Πολύ ακριβά θα πληρώσουν, αυτόν τον χειμώνα οι πολίτες τη θέρμανση, όποιο μέσο και αν διαθέτουν για να ζεσταθούν. Η κατάσταση δείχνει να εξελίσσεται σε γρίφο αφού, για όσους χρησιμοποιούν ρεύμα, από τον επόμενο μήνα, τελειώνει η οριζόντια επιδότηση και την θέση της παίρνει η κλιμακωτή.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν πέναλτι και μπόνους για μείωση της κατανάλωσης. Θα υπάρχει, δηλαδή, ένα «ταβάνι» κι από εκεί και πέρα, εάν υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας, θα ανεβαίνει το ύψος της επιδότησης. Οι καταναλωτές που ζεσταίνονται με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή, θα πρέπει να ανοίγουν ηλεκτρικά καλοριφέρ ή air condition κοιτώντας το ρολόι ώστε να μην ξεφύγει από το όριο, ενώ θα πρέπει να ανασύρουν και τους περσινούς λογαριασμούς για να δουν εάν, στο τέλος, θα έχουν φτάσει να μειώσουν την κατανάλωση. Τότε θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το αν θα είναι αυξημένη η επιδότηση.

Η ενεργειακή ακρίβεια είναι τόσο μεγάλη που, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ οι Έλληνες δίνουν αυτή τη στιγμή δύο κατώτατους μισθούς τον χρόνο, για να πληρώσουν το ρεύμα.

Οι αυξήσεις στο πετρέλαιο

Όσον αφορά στις αυξήσεις στο πετρέλαιο αλλά και στα κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση, δηλαδή το αυξημένο – διπλό επίδομα για όσους γυρίσουν τώρα στο πετρέλαιο δείχνουν ότι ούτε αυτό αποτελεί μια οικονομική λύση.

Η επιδότηση θα είναι οριζόντια 0,25€ το λίτρο, το οποίο σημαίνει ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα πέσει αρκετά, ωστόσο οι προβλέψεις κάνουν λόγο για τιμή εκκίνησης -μαζί με την οριζόντια επιδότηση- στο 1,35€ το λίτρο, που είναι και πολύ υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

Υπάρχει, δε, ακόμα ένα πρόβλημα. Πολλές πολυκατοικίες, μέχρι να καταλήξουν στο ποιος έχει χρήματα να διαθέσει για πετρέλαιο και ποιος όχι, δεν γεμίζουν τον καυστήρα για πολλούς μήνες και, στο τέλος, φτάνουν και παγώνουν ολόκληρα τα κτίρια.

Αδιέξοδο στο φυσικό αέριο

Το μεγάλο αγκάθι των καταναλωτών αυτή τη στιγμή, ωστόσο, είναι το αδιέξοδο με το φυσικό αέριο, το οποίο αφορά περίπου 1.400.000 καταναλωτές. Η κυβέρνηση, από τη μία, περιμένει μία πανευρωπαϊκή απάντηση ώστε οι τιμές του φυσικού αερίου να αποκλιμακωθούν κάπως, με όλα τα βλέμμα τα να είναι πλέον στραμμένα στις προτάσεις που θα καταθέσει η Κομισιόν μέσα στην εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα δοθεί επιδότηση στην τιμή φυσικού αερίου, ωστόσο η αύξηση είναι τόσο μεγάλη που ακόμα  και με την επιδότηση, όσο γενναία και να είναι, οι μεγάλες αυξήσεις είναι αναπόφευκτες για όσους θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

Ασύμφορη η πρόταση να αλλάξει ξανά ο καυστήρας

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μάλιστα, επεσήμανε ότι η τιμή του φυσικού αερίου, αυτή τη στιγμή, είναι σαν να πληρώνουμε τη βενζίνη 10€ το λίτρο.

Από την άλλη πλευρά, η προτροπή να αλλάξει ο καυστήρας από φυσικό αέριο πίσω σε πετρέλαιο, στοιχίζει από 2.000 έως 5.000 ευρώ, επομένως είναι ασύμφορη για τα περισσότερα νοικοκυριά.

Ιλιγγιώδεις αυξήσεις μέχρι και στα καυσόξυλα

Ακόμα και στα καυσόξυλα, όμως, υπάρχουν μεγάλες ανατιμήσεις, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, θα υπάρχει διατίμηση περίπου 50% στην αύξηση του κόστους.

Αν, δηλαδή πέρυσι κόστιζαν 100 ευρώ ο τόνος, φέτος δε θα μπορεί να ξεπεράσει τα 150 ευρώ. Ωστόσο, και πάλι, υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση και γίνεται μία κίνηση από την κυβέρνηση, προκειμένου να κατεβάσει τις τιμές και να μπορέσει ο κόσμος να ζεσταθεί.  

