Θωρακική σκολίωσηβκαι  πως μπορούμε να τη διαχειριστούμε μέσω της εξειδικευμένης άσκησης/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

 

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στη σύγχρονη εποχή εμφανίζουν μυοσκελετικές παθήσεις & παραμορφώσεις στη Σ.Σ. Η πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο την στάση και την κίνησή του ανθρώπινου σώματος, αλλά και τη διάθεση του ατόμου για αθλητικές δραστηριότητες.

Αυτός ο τρόπος ζωής όμως, έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται στο ανθρώπινο σώμα διάφορες μυοσκελετικές αλλαγές οι οποίες επηρεάζουν τα κινητικά του μοτίβα, τον κινητικό του έλεγχο, αλλά και την κινητική του αντίληψη. Εξαιτίας όλων αυτών των κινητικών δυσλειτουργιών, πλέον ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εμφανίζει διάφορες μυοσκελετικές διαταραχές στη Σ.Σ (Λόρδωση, Κύφωση, Σκολίωση).

 

Μία από τις πιο σοβαρές και πιο δύσκολες στη διαχείριση της μυοσκελετικές διαταραχές της σπονδυλικής στήλης, είναι η σκολίωση. Σκολίωση ονομάζουμε τη μη φυσιολογική πλευρική κάμψη της σπονδυλικής στήλης, η οποία ανάλογα με την κατεύθυνση της κατηγοριοποιείται σε Αριστερή θωρακική σκολίωση (Levoscoliosis) ή Δεξιά θωρακική σκολίωση (Dextroscoliosis). Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε στην αριστερή θωρακική σκολίωση (Levoscoliosis) κατά την οποία η Σ.Σ κλίνει (γέρνει) προς την αριστερή πλευρά του σώματος. Η αριστερή θωρακική σκολίωση, θεωρείται περισσότερό επικίνδυνη από τις άλλες μορφές σκολίωσης, διότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η ΣΣ γέρνει προς την πλευρά που βρίσκεται η καρδιά. Άρα κάποιος που πάσχει από  αριστερή θωρακική σκολίωση, είναι πιθανό να παρουσιάσει καρδιακές παθήσεις, αλλά και προβλήματα στους πνεύμονες, καθώς η καμπύλη της ΣΣ πιέζει τον θώρακα.

Η αριστερή θωρακική σκολίωση επηρεάζει το 2-3% του πληθυσμού, ενώ η εμφάνιση της, μπορεί να οφείλεται :

·         Σε εγγενής αιτίες λόγω δυσμορφίας της ΣΣ, και οι οποίες οφείλονται σε εμβρυολογική δυσπλασία ή σε σπονδυλικές ανωμαλίες ή σε ανωμαλίες που υπάρχουν κατά τη γέννηση.

·         Σε εκφυλιστικές παθήσεις.

·         Σε ορμονικές αλλαγές κατά την περίοδο της εφηβείας που οδηγούν σε γρηγορότερη ανάπτυξη της ΣΣ σε σχέση με το μυϊκό σύστημα.

·         Σε νευρομυϊκές παθήσεις διότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος νευρομυϊκός έλεγχος, κάτι το οποίο δυσκολεύει τη σωστή ευθυγράμμιση της ΣΣ.

·         Η κακή στάση σώματος και τα λανθασμένα κινητικά μοτίβα.

 

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της Αριστερής θωρακικής σκολίωσης είναι:

·         Ο έντονος πόνος στην πλάτη

·         Η ανισορροπία στους ώμους

·         Η δυσμορφία στον θώρακα

·         Η εμφάνιση μυϊκών σπασμών στους μύες της αριστερής πλευράς

·         Η πιθανή προεξοχή της αριστερής ωμοπλάτης

·         Η ανισορροπία των κάτω άκρων, το ένα πόδι μπορεί να είναι πιο κοντό από το άλλο

·         Η κάμψη του κορμού προς την αριστερή πλευρά

Η αριστερή θωρακική σκολίωση και γενικότερα η σκολίωση δεν αποτελεί απλώς μια πλευρική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, αλλά πρόκειται για μια τρισδιάστατη κατάσταση. Αυτό είναι και ο λόγος που κάνει τη θεραπεία της και τη διαχείριση της πολύπλευρη και πολυεπίπεδη. Με λίγα λόγια η διαχείριση – θεραπεία της σκολίωσης, θα πρέπει να γίνεται και στα 3 επίπεδα: το οβελιαίο, μετωπιαίο και εγκάρσιο. 

