Το νέο βιβλίο του Νικόλαου Ρίζου, αναλύει την τέχνη της γούνας από το 2.500 π.χ. μέχρι και σήμερα

 

Ο Οικονομικός Σύμβουλος-Εξωτερικός Συνεργάτης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας και Συγγραφέας Νικόλαος Ρίζος  προέβη στη συγγραφή ενός νέου βιβλίου 350 σελίδων με τίτλο «Η τέχνη της γούνας και η συμβολή των  Ελλήνων γουνοποιών στον πολιτισμό και στην ιστορία της χώρας».

Της Χρύσας Κοσμίδου

Πριν από τρία χρόνια ο κ. Ρίζος ετοίμασε μια οικονομική μελέτη για τις επιπτώσεις και την κρίση της γούνας. Τότε διαπίστωσε πως οι αιτίες της κρίσης ανάγονταν στις αρχές τις δεκαετίας του ’80 «Εκείνη την περίοδο είχαν συμβεί τρία πράγματα. Η Ελλάδα εισήλθε στην Ε.Ε., παράλληλα εμφανίστηκε το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης και τρίτον βρέθηκε ένας παραδοσιακός κλάδος εκτεθειμένος στο διεθνή ανταγωνισμό. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να διατηρήσει τα προνόμια της βιοτεχνικής παραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας, αφαίρεσε και τα τελευταία οικονομικά προνόμια, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο κλάδος της γούνας».  Η μελέτη αυτή, οι δράσεις για τη διατήρηση και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομίας, αλλά και η έρευνα πάνω στα τοπωνύμια της Π.Ε. Καστοριάς τα οποία ενάγονται στον Μυκηναϊκό Πολιτισμό (Καστοριά/Κάστωρ, Άργος Ορεστικό/ Άργος και Νεστόριο/ Νεστόριος) οδήγησαν τον κ. Ρίζο στη συγγραφή του βιβλίου.

Το βιβλίο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ιστορικό σύγγραμμα, το οποίο παρουσιάζει την πορεία της τέχνης της γούνας από το 2.500 π.χ. μέχρι και το σήμερα, διορθώνει  κάποιες από τις παραδόσεις και τις ιστορικές αναφορές για την περιοχή της Π.Ε. Καστοριάς. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως εντός του βιβλίου τεκμηριώνεται το γεγονός πως οι ονομασίες των πόλεων Καστοριά, Άργος Ορεστικό και Νεστόριο ανάγονται στην Αργοναυτική Εκστρατεία «Εφόσον λοιπόν συσχετίσαμε αυτή την αρχαία περίοδο, φτάσαμε στη Ρωμαϊκή Περίοδο, η οποία παρουσίαζε ένα εξαιρετικό γεγονός. Όταν ηττήθηκαν οι Μακεδόνες από την ρωμαϊκή αυτοκρατορία, στο Βασίλειο της Ορεστίδος δόθηκε ελευθέρα (libera) καθώς ήταν το αρχαιότερο των κοινών και η περιοχή πρωτοστατούσε στην αισθητική αντίληψη της εποχής, που δεν ήταν άλλη από την τέχνη της γούνας.   Το γεγονός αυτό σημαίνει πως η περιοχή αποτελούσε την πρώτη βιομηχανική ελεύθερη ζώνη στην παγκόσμια ιστορία», συμπλήρωσε ο κ. Ρίζος.

Παράλληλα ο συγγραφές σχολίασε πως σε πέντε εκκλησίες της Καστοριάς, διαγράφεται και αποτυπώνεται η ιστορία της ενδυματολογίας της ανθρωπότητας, όπως για παράδειγμα ο Ιάκωβος ο Πέρσης φέρει το αρχαίο ιμάτιο του 7ου π.χ. αιώνα.

