Θωμάς Θώμου,  Μέλος της Συντονιστικής  Επιτροπής Δισπηλιού: ««Ο κ. Αγγελής ήταν ανενημέρωτος για το πρόβλημα του νερού»

Κάτοικοι του Δισπηλιού επισκέφτηκαν το πρωί της Τετάρτης 25 Ιουλίου το γραφείου του Δημάρχου Καστοριάς Ανέστη Αγγελή προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα του νερού στην περιοχή τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Δήμαρχος είχε προσκαλέσει τα τοπικά Μ.Μ.Ε. σε συνέντευξη τύπου με θέμα «την υδροδότηση του Δισπηλιού».

Της Χρύσας Κοσμίδου

Εκ μέρους των κατοίκων του Δισπηλιού και ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής προέβη σε δηλώσεις ο κ. Θωμάς Θώμου, περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο όλα όσα συνέβησαν στην εν λόγω περιοχή, εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες του τόσο για το παρελθόν όσο και για το μέλλον «Η επιτροπή έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες, όπου καταθέσαμε αναφορά  στον Εισαγγελέα  για να διευρυνθούν οι αιτίες και οι ευθύνες. Επίσης θέλουμε να δούμε μέχρι ποιο σημείο φτάνει η μόλυνση, τι επιπτώσεις θα έχει και πώς θα αντιμετωπιστεί από εδώ και πέρα».

Σύμφωνα με τον κ. Θώμου η συνάντηση με τον Δήμαρχο Καστοριάς, κύλησε ομαλά ωστόσο  «Ο κ. Αγγελής ήταν ανενημέρωτος. Σχεδόν ό,τι ξέραμε εμείς, ήξερε και ο ίδιος.  Ο Δήμαρχος έμαθε για την κατάσταση στις 13 Ιουλίου 2018 και όπως μας είπε ο ίδιος τότε ήταν που μπήκε στη διαχείριση της κρίσης. Υπήρξαν διάφορες εντάσεις για το ποιος το ήξερε από το 2014 και ποιος από το 2016. Και εκεί έρχονται οι δεύτερες σκέψεις, ποιος και εάν συγκάλυψε κάποιον, ποιος τελικά ήξερε και τι ήξερε».

Η υδροδότηση ξεκίνησε και πάλι στο Δισπηλιό ωστόσο οι κάτοικοι είναι εξαιρετικά φοβισμένοι και αγχωμένοι «Καταρχάς δεν οφείλουμε κανένα ευχαριστώ για το αυτονόητο. Το νερό και η χρήση του είναι ένα αυτονόητο αγαθό για όλους μας» σχολίασε ο κ. Θώμου «Πρέπει να γίνουν οι μετρήσεις του νερού  και να γνωρίζουμε εάν είναι πλέον καθαρό το δίκτυο. Στο σημείο αυτό να σημειώσω πως κανένας δεν πήρε ευθύνη για όλα όσα συνέβησαν, αλλά ούτε υπήρξε επαρκής ενημέρωση».  Όσον αφορά την πηγή του κακού, υπάρχει μια συμφωνία απόψεων και αυτή είναι πως δεν πρόκειται για στοιχείο παραγόμενο από τη φύση, αλλά είναι ανθρωπογενές. Ωστόσο για το πώς βρέθηκε εκεί και από πού προήλθε, παραμένει μυστήριο.

Πέρα από την υγεία των ανθρώπων, το πρόβλημα με το νερό στο Δισπηλιό δημιουργεί και άλλες προεκτάσεις.  Οι γεωργοί το χρησιμοποιούν στις καλλιέργειές τους, οι κτηνοτρόφοι στα ζωντανά τους, τα εστιατόρια στις κουζίνες τους, τα ξενοδοχεία σε όλους τους χώρους. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα, θα απαξιωθούν οι περιουσίες του οικισμού;

Ο κ. Θώμου τόνισε πως πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Άλλωστε για το λόγο αυτό κατατέθηκε από τους κατοίκους του Δισπηλιού μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

 

 

 

You May Also Like

Οι ετοιμασίες για το σχολικό ημερολόγιο του Εν.Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιου-Λύκειου Καστοριάς

Οι ετοιμασίες μας για το σχολικό ημερολόγιο 2024 συνεχίζονται. Στο μάθημα της…

ΥΨΗΛΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΚΑΙ ΠΟΝΤΟΚΩΜΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΚΕ.ΠΕ.

Αποπνικτική είναι από σήμερα το πρωί οη ατμόσφαιρα στα ορυχεία της ΔΕΗ…

Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα;

Άγνωστοι, κατέστρεψαν το τηλεσκόπιο του Συλλόγου Φίλων Περιβάλλοντος Καστοριάς στον Προφήτη Ηλία,…

«ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΜΗΔΕΙΑ ΚΑΙ ΒΑΤΡΑΧΟΙ στην Ποντιακή Διάλεκτο

Μαθήματα “Ηθοπαιδείας”  στα  Αμφιθέατρα του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας – Επετειακές Εκδηλώσεις  Μνήμης …

Υποχρεωτικός ο καθαρισμός των ιδιωτικών οικοπέδων για την αποτροπή κινδύνου πυρκαγιάς μέχρι τις 30 Απριλίου

Δήμος Άργους Ορεστικού

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: «51 χρόνια μετά τη χούντα των συνταγματαρχών, τιμούμε τους αγωνιστές της δημοκρατίας»

51 χρόνια μετά τη χούντα των συνταγματαρχών,  τιμούμε  τους αγωνιστές της δημοκρατίας,…

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Παραμένει ενεργό το φυλάκιο του Τριλόφου

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Παραμένει ενεργό το φυλάκιο του Τριλόφου