#image_title

Ισχυροί άνεμοι  έως και 7 με 8 μποφόρ  – Υψηλές θερμοκρασίες στη δυτική και κεντρική Ελλάδα μέχρι και την Κυριακή – Δείτε αναλυτικούς χάρτες  – Τι είναι ο θόλος ζέστης που κρατά ψηλά τον υδράργυρο

Με αίσθηση καλοκαιριού φεύγει ο μήνας Οκτώβριος, αφού θα συνεχιστούν οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και σήμερα σε συνδυασμό με ηλιοφάνεια, αν και σε ορισμένες περιοχές ενδέχεται να βρέξει. 

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε ότι κύριο χαρακτηριστικό του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου στις περισσότερες περιοχές (κυρίως του Αιγαίου) θα είναι οι ισχυροί άνεμοι  εντάσεως έως και επτά με οκτώ μποφόρ. 

Τις επόμενες ημέρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσουν αυξημένες θερμοκρασίες – ειδικά σήμερα Πέμπτη  – με τον υδράργυρο σε πολλές περιοχές να προσεγγίζει τους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, ο υδράργυρος θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί από την Παρασκευή. 


Τι είναι ο θόλος ζέστης που κρατά ψηλά τον υδράργυρο

Σε ένα ασυνήθιστο για την εποχή «ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα» πάνω από την κεντρική και νότια Ευρώπη αποδίδονται οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι ελάχιστες βροχοπτώσεις τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας.

Αυτός ο «θόλος ζέστης» έχει παγιδεύσει πολύ θερμές βορειοαφρικανικές αέριες μάζες, ανεβάζοντας τον υδράργυρο σε πολύ υψηλά για την περίοδο επίπεδα.

Οι πληρότητες για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου ήδη κυμαίνονται από  60%  έως 90%, με τους εκδρομείς να ετοιμάζονται να ταξιδέψουν για την Περιφέρεια αλλά και προορισμούς εκτός συνόρων. Μέχρι και αυτή την ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται ομαλά στις εθνικές οδούς, με την αυξημένη  κίνηση  να αναμένεται από τις μεσημεριανές ώρες. 

Ο καιρός σε χάρτες

Πέμπτη και Παρασκευή – Τοπικές βροχές μικρής εντάσεως


kairos28ioktovriou-28ioktovriou-xartes-kallianos
kairos-28ioktvriou-kairostriimero

Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ το Σάββατο αναμένονται λίγες ασθενείς βροχές και τίποτε παραπάνω.

Ενισχυμένοι άνεμοι

Ισχυροί άνεμοι προβλέπονται για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου – Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή – στις περισσσότερες περιοχές κυρίως του Αιγαίου με τις εντάσεις να φτάνουν τα επτά με οκτώ μποφόρ. Ιδιαιτέρως την Παρασκευή υπάρχει πιθανότητα στο κεντρικό Αιγαίο να προκύψει απαγόρευση των θαλάσσιων δρομολογίων, κυρίως για τα μικρά πλοία. Από την Κυριακή το μεσημέρι εξασθενούν οι άνεμοι.

kairos-28ioktovriou-kairos-anemoiparaskeui-triimero28is-kallianos
kairos-28i-anemoi
kairos-28ioktvriou-kiriakianemoi





Δείτε την εξέλιξη του καιρού από το windy.com:


Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

https://embed.windy.com/embed2.html?lat=38.865&lon=23.280&detailLat=38.368&detailLon=22.214&width=963&height=541&zoom=6&level=surface&overlay=rain&product=ecmwf&menu=&message=&marker=&calendar=now&pressure=&type=map&location=coordinates&detail=&metricWind=default&metricTemp=default&radarRange=-1






Θερμοκρασίες – Υψηλές τιμές σήμερα Πέμπτη

Υψηλές θερμοκρασίες 27 έως και 28 βαθμούς Κελσίου αναμένουμε για σήμερα Πέμπτη και σε πολλές περιοχές. Η θερμοκρασία θα είναι πιο πάνω από τη μέση τιμή για την εποχή. Νωρίς το πρωί θα επικρατεί μια ψύχρα στα ορεινά και ισως καποιες τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά.