Η οικονομία μιας περιοχής αλληλοσυνδέεται με την παράδοσή της

Ο παραδοσιακοί κλάδοι, σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, ουσιαστικά δεν  εξαρτούνται  μόνο  από την οικονομική αλυσίδα αξίας, αλλά  και από  μια δεύτερη, η οποία είναι η πολιτιστική αλυσίδα αξίας «Εάν αυτές οι δύο αλυσίδες δεν παντρευτούν και δεν βοηθηθούν ο παραδοσιακός κλάδος θα καταστραφεί» ήταν τα λόγια του κ. Ρίζου. Η τέχνη της γούνας, ήταν η δεύτερη τέχνη της ανθρωπότητας με δεδομένο ότι η πρώτη ήταν η αγγειοπλαστική  «Δεν ισχυριζόμαστε ότι γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε μόνο στην περιοχή μας. Είναι γέννημα του τοπικού πληθυσμού, ο οποίος μεταβίβασε τις γνώσεις του από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Βεβαίως υπήρχε η τέχνη της γούνας και σε άλλες περιοχές, αλλά έσπασε η πολιτιστική αλυσίδα αξίας, καθώς χάθηκε από την κοινωνική μνήμη του πληθυσμού. Ίσως γιατί άλλαξαν οι οικονομικές συνθήκες ή γιατί βρέθηκαν άλλοι τρόποι οικονομικής δραστηριότητας και επιβίωσης. Η εδώ περιοχή έχει μια ευχή και μια κατάρα. Δεν έχει άλλη δραστηριότητα. Η Καστοριά και η Σιάτιστα είναι δύο ξεροβούνια και είναι αναγκασμένες να ζούνε με αυτές τις τέχνες».

Άμεσα η κυκλοφορία του βιβλίου

Το βιβλίο “Η τέχνη της γούνας και η συμβολή των  Ελλήνων γουνοποιών στον πολιτισμό και στην ιστορία της χώρας” αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους μήνες. Μάλιστα ο κ. Ρίζος μαζί με τον Πρόεδρο της Ε.Ο.Γ. Δημήτριο Κοσμίδη παρουσίασαν το βιβλίο στον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήριο Αδαμόπουλο, ο οποίος και εξέφρασε το ενδιαφέρον να αναλάβει την  πρώτη έκδοσή του η Π.Ε. Καστοριάς «Θεωρώ πως είναι μια πολύ ευγενική χειρονομία,  η οποία θα έχει και αποτέλεσμα. Προκειμένου να υπάρξει  μια απτή αποτελεσματικότητα στην περιοχή μας, από τη μεριά μου παραχώρησα δωρεάν τα πνευματικά δικαιώματα», είπε κλείνοντας ο κ. Ρίζος.

 

You May Also Like

Με 19 θέματα συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Νεστορίου

Με 19 θέματα συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Νεστορίου

Ιερά Αγρυπνία για τον Άγιο Νεομάρτυρα Βασίλειο του Χιλιοδένδρου [ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ]

Ιερά Αγρυπνία για τον Άγιο Νεομάρτυρα Βασίλειο του Χιλιοδένδρου [ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ]

19 Μαΐου: Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πόλη της Καστοριάς

19 Μαΐου:  Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πόλη…

Διακοπές ρεύματος σε 14 περιοχές της Π.Ε. Καστοριάς την Τρίτη 12 Μαρτίου

Διακοπές ρεύματος σε 14 περιοχές της Π.Ε. Καστοριάς την Τρίτη 12 Μαρτίου

Την αποστολή του ΑΣ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΟΡΕΣΤΗΣ υποδέχτηκε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς

Την αποστολή του ΑΣ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΟΡΕΣΤΗΣ υποδέχτηκε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς

Π.Ε. Καστοριάς: Κατευθυντήριες οδηγίες σε υπεύθυνους επιχειρήσεων μαζικής εστίασης

Π.Ε. Καστοριάς: Κατευθυντήριες οδηγίες σε υπεύθυνους επιχειρήσεων μαζικής εστίασης

Ο Σεβ.Μητροπολίτης Καστορίας κ.Καλλίνικος στίς Ἱερές Μητροπόλεις Φθιώτιδος καί Θεσσαλιώτιδος

Τό Σάββατο 21 Ἰανουαρίου ἔ.ἔ., ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, Καστορίας κ.Καλλίνικος προσκεκλημένος…

Μαζικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Δήμο Κοζάνης

Μαζικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Δήμο Κοζάνης

Υπεγράφησαν οι Συμβάσεις για την Εκτέλεση Έργων Συντήρησης και Ασφαλτόστρωσης Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού Δικτύου της Π.Ε. Φλώρινας

  Υπεγράφησαν οι Συμβάσεις για την Εκτέλεση Έργων Συντήρησης και Ασφαλτόστρωσης Εθνικού…

Γρεβενά:  54χρονος εξαπάτησε και απέσπασε από 87χρονη 3.175 ευρώ και χρυσαφικά

Γρεβενά:  54χρονος εξαπάτησε και απέσπασε από 87χρονη 3.175 ευρώ και χρυσαφικά