Θωμαΐδης: Αύξηση έως και 200% στα λύματα της Αττικής – Έρχεται εκτίναξη κρουσμάτων

Ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις από τα λύματα της Αττικής, με το ιικό φορτίο του κορονοϊού να κρούει «καμπανάκι» για σημαντική αύξηση στα κρούσματα στο ήδη «κόκκινο» λεκανοπέδιο.

Τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική ενδέχεται να εκτιναχθούν με τρομακτικούς ρυθμούς, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ιικού φορτίου στα λύματα, σημειώνει ο Νίκος Θωμαΐδης.

Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε το απόγευμα της Πέμπτης στον Τ/Σ Mega, για τη μέχρι στιγμής εικόνα που συγκεντρώνει ο ίδιος και η ομάδα του, επισημαίνοντας πως η αύξηση του ιικού φορτίου ενδεχομένως να φτάσει και το 200%.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη ακολουθεί των εκτιμήσεων στις αρχές της εβδομάδας για αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα του λεκανοπέδιου κατά 40%.

Ο κ. Θωμαϊδης ανέφερε συγκεκριμένα: «Είναι μεγαλύτερη του 50% η αύξηση. Μπορεί να φτάσει το 200% αυτή την εβδομάδα. Το λέγαμε, αν υπάρξει απότομη αύξηση, σημαίνει ότι υπάρχει εκτεταμένη διασπορά. Διευκρινίζω μονίμως ότι εμείς βλέπουμε το συνολικό ιικό φορτίο. Βλέπουμε διασπορά της πανδημίας, δεν θέλαμε να δούμε αυτή την απότομη αύξηση. Γιατί η απότομη αύξηση του Οκτωβρίου, έφερε το κύμα του Νοεμβρίου. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, υπάρχει εκτεταμένη οικονομική δραστηριότητα, μετακινήσεις στα ΜΜΜ».

Σε επικοινωνία του καθηγητή με το iEidiseis, ο ίδιος διευκρίνισε: «Υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου από το Σάββατο. Πρόκειται για παρατεταμένη αύξηση που ανιχνεύτηκε το Σάββατο, τη Δευτέρα, την Τρίτη. Αγγίζει το 180% περίπου. Αναμένεται να φτάσει το 200%. Είναι κάτι που δε θέλαμε να δούμε αλλά και αναμενόμενο», λόγω της αυξημένης κινητικότητας των πολιτών, της επαναλειτουργίας δραστηριοτήτων κλπ..

Επισημαίνεται πως το πλεονέκτημα της επιδημιολογίας των λυμάτων είναι η αποτύπωση της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο, κατά τους ειδικούς, κάτι που λειτουργεί ως εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης. Όποιος μολυνθεί θα «δώσει» ιικό φορτίο στο αποχετευτικό σύστημα μέσα σε τρεις ώρες έως τρεις μέρες, ανάλογα με το πώς νοσεί, και άλλους παράγοντες, είχε αναφέρει συγκεκριμένα στο iEidiseis ο κ. Θωμαΐδης προ ημερών. «Υπάρχει, λοιπόν, άμεση αποτύπωση της μόλυνσης».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταγραφή της «αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής την 20η Οκτωβρίου. Ο ΕΟΔΥ άρχισε να τη “βλέπει” στις αρχές Νοεμβρίου. Αντίστοιχα, εμείς είδαμε την κορύφωση στις 3 Νοεμβρίου, ενώ στα τεστ εμφανίστηκε στις 12 του ίδιου μήνα», μας είχε εξηγήσει ο καθηγητής.

Υπενθυμίζεται πως η αποψινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αναμένεται γύρω στις 18.00, όπως κάθε απόγευμα, με τα βλέμματα όλων στους δείκτες που η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα εξετάσει στενά προκειμένου να αποφασίσει, αύριο, αν θα εισηγηθεί αυστηρότερα μέτρα, όπως εκτιμάται, και ποια.

ieidiseis.gr

 

You May Also Like

Το «Κέλετρον Αγάπη για το Παιδί» στηρίζει ολόθερμα την παιδική χριστουγεννιάτικη γιορτή του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια και φίλων αυτών » ΜΑΖΙ ΣΟΥ

Το «Κέλετρον Αγάπη για το Παιδί» στηρίζει ολόθερμα την παιδική χριστουγεννιάτικη γιορτή…

Συνέντευξη Ιωάννας Σακαλή Υποψήφιας Δημοτική Συμβούλου με την παράταξη ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΖΙ

Του υποψήφιου Δημάρχου Καστοριάς Άκη Τσούκα

Με 11 θέματα συνεδριάζει την Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο του Άργους Ορεστικού

Με 11 θέματα συνεδριάζει την Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο του Άργους Ορεστικού

ΧΛΟΗ: Στο κενό έπεσε 38χρονος. Σε σοβαρή κατάσταση διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας

ΧΛΟΗ: Στο κενό έπεσε 38χρονος. Σε σοβαρή κατάσταση διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της…

Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς: Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Table of Contents Hide ΔΕΥΤΕΡΑ                     08,30  έως  15,00ΤΡΙΤΗ            08,30  έως  14,00  & …

Αγωνιστική δραστηριότητα τμημάτων του Α. Σ. Καστοριάς_άροσις για το Σαββατοκύριακο 19 & 20 Νοεμβρίου 2022

Αγωνιστική δραστηριότητα τμημάτων του Α. Σ. Καστοριάς_άροσις για το Σαββατοκύριακο 19 &…