Για το εάν έχουν εκδοθεί διοικητικές πράξεις, από εκείνες που απαιτούνται προκειμένου να ενεργοποιηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, 44 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσαν σχετική Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό.

Η Μαρία Αντωνίου συνυπέγραψε από τους πρώτους την Ερώτηση, αφού πρόκειται σαφώς για ένα σημαντικότατο ζήτημα, που έχει αντίκτυπο και στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής μας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Προς τον: Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη

  • Θέμα: «Ενεργοποίηση αναπτυξιακού νόμου»

Στις 22.6.2016 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4399/2016 «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας – Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις.».

Για να ενεργοποιηθεί ο παραπάνω αναπτυξιακός νόμος απαιτείται η έκδοση περίπου 30 Υπουργικών Αποφάσεων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι κοινές καθώς και η έκδοση 8 προκηρύξεων για τα επιμέρους καθεστώτα ενισχύσεων. Επίσης στο νόμο προβλέπεται η κατάρτιση οδηγών / εγχειριδίων υποστήριξης των προβλεπόμενων διαδικασιών καθώς και η σύσταση διαφόρων Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων, η Επιτροπή Εξέτασης των Ενστάσεων, η Επιτροπή Διαχείρισης Μητρώων και Ελέγχου Διαδικασιών, η Επιτροπή Αξιολόγησης των Ολοκληρωμένων Επενδυτικών Προγραμμάτων και των Μεμονωμένων Επενδυτικών Σχεδίων.

Επειδή είχαμε επισημάνει κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ότι ο παραπάνω αναπτυξιακός νόμος είναι γραφειοκρατικός και θα δυσχεράνει την απορρόφηση κονδυλίων.

Επειδή στις 6.6.2016 ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξη τύπου ισχυρίστηκε, ότι σε ένα τρίμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υπουργικές και λοιπές αποφάσεις που απαιτούνται μετά την ψήφιση του νόμου.

Επειδή στις 27.7.2016 ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξη τύπου επανέλαβε, ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα είναι σε πλήρη εφαρμογή τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Επειδή στις 14.6.2016 ο κ. Σταθάκης στην Ολομέλεια της Βουλής δεσμεύτηκε, ότι με το νέο σύστημα θα επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης των επενδύσεων, των οποίων εκκρεμεί η χρηματοδότηση από τους παλαιούς επενδυτικούς νόμους.

Επειδή πρέπει να αποδεσμευτούν άμεσα πόροι για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Έχουν εκδοθεί διοικητικές πράξεις, από εκείνες που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος αναπτυξιακός νόμος και αν ναι, ποιες;

  1. Πότε θα εκδοθούν οι 8 προκηρύξεις για τα επιμέρους καθεστώτα ενισχύσεων;

  1. Έχουν συσταθεί επιτροπές και αν ναι, ποιες;

  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αξιολόγηση των επενδύσεων, η χρηματοδότηση των οποίων εκκρεμεί από τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους;

  1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τις παραπάνω ενέργειες;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Αποτελεσματική αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στο Μηλοχώρι από την Π.Ε. Κοζάνης

Αποτελεσματική αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στο Μηλοχώρι από την Π.Ε. Κοζάνης

Δήλωση κατοικιών προς ενοικίαση για φοιτητές του αγγλόφωνου προγράμματος σπουδών «ESD»

Δήλωση κατοικιών προς ενοικίαση για φοιτητές του αγγλόφωνου προγράμματος σπουδών «ESD»

Με 9 θέματα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς

Με 9 θέματα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς άνοιξε τον διάλογο για την έμφυλη βία

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς άνοιξε τον διάλογο για την…

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε ο ΣΚΠ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε ο Σύλλογος  Ατόμων…

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης…

Ένοχοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των δύο μεγάλων κλοπών σε επιχείρηση γουναρικών στην Καστοριά

Ένοχοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των δύο μεγάλων κλοπών σε επιχείρηση γουναρικών…

“Το φιλότιμο”/ Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

“Το φιλότιμο”/ Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Ενημερωτικές ομιλίες και  Δωρεάν Εξέταση στο ΚΑΠΗ Καστοριάς

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα δράση της αρμόδιας Αντιδημαρχίας του Δήμου Καστοριάς