Η χειρότερη ξηρασία της τελευταίας 35ετίας στη νότια Αφρική – Απειλούνται 45 εκατ. άνθρωποι

“Καμπανάκι” κινδύνου από τον ΟΗΕ, σύμφωνα με τον οποίο την τελευταία πενταετία, μόνο μια χρονιά σημειώθηκαν βροχοπτώσεις σε φυσιολογικά επίπεδα στη νότια Αφρική ενώ η ξηρασία, οι κυκλώνες και οι πλημμύρες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες.

Συνολικά 45 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν σε μια κατάσταση σοβαρής διατροφικής ανασφάλειας μέσα στους επόμενους έξι μήνες στη νότια Αφρική λόγω της “χειρότερης ξηρασίας” των τελευταίων 35 ετών που μαστίζει ολόκληρη την περιοχή, προειδοποίησε  το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων.

Σήμερα, τουλάχιστον 11 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από σοβαρή διατροφική ανασφάλεια σε εννέα χώρες (Αγκόλα, Εσουατίνι –πρώην Σουαζιλάνδη– Λεσότο, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Ναμίμπια, Μοζαμβίκη, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε). Και η κατάσταση αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες φτάνοντας στον “αριθμό-ρεκόρ των 45 εκατομμυρίων ανθρώπων” που θα χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια, εκτιμά η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

Την τελευταία πενταετία, μόνο μια χρονιά σημειώθηκαν βροχοπτώσεις σε φυσιολογικά επίπεδα στη νότια Αφρική. Η ξηρασία, οι κυκλώνες και οι πλημμύρες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες.

“Έχουμε να κάνουμε με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 35 ετών στις κεντρικές και δυτικές περιοχές” της νότιας Αφρικής, υπογράμμισε η Μάργκαρετ Μάλου, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΠΤ για τη νότια Αφρική.

Η επισιτιστική κρίση επιτείνεται από την αυξανόμενη ανεργία, τις απώλειες ζώων φάρμας (βοοειδή, αιγοπρόβατα) σε μεγάλη κλίμακα και την αύξηση της τιμής των τροφίμων.

“Οι καθυστερημένες βροχές, οι μεγάλες περίοδοι ξηρασίας που τις ακολούθησαν, δύο ισχυροί κυκλώνες και τα οικονομικά προβλήματα αποδείχτηκαν καταστροφικά για τη διατροφική ασφάλεια” στην περιοχή, εξήγησε ο Αλέν Ονιμπόν, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

“Πρέπει να ανταποκριθούμε στις κατεπείγουσες ανάγκες χιλιάδων ανθρώπων για τρόφιμα αλλά και να επενδύσουμε για να στηριχθούν όσοι απειλούνται από την ξηρασία, τις πλημμύρες και τις θύελλες που γίνονται ολοένα και πιο συχνές και πιο σοβαρές”, πρόσθεσε η Μάργκαρετ Μάλου.

Σύμφωνα με το ΠΠΤ, η θερμοκρασία στην νότια Αφρική αυξάνεται με διπλάσια ταχύτητα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πλανήτη. Το Μαλάουι, η Μοζαμβίκη, η ΛΔ του Κονγκό, η Τανζανία, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε εκτιμάται ότι θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή τα επόμενα χρόνια.

news247.gr

You May Also Like

ΦΠΑ μηδέν σε κρέας και λαχανικά στην Κύπρο

Η Κύπρος είναι μια από τις πολλές χώρες της Ε.Ε. που έχουν μηδενίσει τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.

Η Αγγλία στηρίζει επισήμως τον Ερντογάν και την Τουρκία για το μεταναστευτικό

Η Αγγλία στηρίζει επισήμως τον Ερντογάν και την Τουρκία για το μεταναστευτικό

Αίγυπτος: Η στιγμή που πέφτει πολυκατοικία στην Αλεξάνδρεια

Οι διασώστες ανέσυραν τέσσερις νεκρούς από τα ερείπια

Τα 5 πιο «μάχιμα» περιπολικά στην ιστορία!

Κανείς μας δε θέλει να δει στους καθρέφτες του ένα περιπολικό από τα παρακάτω με αναμμένα τα φώτα του.

Το αξιοθαύμαστο βότανο: Μια μικρή ιστορία για το πώς η Μεγάλη Βρετανία ανακάλυψε την κάνναβη

Η πορεία του διάσημου ναρκωτικού από τους δρόμους του Machilipatnam στους επιστημονικούς κύκλους του Λονδίνου.

Στις ράγες έπεσε 3χρονο παιδί – Σώθηκε στιγμές πριν περάσει το τρένο

Μόλις 22 δευτερόλεπτα αργότερα, ένα τρένο περνάει με ταχύτητα από τον σταθμό χωρίς να σταματήσει

Αίγυπτος: Στην κοιλιά του καρχαρία που τον κατασπάραξε βρέθηκαν τα λείψανα του 23χρονου Ρώσου

.

Ο σίγουρος κερδισμένος από την ουκρανική κρίση; Η Σαουδική Αραβία

Table of Contents Hide Ο σίγουρος κερδισμένος από την ουκρανική κρίση; Η…

Ίντρις Έλμπα: Πρωταγωνιστής στην επόμενη ταινία του Τζέιμς Μποντ, αλλά όχι Τζέιμς Μποντ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Sun», ο Έλμπα βρίσκεται αυτή τη…