Αίρονται lockdown, δίνεται έμφαση στον εμβολιασμό

Η Κίνα «εισέρχεται σε νέο στάδιο με νέα αποστολή» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σουν Τσουνλάν στους αξιωματούχους υγείας, δείχνοντας πως ετοιμάζουν αλλαγή στρατηγικής για τον κορονοϊό μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά των περιορισμών και των lockdown.

«Με τη μείωση της μόλυνσης της παραλλαγής Όμικρον, την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού και τη συσσώρευση εμπειρίας από τον έλεγχο και την πρόληψη κρουσμάτων, ο περιορισμός της πανδημίας εισέρχεται σε ένα νέο στάδιο και μια νέα αποστολή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σουν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

 

Ο ίδιος σημείωσε πως η Κίνα υιοθετεί μια πιο «ανθρώπινη προσέγγιση» στα μέτρα με τις αντιδράσεις για πολιτική της μηδενικής ανοχής. Οι αξιωματούχοι υγείας είπαν πως δίνουν έμφαση στον εμβολιασμό και σε άλλα μέτρα.

Τις τελευταίες ημέρες τα κρατικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να δημοσιεύουν διαβεβαιώσεις ότι το κοινό δεν πρέπει να πανικοβάλλεται για την μετάλλαξη Όμικρον. Η αλλαγή στον τόνο έρχεται παράλληλα με μια νέα εκστρατεία εμβολιασμού που απευθύνεται σε ηλικιωμένους, η οποία ανακοινώθηκε την Τρίτη. Περισσότερο από το 90% του πληθυσμού της Κίνας έχει λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου, αλλά το ποσοστό πέφτει απότομα μεταξύ των ηλικιωμένων δημογραφικών ομάδων, ιδίως των ατόμων άνω των 80 ετών.

Η Κίνα ανέφερε 36.061 κρούσματα την Τετάρτη, μικρή πτώση σε σχέση με τα 37.828 της Τρίτης. Παρά τους σχετικά υψηλούς αριθμούς, ορισμένες περιοχές έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς.

 

Την Πέμπτη, 24 συνοικίες στη Σαγκάη που χαρακτηρίστηκαν ως «υψηλού κινδύνου» απελευθερώθηκαν από τα μέτρα αποκλεισμού.

Ακολούθησε η χαλάρωση των μέτρων αποκλεισμού σε 11 συνοικίες της Γκουανγκζού την Τετάρτη, παρά το γεγονός ότι και οι δύο πόλεις ανέφεραν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων.

Η άρση των lockdown υποδηλώνει χαλάρωση των αυστηρών μέτρων κατά των οποίων είχαν διαδηλώσει εκατοντάδες πολίτες. Ωστόσο, αν και αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι τα παράπονα των πολιτών εισακούστηκαν, οι Αρχές δεν δείχνουν καμία ανοχή στις διαμαρτυρίες και συνεχίζουν συλλαμβάνουν ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους.

Σε ορισμένες διαδηλώσεις ακούστηκαν αιτήματα για δημοκρατία και κράτος δικαίου και – στη Σαγκάη – για την παραίτηση του ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Οι παρατηρητές λένε ότι είναι πιθανό όσοι διαδήλωσαν κατά του Σι και της κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν σκληρή τιμωρία.

Εκστρατεία για να πειστούν οι ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν

Ο εμβολιασμός των πιο ευάλωτων ομάδων θεωρούνταν πάντα κρίσιμος παράγοντας προκειμένου η Κίνα να ανοίξει και πάλι, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια περιορισμών λόγω της πολιτικής της «μηδενικής covid».

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την  Τετάρτη ότι στόχος του είναι να βελτιώσει την προσβασιμότητα στα εμβόλια και να ξεκινήσει στοχευμένα προγράμματα εμβολιασμού σε οίκους ευγηρίας και άλλους χώρους ώστε να ανοσοποιηθούν όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών.