Η κινησιοθεραπεία και η εξειδικευμένη άσκηση, μπορεί να ελαττώσει και να διαχειριστή αποτελεσματικά τα συμπτώματα της αριστερής θωρακικής σκολίωσης και γενικότερα της σκολίωσης.

Η εξειδικευμένη άσκηση, περιλαμβάνει παθητικές και ενεργητικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών στην αδύναμη πλευρά του σώματος, καθώς επίσης και ασκήσεις επαναφοράς της σωστής στάσης του σώματος. Ο εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας & άσκησης, θα πρέπει να μπορεί να καθοδηγήσει τον ασκούμενο για τις στρατηγικές διόρθωσης ή διατήρησης της σωστής στάσης κατά τη διάρκεια των ασκήσεων αλλά και κατά την καθημερινότητα του.

Στο Functional Movement, χρησιμοποιούμε διάφορες μεθόδους για τη διαχείριση της σκολίωσης όπως τη  μέθοδο Schroth, τις ασκήσεις SEAS (Επιστημονικές Ασκήσεις Προσέγγισης Σκολίωσης), και τις ασκήσεις Klapp.

Ο στόχος όλων αυτών των μεθόδων που εφαρμόζουμε, είναι:

·         Η περιστροφή, η επιμήκυνση και η σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης σε τρισδιάστατο επίπεδο.

·         Η βελτίωση της νευρομυικής συναρμογής

·         Η βελτίωση της Ισορροπίας

·         Εργονομικές διορθώσεις

·         Η βελτίωση του Νευροκινητικού έλεγχου της ΣΣ

·         Η βελτίωση της κινητικότητας της Σ.Σ

 

 Έτσι έχοντας ως οδηγό όλες αυτές τις μεθόδους, χρησιμοποιούμε κάθε φορά τις κατάλληλες ασκήσεις προσαρμοσμένες σε κάθε ασθενή, προσπαθώντας κάθε φορά να διορθώσουμε τη σκολίωση επαναφέροντας τη Σ.Σ σε μια πιο φυσική θέση. 

 

 

Περισσότερα στο https://functionalmovement.gr/#top

 

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

International Certificate in Osteopathic and Chiropractic Manipulation

Certified Medical Exercise Specialist

 

You May Also Like

8 μεγάλοι ιατρικοί μύθοι για τα συμπληρώματα διατροφής

Table of Contents Hide 8 μεγάλοι ιατρικοί μύθοι για τα συμπληρώματα διατροφής1.…

Αποκτήστε λαμπερό και ενυδατωμένο πρόσωπο με ροδόνερο

Αποκτήστε λαμπερό και ενυδατωμένο πρόσωπο με ροδόνερο

Κορωνοϊός: 14 μύθοι και απαντήσεις γύρω από τον ιό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Κορωνοϊός: 14 μύθοι και απαντήσεις γύρω από τον ιό σύμφωνα με τον…

Φλεβίτιδα: Αίτια και συμπτώματα

Φλεβίτιδα: Αίτια και συμπτώματα

Ιγμορίτιδα: Αίτια, συμπτώματα, επιπλοκές, θεραπεία, πρόληψη

Ιγμορίτιδα: Αίτια, συμπτώματα, επιπλοκές, θεραπεία, πρόληψη

Τροφικές αλλεργίες στα παιδιά: Ποια είναι τα σημάδια;

Τροφικές αλλεργίες στα παιδιά: Ποια είναι τα σημάδια;

Τι να κάνετε για να μην ξεθωριάζουν τα τζιν σας

Τι να κάνετε για να μην ξεθωριάζουν τα τζιν σας