Σε παγίδες θανάτου έχουν μετατραπεί πολλά σημεία του κεντρικού, παραλίμνιου δρόμου της Καστοριάς, καθώς μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο συγκεκριμένο δρόμο, σκοτώθηκαν 12 χήνες και πάπιες.

«Ο παραλίμνιος δρόμος στην είσοδο της Καστοριάς, σε μία έκταση περίπου 2 χιλιομέτρων είναι σημείο καρμανιόλα για τα πουλιά, που αναζητούν τροφή στα χόρτα ή στα χέρια των επισκεπτών. Σκεφτόμαστε σοβαρά να περιφράξουμε ένα μέρος της όχθης, ώστε να πηγαίνουν εκεί οι τουρίστες, να ταΐζουν τα πουλιά για να μην αναγκάζονται αυτά να βγαίνουν στον δρόμο», δήλωσε στο ethnos.gr, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την Εταιρεία Περιβάλλοντος Καστοριάς.

Παρότι είναι εξοικειωμένες με την ανθρώπινη παρουσία οι χήνες και οι πάπιες τρομάζουν από τα κορναρίσματα των αυτοκινήτων και προσπαθώντας να διαφύγουν βρίσκουν φρικτό θάνατο κάτω από τις ρόδες τους. Όπως αναφέρουν τα στελέχη της Εταιρείας Περιβάλλοντος, ο αριθμός των παρυδάτιων πουλιών που βρίσκονται στη λίμνη Καστοριάς είναι φέτος ικανοποιητικός και φτάνει στις 9.600 άτομα.

Στη λίμνη που φέρει το όνομα Ορεστιάδα, υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες αποικίες αστικού ιστού πανελλαδικά και είναι χαρακτηριστικό πως οι λαγγόνες διαβιούν δίπλα στο μεγάλο Εμπορικό Κέντρο της πόλης. Τα πουλιά της λίμνης είναι πλέον φιλικά, πλησιάζουν τους επισκέπτες και τρώνε από τα χέρια τους, ενώ το τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. θα ξεκινήσει σύντομα μια μελέτη γι΄ αυτό ακριβώς το θέμα, τη φιλικότητα των παρυδάτιων πτηνών.

Ερωδιοί, κορμοράνοι, αργυροπελεκάνοι, λαγγόνες, αλλά και κύκνοι, χήνες, πάπιες, αναπαράγονται στη λίμνη και στο παραλίμνιο δάσος. Συνολικά έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 είδη πουλιών, από τα οποία τα 90 αναπαράγονται εκεί, ενώ 45 είναι είδη προστατευόμενα σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ και 33 κατατάσσονται στις κατηγορίες του Κόκκινου Βιβλίου των Σπονδυλόζωων της Ελλάδας.

Μαρία Ριτζαλέου

ethnos.gr

You May Also Like

Συνελήφθη 49χρονη ημεδαπή στην Κοζάνη για κατοχή μικροποσότητας ηρωίνης

Συνελήφθη 49χρονη ημεδαπή στην Κοζάνη για κατοχή μικροποσότητας ηρωίνης

Οι Αθερίδης, Καρύδη, Αλικάκη και Κάππας στην Καστοριά στις 27 Ιουνίου

«ΤΟ ΨΕΜΑ» του Florian Zeller σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αθερίδη

Γενική Συνέλευση από την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς

Γενική Συνέλευση από την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς

Εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας , στο πλαίσιο του προγράμματος «Φροντίδα για την Τρίτη Ηλικία», από το «Κέλετρον Αγάπη για το Παιδί»

Εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας , στο πλαίσιο του προγράμματος «Φροντίδα…

Στην Κόνιτσα εκδρομή ο Σύλλογος Υποτροφιών Καστοριάς

Στην Κόνιτσα εκδρομή ο Σύλλογος Υποτροφιών Καστοριάς (φωτογραφίες)

Σε έξι ξενοδοχεία των Γρεβενών θα φιλοξενηθούν 700 – 800 πρόσφυγες

Εν αναμονή της εγκατάστασης 700 με 800 προσφύγων βρίσκονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι των…

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Αποφασίστηκε η συνέχιση των εργασιών στο Φράγμα Νεστορίου

Μετά από ενημέρωση που έγινε στην βουλευτή κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, από τους…

Ποιες συνθήκες φθείρουν γρηγορότερα το αυτοκίνητο;

Ποιες συνθήκες φθείρουν γρηγορότερα το αυτοκίνητο;