Επίσης, δεσμεύθηκε να ανανεώσει τις προσπάθειές του να παρουσιάσει τα οφέλη του εμβολίου, όμως το πιο δύσκολο κομμάτι θα είναι να καταφέρει να πείσει τους ηλικιωμένους και τους πιο ευάλωτους ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

«Οι ανησυχίες για την ασφάλεια και την απουσία αποτελεσματικότητας είναι πιθανόν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αρνούνται ή καθυστερούν τον εμβολιασμό τους», δήλωσε η Φλόρενς Ζανγκ ερευνήτρια στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Τζινάν στην Κίνα, η οποία έχει πραγματοποιήσει έρευνες για τη διστακτικότητα έναντι των εμβολίων μεταξύ των ηλικιωμένων στην Κίνα.

Οι αρχές στην Κίνα προσφέρουν το εμβόλιο κατά της covid-19 στους ηλικιωμένους από τον Απρίλιο του 2021, αλλά ο ρυθμός των εμβολιασμών μειώθηκε αισθητά φέτος.

Ως τον Νοέμβριο το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών που είχαν εμβολιαστεί πλήρως έφτασε το 86,4%, ανεπαίσθητη αλλαγή σε σχέση με το 85,6% τον Αύγουστο. Το ποσοστό αυτών που είχαν λάβει αναμνηστική δόση αυξήθηκε στο 68,2% τον Νοέμβριο έναντι 67,8% τον Αύγουστο.

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό, με έρευνες να δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι δεν εμβολιάζονται όχι μόνο επειδή είναι επιφυλακτικοί προς τα εμβόλια της covid αλλά και εξαιτίας άλλων παραγόντων, όπως η υγεία, η κινητικότητα και η πρόσβαση.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει εμβολιασμό κατά της covid σε οίκους ευγηρίας και άλλα κέντρα για ηλικιωμένους, αν και μόνο το 3% των ηλικιωμένων Κινέζων ζουν εκεί.

Η ανακοίνωση για τη δημιουργία ειδικών οχημάτων εμβολιασμού και προσωρινών σταθμών εμβολιασμού ενδέχεται τελικά να είναι πιο αποτελεσματική, με τις αρχές να δεσμεύονται ότι θα προσφέρουν υπηρεσίες πόρτα- πόρτα σε όσους είναι κατάκοιτοι ή δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα, ενώ θα τους προσφέρει και προσωπικό το οποίο θα παρακολουθεί την υγεία τους μετά τον εμβολιασμό.

ΠΗΓΗ: https://www.ethnos.gr

You May Also Like

«Να ανοίξουν στόματα για τον Όλιβερ, είναι ειδεχθές έγκλημα»

Εκκλήσεις για να εντοπιστεί ο κακοποιητής της Αράχωβας

Το Υπουργείο Παιδείας απαντά για το εάν θα καταργηθούν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας απαντά για το εάν θα καταργηθούν τα Μουσικά και…

Μέρκελ: Συγγνώμη για το αυστηρό lockdown το Πάσχα- «Ήταν λάθος»

Μέρκελ: Συγγνώμη για το αυστηρό lockdown το Πάσχα- «Ήταν λάθος»

Γώγος: Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και στην εστίαση

Γώγος: Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και στην εστίαση

Ανακοίνωση Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Γιάννη Οικονόμου για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Οκτωβρίου 2021

Ανακοίνωση Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Γιάννη Οικονόμου για…

Η Ελλάδα απάντησε με αντί-Navtex στη νέα παράνομη τουρκική Navtex για το «Oruc Reis»

Η Ελλάδα απάντησε με αντί-Navtex στη νέα παράνομη τουρκική Navtex για το…

Άδωνις: Του έστειλαν κλειδιά, χρέη και ληγμένα τρόφιμα λόγω των δηλώσεών του για τα κλειστά εστιατόρια

Table of Contents Hide Άδωνις: Του έστειλαν κλειδιά, χρέη και ληγμένα τρόφιμα…

Εγκολφόπουλος: Αν οι Τούρκοι κάνουν κίνηση αυτό που θα τους συμβεί δεν το έχουν διανοηθεί

Εγκολφόπουλος: Αν οι Τούρκοι κάνουν κίνηση αυτό που θα τους συμβεί δεν…

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ (ΚΟΤ)

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ (ΚΟΤ)