Σταδιακά από την Παρασκευή ο υδράργυρος θα αρχίσει να υποχωρεί λόγω της ενίσχυσης των ανέμων και μόνο στη δυτική Ελλάδα Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή οι θερμοκρασίες θα είναι αυξημένες συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές που ο υδράργυρος θα φθάνει τους 26 με 27 βαθμούς στην κεντρική Ελλάδα.

kairos-thermokrasiespempti-28oktovriou
kairos-thermokrasiesparaskeui-kallianos
kairos-thermokrasiessavvato-kallianos
kairos-28oktovriou-thermokrasieskiriaki


Ο καιρός με μια ματιά

-Ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά

-Η θερμοκρασία από την Παρασκευή επανέρχεται σε κανονικά για την εποχή τιμές

-Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ

Έξοδος 28ης Οκτωβρίου: Τα μέτρα και οι απαγορεύσεις της Τροχαίας

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, λαμβάνει αυξημένα μέτρα τροχαίας  και τροχονομικής αστυνόμευσης κατά το διάστημα από 27 έως 30 Οκτωβρίου 2022, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και τις επιμέρους παρεμβάσεις, με βάση τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν, ανά ευρύτερη περιοχή ή περιφέρεια.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση των μέτρων, καθώς και τον απαιτούμενο συντονισμό και εποπτεία των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Τα μέτρα οδικής ασφάλειας στοχεύουν στην προληπτική και αποτρεπτική παρουσία, αλλά και στη διενέργεια τροχονομικών ελέγχων και ελέγχου μέθης (αλκοτέστ) για την αντιμετώπιση των «επικίνδυνων» παραβάσεων, που αποτελούν τις βασικότερες αιτίες, κυρίως των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.

Τα κεντρικά σημεία του σχεδιασμού περιλαμβάνουν:

-αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,

-αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,

-αυξημένα μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,

-έγκαιρη εξασφάλιση συνεργασίας και συντονισμού με όλους τους συναρμόδιους Φορείς – Υπηρεσίες, όπου αυτό απαιτείται,

-ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης,

-συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονική προσπέραση, κ.λπ., χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης, φθαρμένα ελαστικά),

αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),

κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις,

έλεγχοι για αυθαίρετη κατάληψη δημόσιων χώρων και τμημάτων οδών και πεζοδρομίων για την εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης και

ενημέρωση των πολιτών μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Σημειώνεται ότι, κατά την εορταστική περίοδο, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

ΠΗΓΗ: https://www.protothema.gr

You May Also Like

Προσωπικός Βοηθός: Ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος για άτομα με αναπηρία

«Ανοίγουμε παράθυρο ευκαιρίας στους συνανθρώπους μας με αναπηρία να συμμετάσχουν στην κοινωνική και οικονομική ζωή»

H Le Figaro αποθεώνει τον Τσιόδρα Ο νέος αγαπημένος των Ελλήνων

H Le Figaro αποθεώνει τον Τσιόδρα Ο νέος αγαπημένος των Ελλήνων

0 ΚΤΕΛ Αττικής: Θύελλα αντιδράσεων για την κατάργηση της μαθητικής έκπτωσης 50%

ΚΤΕΛ Αττικής: Θύελλα αντιδράσεων για την κατάργηση της μαθητικής έκπτωσης 50%  

Γεραπετρίτης σε ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε έχω δει ούτε γνωρίζω τον Μένιο Φουρθιώτη

Γεραπετρίτης σε ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε έχω δει ούτε γνωρίζω τον Μένιο Φουρθιώτη

Λίνα Μενδώνη: Αυξήθηκαν στα 60 εκατ. ευρώ τα έσοδα στην Ακρόπολη φέτος

«Εάν θέλετε να το καταλάβετε, θα το καταλάβετε. Οι αριθμοί είναι εδώ και μιλούν».

Τραγωδία στην Πέλλα: Γονείς βρήκαν απαγχονισμένη την 16χρονη κόρη τους

Η κοπέλα φαίνεται πως έβαλε τέλος στην ζωή της με απαγχονισμό εξαιτίας ερωτικής απογοήτευσης.

Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη για την Βόρεια Ελλάδα – Άσχημα τα επιδημιολογικά δεδομένα

Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη για την Βόρεια Ελλάδα – Άσχημα τα επιδημιολογικά δεδομένα

Ακρίβεια: Αυξημένοι λογαριασμοί φέρνουν αυξήσεις σε προϊόντα – Πότε έρχεται αποκλιμάκωση

Δυσβάστακτοι είναι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου όχι…

Λογαριασμοί ρεύματος: Live streaming οι διευκρινίσεις για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Table of Contents Hide Σταϊκούρας: Τα μέτρα για ηλεκτρικό ρεύμαΚώστας Σκρέκας: Επιδότηση…