Καλλιστώ: «Αυτή η αρκούδα δεν πρόλαβε να γεννήσει τα μικρά της…»

Το θέαμα που αντίκρισε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα (με εκπροσώπους από την «Καλλιστώ», την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και το Δασαρχείο Τσοτυλίου), παραμονές Χριστουγέννων 24/12/2018 στο χωριό Πυλωρί Βοΐου – Κοζάνης, ήταν αποκρουστικό: Μια νεκρή αρκούδα, πιθανότατα από φόλα, ακρωτηριασμένη και αποκεφαλισμένη, να κείτεται σε ένα χωράφι ανάμεσα σε μπάζα και σκουπίδια  κοντά στον οικισμό! Το ζώο που είχε μεταφερθεί εκεί ήταν θηλυκό και μάλιστα σε κυοφορία!

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η αυτή η τυφλή -για άλλη μια φορά- αυτοδικία ήταν αποτέλεσμα μαζικής ζημιάς -πιθανόν από αγέλη λύκων- σε κτηνοτροφικό κοπάδι του χωριού, χωρίς να αποκλείεται ο θάνατος των κτηνοτροφικών ζώων να επήλθε από επιδημική ζωονόσο και η κατανάλωσή τους να έγινε εκ των υστέρων, από πτωματοφάγους θηρευτές!

Ο αποτρόπαιος μετά θάνατον «βανδαλισμός» της νεκρής αρκούδας, με ακρωτηριασμό και αποκεφαλισμό, παραπέμπει όμως και αλλού: Στο παράνομο εμπόριο μελών του ζώου, για συλλέκτες τροπαίων!

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ειδικό καθεστώς αποζημίωσης στο 100% για κατασπαράξεις κτηνοτροφικών ζώων από αρκούδα και λύκο, παρά την ύπαρξη επιδοτούμενων (ηλεκτροφόρες περιφράξεις) και χορηγούμενων (Σκύλοι Φύλαξης Κοπαδιών) αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων, κάποιοι ασυνείδητοι συνεχίζουν να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, δηλητηριάζοντας το φυσικό περιβάλλον και εξοντώνοντας αδιακρίτως την άγρια ζωή!

Οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να διεξάγουν τις προβλεπόμενες ανακριτικές διαδικασίες, για να εφαρμοστεί επιτέλους, έστω και για ΜΙΑ φορά, μέσα στα 40 χρόνια που είναι σε ισχύ, ο νόμος για την απόλυτη προστασία της αρκούδας στη χώρα μας!

Όποιος γνωρίζει περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό παρακαλείται να επικοινωνήσει με  το Δασαρχείο Τσοτυλίου (τηλ. 24680 49065), την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή (τηλ. 2310 477128) ή την «Καλλιστώ» (τηλ. 2310 252530).

You May Also Like

Η Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Καστοριάς γιόρτασε τα 5α γενέθλιά της και έκοψε τη βασιλόπιτά της

H Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Καστοριάς  πραγματοποίησε την κοπή βασιλόπιτας…

Ξεκίνησαν οι Συνοδευτικές Δράσεις ΤΕΒΑ για Παιδιά από την Π.Ε. Καστοριάς.

Ξεκίνησαν οι Συνοδευτικές Δράσεις ΤΕΒΑ για Παιδιά από την Π.Ε. Καστοριάς.

Η ταχεία υλοποίηση των έργων και η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στο επίκεντρο των επαφών του Δημάρχου Καστοριάς και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου στην Αθήνα

Η ταχεία υλοποίηση των έργων και η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου…

Αυτόνομος ηλιακός σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Αυτόνομος ηλιακός σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Συναντήσεις και ενέργειες για σημαντικά ζητήματα της περιοχής μας

Δεύτερη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου της Μαρίας Αντωνίου

Ευχαριστήρια επιστολή του Διευθυντή του ΠΜΣ –MOGMAT Καθηγητή Δρ. Ευάγγελου Σίσκου για την χρηματοδότηση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών

Με ενθουσιασμό και συγκίνηση υποδεχτήκαμε την  τελική απόφαση του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού…

Αιτήσεις στις νέες ειδικότητες του Ι.Ε.Κ. Καστοριάς

Καλούμε τους αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γ.Ε.Λ ,ΕΠΑ.Λ καθώς και τους κατόχους ισότιμων…

Η Βουλευτής Μαρία Αντωνίου στην εκδήλωση του Συλλόγου Τριτέκνων Καστοριάς

Η Βουλευτής Μαρία Αντωνίου στην εκδήλωση του Συλλόγου Τριτέκνων Καστοριάς

Συνελήφθησαν δύο Καστοριανοί για κατοχή ναρκωτικών, πυρομαχικών και όπλων

Στη σύλληψη ενός 40χρονου Υπαρχιφύλακα, που υπηρετεί σε Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης του…

Τιμητική πλακέτα για την προσφορά του παρέδωσε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άργους Ορεστικού στον Δήμαρχο Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου

Τιμητική πλακέτα για την πολυετή προσφορά του έλαβε ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού…