Η ώρα της αυτοκριτικής

Γράφει η Τάνια Ώττα

 

Θέλει μεγάλη δύναμη να πάρεις την απόφαση να αξιολογήσεις τον εαυτό σου. Είναι εύκολο να το κάνεις για τους άλλους. Να βρίσκεσαι στη θέση του θεατή και να ρίχνεις τα βέλη σου σ’ αυτούς που βρίσκονται στη μάχη. Μέσα στην αρένα, όμως, πρέπει να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου και να παλέψεις για να βγεις ζωντανός.

Χρειάζεται κάποια στιγμή και λίγη αυτοαξιολόγηση. Να γίνεις κριτής του εαυτού σου. Να δεις τι έχεις κάνει μέχρι τώρα, πως συμπεριφέρεσαι, ποιους στόχους πέτυχες, γιατί απέτυχες, τι λάθη έκανες και τι έφταιξε. Να διαπιστώσεις εάν είσαι ο εαυτός σου ή τον έχασες στην προσπάθειά σου να ικανοποιήσεις κάποιους άλλους. Αυτούς που το μόνο που ήθελαν ήταν να ρουφήξουν κάθε σταγόνα αξιοπρέπειάς σου και να σε πετάξουν σαν στυμμένη λεμονόκουπα, επιρρίπτοντας σου ευθύνες για πράγματα που έκανες και για αυτά που δεν έκανες.

Έρχεται, λοιπόν, η στιγμή να κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να κάνεις τη δική σου κριτική. Σε σένα, στις πράξεις σου και τη συμπεριφορά σου απέναντι στους άλλους αλλά και στον εαυτό σου.

Ένα μικρό διάλλειμα από το παιχνίδι της ζωής για να καταστρώσεις νέα στρατηγική, αφού οι κινήσεις σου μέχρι στιγμής δεν αποδίδουν όπως σχεδίαζες. Κι εσύ θέλεις τη νίκη ή τουλάχιστον μία αξιοπρεπή ήττα. Εκεί στοχεύεις και πρέπει να εντοπίσεις τα λάθη σου.

Πέρα από την εικόνα, υπάρχει η ουσία των πραγμάτων κι αυτή φαίνεται στις πράξεις.  Κάποιες φορές μπορεί να μην παίρνεις αυτό που αξίζεις, σημασία έχει να δίνεις, να προσφέρεις, με την καρδιά σου και με την αγάπη σου και να γεμίζεις από αυτό. Δεν μπορείς να τα βάλεις με την αχαριστία του κόσμου. Μπορείς όμως να προφυλάξεις τον εαυτό σου από τη φθορά και να σταθείς στο ύψος σου. Αρκεί.

Μην φοβηθείς να είσαι σκληρός με τον εαυτό σου. Χρειάζεται πολλές φορές ένα ισχυρό σοκ για να συνέλθεις από τη δίνη του κόσμου. Εξάλλου εσύ το κάνεις για να βελτιωθείς ενώ αυτοί που σου φέρονται σκληρά το μόνο που θέλουν είναι να σε πληγώσουν και να μην σε αφήσουν να γίνεις καλύτερος.

Η αυτογνωσία είναι μεγάλο προτέρημα του ανθρώπου και δυστυχώς οι άνθρωποι που το έχουν τείνουν να εξαφανιστούν.

You May Also Like

Γιατί οι χειρουργοί φοράνε πάντα πράσινα ή μπλε – Δεν πάει ο νους σας…

Γιατί οι χειρουργοί φοράνε πάντα πράσινα ή μπλε – Δεν πάει ο…

Φρενίτιδα στα social media για παγωτό που δεν λιώνει! Χρήστες δοκίμασαν μέχρι και… φλόγιστρα

Μια κινεζική εταιρεία παγωτού έχει προκαλέσει διαμάχη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή τα προϊόντα της φέρονται να μην…

30 Καθημερινές εκφράσεις που προέρχονται από την αρχαιότητα

Table of Contents Hide ΧΤΥΠΑ ΞΥΛΟΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ, ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ…

Νοσηλεύτρια από τον Ευαγγελισμό εκπέμπει SOS: “Υπάρχουν δύο νοσηλευτές για 46 ασθενείς”

Νοσηλεύτρια από τον Ευαγγελισμό σε ανάρτησή της κάνει λόγο για τις εγκληματικές…

Νεαρός ζει σε γκαρσονιέρα 24 τετραγωνικών, αλλά το εσωτερικό της είναι πιο άνετο και από μεζονέτα

Νεαρός ζει σε γκαρσονιέρα 24 τετραγωνικών, αλλά το εσωτερικό της είναι πιο…

Η σύνθετη και τριθεματική ιερή εικόνιση με την επωνυμία “Η Άκρα Ταπείνωσις” ή “Η Αποκαθήλωσις”. Ανάλογες εικονίσεις στην Καστοριά

Η σύνθετη και τριθεματική ιερή εικόνιση με την επωνυμία “Η Άκρα Ταπείνωσις”…

Ελπίδα στο δάσος της Δαδιάς -Αρπακτικά τρώνε από την ταΐστρα του Φορέα Διαχείρισης

Ας προσπεράσουν κάποιοι την λέξη ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και ας δουλέψουν με την λέξη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Πατήρ Α. Κονάνος:Μην ασχολείσαι με το πώς σου φέρονται οι άλλοι!Θα αρρωστήσεις.Μάθε ΕΣΥ να αγαπάς.

Να λες στον άνθρωπό σου:«Σ’ ευχαριστώ για όσα έχεις κάνει για μένα.…

“Το σκεύος της εκλογής”/ Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

“Το σκεύος της εκλογής”/ Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου…

Η εξομολόγηση μιας γυναίκας: «Τα καλύτερα 120 ευρώ που ξοδεύω κάθε μήνα»

Η εξομολόγηση μιας γυναίκας: «Τα καλύτερα 120 ευρώ που ξοδεύω κάθε μήνα»