Καίγονται οι κάδοι απορριμμάτων από τις στάχτες τζακιών! Μ. Αντωνίου: «Κινδυνεύουν και ανθρώπινες ζωές»

Τους δημότες της Καστοριάς  θέλησε να ενημερώσει η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας Ματούλα Αντωνίου, σχετικά με τις ζημιές που προκαλούνται από τη ρίψη υπολειμμάτων καύσης στους κάδους απορριμμάτων.

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο, καθημερινά και σε όλο το εύρος του Δήμου καίγεται και από ένας κάδος «Δυστυχώς στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν διαθέσιμοι κάδοι έτσι ώστε να αντικαταστήσουμε τους καμένους. Τα αιτήματα που δεχόμαστε από τους δημότες μας είναι πολλά, αλλά λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στο Δήμο είναι δύσκολη η αντικατάσταση. Βέβαια θα προμηθευτούμε στο μέλλον νέους κάδους, οι οποίοι όμως θα είναι λιγότεροι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά».

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος θέλησε να επιστήσει την προσοχή σε όλους τους δημότες που χρησιμοποιούν τζάκια ή ξυλόσομπες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ρίχνουν τις στάχτες εντός των κάδων, αλλά να τις αφήνουν μερικές ημέρες, μέχρι να σιγουρευτούν οι χρήστες ότι έχουν σβήσει εντελώς «Υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί ο κάδος να μην πάρει φωτιά εκείνη τη στιγμή, αλλά να πάρει (σ.σ. φωτιά) το απορριμματοφόρο  το οποίο βρίσκεται εν κινήσει. Αντιλαμβανόμαστε όλοι λοιπόν, ότι κινδυνεύουν και ανθρώπινες ζωές».

Δήμος Καστοριάς: Οδηγίες για την απόρριψη υλικών καύσης και σκουπιδιών

Ενόψει της χειμερινής περιόδου, παρακαλούνται οι κάτοικοι του Δήμου Καστοριάς να μην απορρίπτουν υπολείμματα καύσης από θερμάστρες και τζάκια στους κάδους απορριμμάτων και ειδικότερα στους ημιβυθιζόμενους,  καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς ακόμη και στα απορριμματοφόρα οχήματα.

Οι πολίτες  που χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή πέλετ παρακαλούνται να μεριμνούν ώστε:

  1. Οι στάχτες να παραμένουν για 4 μέρες σε ανοικτό χώρο στην ύπαιθρο προκειμένου να σβήσουν εντελώς πριν απορριφθούν σε κάδο απορριμμάτων.
  2. Όπου είναι δυνατόν, οι στάχτες θα πρέπει να διαστρώνονται σε κήπους ή αγρούς.
  3. Στην περίπτωση που οι πολίτες πρέπει να απορρίψουν τις στάχτες σε κάδο να επιλέγουν αυτός να είναι μεταλλικός και να τις συσκευάζουν σε καλά κλεισμένη σακούλα.

Η αμέλεια μερικών συμπολιτών έχει προκαλέσει πυρκαγιά σε κάδους απορριμμάτων και υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις ποινικές και αστικές ευθύνες που υπάρχουν για τους υπαίτιους, ο Δήμος μας επιβαρύνεται από σημαντικό κόστος αποκατάστασής τους το οποίο τελικά επιμερίζεται σε όλους μας.

 Επίσης επισημαίνεται ότι,  ποτέ δεν αφήνουμε τα σκουπίδια έξω από τους κάδους απορριμμάτων του δήμου.

Τα σκουπίδια απορρίπτονται εντός των κάδων και επιβάλλεται το κλείσιμο των καπακιών.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου για τους  παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα.

Όλοι μας θα πρέπει να φροντίζουμε να μην ρυπαίνουμε και να διατηρούμε τους κοινόχρηστους χώρους καθαρούς.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε οτιδήποτε μπορεί να ενέχει επικινδυνότητα για τη δημόσια υγιεινή ή ασφάλεια παρακαλούμε να επικοινωνήστε με την Υπηρεσία Καθαριότητας Περιβάλλοντος και Πρασίνου στο τηλέφωνο  24670 81318.

Επιμέλεια: Χρύσα Κοσμίδου

You May Also Like

Δήμος Βοΐου: Εμποροπανήγυρη 2023 στο Τσοτύλι

20-21 Οκτωβρίου

Καστοριά: Σε εξέλιξη η ημερίδα για το κτηματολόγιο

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Καστοριά η ενημερωτική ημερίδα για…

Ἡ Τιμία Κάρα τοῦ Ἁγίου Καλλινίκου στὸν Καθεδρικὸ Ναό τῆς Καστοριᾶς, γιά τόν Κατανυκτικὸ Ἑσπερινὸ

Ἡ Τιμία Κάρα τοῦ Ἁγίου Καλλινίκου στὸν Καθεδρικὸ Ναό τῆς Καστοριᾶς, γιά τόν Κατανυκτικὸ Ἑσπερινὸ

Ο Δήμος Νεστορίου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος διοργανώνοντας την «11η Πεζοπορία του Γράμμου»

Ο Δήμος Νεστορίου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος διοργανώνοντας την «11η Πεζοπορία…

Ο κορονοϊός χτυπάει τους νέους: 6.000 παιδιά κάτω των 17 ετών έχουν νοσήσει στην Ελλάδα

Ο κορονοϊός χτυπάει τους νέους: 6.000 παιδιά κάτω των 17 ετών έχουν…