Η χειρότερη ξηρασία της τελευταίας 35ετίας στη νότια Αφρική – Απειλούνται 45 εκατ. άνθρωποι

“Καμπανάκι” κινδύνου από τον ΟΗΕ, σύμφωνα με τον οποίο την τελευταία πενταετία, μόνο μια χρονιά σημειώθηκαν βροχοπτώσεις σε φυσιολογικά επίπεδα στη νότια Αφρική ενώ η ξηρασία, οι κυκλώνες και οι πλημμύρες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες.

Συνολικά 45 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν σε μια κατάσταση σοβαρής διατροφικής ανασφάλειας μέσα στους επόμενους έξι μήνες στη νότια Αφρική λόγω της “χειρότερης ξηρασίας” των τελευταίων 35 ετών που μαστίζει ολόκληρη την περιοχή, προειδοποίησε  το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων.

Σήμερα, τουλάχιστον 11 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από σοβαρή διατροφική ανασφάλεια σε εννέα χώρες (Αγκόλα, Εσουατίνι –πρώην Σουαζιλάνδη– Λεσότο, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Ναμίμπια, Μοζαμβίκη, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε). Και η κατάσταση αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες φτάνοντας στον “αριθμό-ρεκόρ των 45 εκατομμυρίων ανθρώπων” που θα χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια, εκτιμά η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

Την τελευταία πενταετία, μόνο μια χρονιά σημειώθηκαν βροχοπτώσεις σε φυσιολογικά επίπεδα στη νότια Αφρική. Η ξηρασία, οι κυκλώνες και οι πλημμύρες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες.

“Έχουμε να κάνουμε με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 35 ετών στις κεντρικές και δυτικές περιοχές” της νότιας Αφρικής, υπογράμμισε η Μάργκαρετ Μάλου, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΠΤ για τη νότια Αφρική.

Η επισιτιστική κρίση επιτείνεται από την αυξανόμενη ανεργία, τις απώλειες ζώων φάρμας (βοοειδή, αιγοπρόβατα) σε μεγάλη κλίμακα και την αύξηση της τιμής των τροφίμων.

“Οι καθυστερημένες βροχές, οι μεγάλες περίοδοι ξηρασίας που τις ακολούθησαν, δύο ισχυροί κυκλώνες και τα οικονομικά προβλήματα αποδείχτηκαν καταστροφικά για τη διατροφική ασφάλεια” στην περιοχή, εξήγησε ο Αλέν Ονιμπόν, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

“Πρέπει να ανταποκριθούμε στις κατεπείγουσες ανάγκες χιλιάδων ανθρώπων για τρόφιμα αλλά και να επενδύσουμε για να στηριχθούν όσοι απειλούνται από την ξηρασία, τις πλημμύρες και τις θύελλες που γίνονται ολοένα και πιο συχνές και πιο σοβαρές”, πρόσθεσε η Μάργκαρετ Μάλου.

Σύμφωνα με το ΠΠΤ, η θερμοκρασία στην νότια Αφρική αυξάνεται με διπλάσια ταχύτητα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πλανήτη. Το Μαλάουι, η Μοζαμβίκη, η ΛΔ του Κονγκό, η Τανζανία, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε εκτιμάται ότι θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή τα επόμενα χρόνια.

news247.gr

You May Also Like

Δασκάλα παιδικού σταθμού στη Γερμανία κατηγορείται για τον θάνατο τρίχρονου κοριτσιού

Δασκάλα παιδικού σταθμού στη Γερμανία κατηγορείται για τον θάνατο τρίχρονου κοριτσιού

Ενας έφηβος γίνεται ο πρώτος Αγιος της χιλιετίας

Table of Contents Hide Ενας έφηβος γίνεται ο πρώτος Αγιος της χιλιετίας…

Γάτα έσωσε έναν άνδρα που χάθηκε στα δύσβατα μονοπάτια βουνού στην Ελβετία

”Η ιστορία με τη γάτα διασώστρια!”

Απίστευτος: Μετέτρεψε το αυτοκίνητό του σε ελικόπτερο, βγήκε στο δρόμο και το κατάσχεσαν!

Του γκρέμισαν τα όνειρα!

Η Αγκυρα εγκαλεί την Ελλάδα για την «τουρκική» μειονότητα και μιλά για… εφαρμογή του διεθνούς δικαίου

Η Αγκυρα εγκαλεί την Ελλάδα για την «τουρκική» μειονότητα και μιλά για……

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Δημοκρατικός βουλευτής κατέθεσε αγωγή εναντίον Τραμπ και Τζουλιάνι

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Δημοκρατικός βουλευτής κατέθεσε αγωγή εναντίον Τραμπ και Τζουλιάνι

Βασιλιάς Κάρολος: Η αποκάλυψη του πορτραίτου του, σε κατακόκκινο χρώμα, από τον Jonathan Yeo (video)

 Τα αποκαλυπτήρια πορτραίτου στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ρωσία: «Ισόβιος πρόεδρος» ο Πούτιν – Στην εξουσία έως το… 2036

Βάσει του νέου νόμου, ο Πούτιν μπορεί να διεκδικήσει δύο ακόμη θητείες μετά…

Το… «εχμ» της Ούρσουλα όταν την άφησε όρθια ο Ερντογάν – Οι γυναίκες στον καναπέ (βίντεο)

Το «εχμ» της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όταν συνειδητοποίησε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν…

Η Γερουσία αθώωσε τον πρώην πρόεδρο Τραμπ

Η Γερουσία αθώωσε τον πρώην πρόεδρο Τραμπ