Οι προτάσεις της Κομισιόν

Παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ξεκάθαρο ότι πολλές οικογένειες στη χώρα θα δυσκολευτούν να πληρώσουν το κόστος για τη θέρμανση και για την ηλεκτρική ενέργεια, έτσι όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στις Βρυξέλλες για τις επικαιροποιημένες προτάσεις που θα παρουσιάσει για την ενέργεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άλλωστε η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα δεν βρήκε λύση για το μείζον ζήτημα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, «πετώντας το μπαλάκι» στην Κομισιόν για την εύρεση μιας λύσης που θα είναι αποδεκτή και από τους 27.

Όπως μετέδωσε στο OPEN, η απεσταλμένη του καναλιού στις Βρυξέλλες Μαρία Αρώνη, παρόλο που οι Ευρωπαίοι για μήνες δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το ενεργειακό ζήτημα, αυτή τη φορά μπορούμε να είμαστε παραπάνω αισιόδοξοι.

Εντός της εβδομάδας, αν όχι αύριο Τρίτη, αναμένεται να κατατεθούν οι επικαιροποιημένες προτάσεις με στόχο την πτώση των τιμών ενέργειας. Αυτή τη φορά η Επιτροπή λαμβάνει υπόψιν της τα αιτήματα των χωρών μελών, όπως αυτά διατυπώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή και σχεδιάζει βρει μια λύση που δεν θα βρει καμία χώρα απόλυτα αντίθετη.

  • Η Κομισιόν σχεδιάζει να μπει πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φθηνές πηγές, τα οποία οι χώρες θα μπορούν να αναδιανείμουν στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις, με εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
  • Θα προτείνει επίσης ένα προσωρινό «τέλος αλληλεγγύης» στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων αλλά και έναν κοινό στόχο για να περιορίσουν οι χώρες μέλη την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειάς σε ώρες αιχμής.
  • Σύμφωνα όμως με την Μαρία Αρώνη, η Κομισιόν προσανατολίζεται στο να προτείνει ένα γενικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως αιτήθηκαν 15 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Οι χώρες αυτές τονίζουν πως για να μειωθούν οι τιμές στην ενέργεια θα πρέπει να μπει ένα ευρύτερο πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου και όχι μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, όπως πρότεινε η Επιτροπή την προηγούμενη Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, μία τέτοια πρόταση θέλει χρόνο προκειμένου να παρουσιαστεί με λεπτομέρειες, επομένως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα προταθεί αύριο Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου.

Πάντως προβλέπεται πως η επεξεργασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, ώστε μετά να τεθεί επί τάπητος σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ και βεβαίως σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Κρίσιμη ημέρα η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου, την οποία αναμένεται να συγκαλέσει η Τσεχία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και στην οποία θα ξεκινήσει η συζήτηση για το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου.

Όπως δήλωσε πρόσφατα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο καθηγητής ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος, η επιβολή πλαφόν στο αέριο μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα και να έχει εξίσου άμεσα αποτελέσματα -υποσχόμενη να μειώσει αισθητά τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος, από τα εξωφρενικά επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται σήμερα.

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr

You May Also Like

Περισσότεροι ανεμβολίαστοι από ότι νομίζαμε: Ερήμωσαν τα μαγαζιά, «80% λιγότεροι πελάτες» λένε οι ιδιοκτήτες

Ανεμβολίαστοι: Πρόβλημα με την προσέλευση κόσμου στα μαγαζιά

«Άρωμα» Χόλιγουντ στη Θεσσαλονίκη: Ο Μπαντέρας ανοίγει το δρόμο για την άφιξη και άλλων αστέρων του σινεμά

«Μετά το καλοκαίρι έρχονται ακόμη πιο σημαντικές παραγωγές και ακόμη μεγαλύτερες ειδήσεις»…

Μεσαίωνας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός – «Ένιωσα ότι ζούσα σε θάλαμο βασανιστηρίων»

Απίστευτες καταγγελίες του αστρολόγου Άρη Παπαδογιάννη

Ξεκινάει η υποβολής αιτήσεων για τη λήψη των 800 ευρώ για τους οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά. λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Ξεκινάει η υποβολής αιτήσεων για τη λήψη των 800 ευρώ για τους…

Κανάκης: «Γυρνάμε στο Μεσαίωνα, να αρχίσουμε και τα βασανιστήρια. Τι προτιμάτε τη νικήτρια του Bachelor;»

Ο Αντώνης Κανάκης στον αέρα της εκπομπής “Ράδιο Αρβύλα”, χθες, Δευτέρα, σχολίασε την επίθεση…

Ανακοινωθέν Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για «Ομόφυλο Γάμο»

Ομόφυλη γονεϊκότητα

Η παρέμβαση του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η παρέμβαση του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στην άτυπη Σύνοδο των…

Πότε κλείνουν και πότε ανοίγουν τα σχολεία;

Πότε κλείνουν και πότε ανοίγουν τα σχολεία;

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 28 Μαρτίου

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 28 Μαρτίου