμου Καστοριάς

Η Κοπή της Βασιλόπιτας της Ομάδας Αλκοολικών Ανωνύμων Καστοριάς

Η Κοπή της Βασιλόπιτας  της Ομάδας Αλκοολικών Ανωνύμων Καστοριάς

Π.Ε. Καστοριάς: Ετήσια Κατάθεση Δικαιολογητικών Πολιτιστικών Σωματείων

Π.Ε. Καστοριάς: Ετήσια Κατάθεση Δικαιολογητικών Πολιτιστικών Σωματείων

Γενική συνέλευση και εκλογές στην Εταιρία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς

Το Δ.Σ. της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς…