Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. διεκδικεί  αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, προσλήψεις, καθώς και την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου.

 

Τον Αντιπρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της  Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.) Δημήτριο Μπράτη, υποδέχθηκε στην Καστοριά  την Τρίτη 13 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Α.Δ.Ε.Δ.Υ.  Π.Ε. Καστοριάς Σταύρος Νικολάου.  Σκοπός της επισκέψεως τού κ. Μπράτη, ήταν η ενημέρωση τού  κόσμου για την 24ωρη Απεργία σε όλο το Δημόσιο την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018.

Της Χρύσας Κοσμίδου 

«Την Τετάρτη 14/11 όλο το δημόσιο θα είναι κλειστό, λόγω της γενικής απεργίας», δήλωσε ο κ. Μπράτης και συνέχισε λέγοντας πως  «τα κυρίαρχα ζητήματά μας είναι  το ασφαλιστικό, οι αποδοχές και οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα. Τις ημέρες αυτές, όλη η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα Προεδρεία των Νομαρχιακών Τμημάτων ενημερώνουν τους εργαζόμενους για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο Δημόσιο».

Ο κ. Μπράτης μαζί με το τοπικό  κλιμάκιο της ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε πολλές επισκέψεις σε διάφορους εργασιακούς χώρους  του Δημοσίου, προκειμένου να υπάρξει η ενημέρωση των υπαλλήλων σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αλλά και να συζητηθούν οι ενδεχόμενες λύσεις τους.

Οι τρεις βασικοί πυλώνες των αιτημάτων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

«Πρωταρχικό ζήτημα στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου είναι η Κοινωνική ασφάλιση και ιδιαίτερα το ζήτημα του Νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. Ο Νόμος αυτός για εμάς, δεν “σηκώνει” καμία τροποποίηση, χρειάζεται κατάργηση. Επιπλέον απαιτούμε ένα  βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, όπου θα υπάρχει η εθνική σύνταξη και ανάλογα με τις εισφορές του καθενός θα πρέπει η σύνταξη να εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τον συνταξιούχο», δήλωσε ο κ. Μπράτης σχετικά με τον πρώτο πυλώνα των αιτημάτων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Ο δεύτερος πυλώνας των αιτημάτων αφορά στα οικονομικά ζητήματα.  Μάλιστα ο κ. Μπράτης ενημέρωσε πως το Κοινωνικό Πολύκεντρο πραγματοποίησε μια έρευνα σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα αποτελέσματα για την Ελλάδα, δεν ήταν καθόλου  αισιόδοξα «Εάν υποθέσουμε πως στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επίπεδο διαβίωσης  έχει ως άριστα το “10”, η Ελλάδα με βάση τον δείκτη αυτό, δηλαδή με βάση την αγοραστική δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, είναι μόλις  στο 3,84. Κάτω από εμάς βρίσκεται μόνο η Πορτογαλία. Δηλαδή εκεί που είχαμε φτάσει περίπου στο 75-80% του επιπέδου διαβίωσης των χωρών της Ε.Ε., τώρα είμαστε κάτω από το 50%».

Ακόμα ένα από τα ζητήματα που απασχολεί την ΑΔΕΔΥ είναι ο 13ος και ο 14ος μισθός, που περικόπηκαν τα πρώτα χρόνια των μνημονίων και τελικά το 2012 καταργήθηκαν. Βέβαια υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι οποίες αναφέρουν πως για δημοσιονομικούς λόγους υπάρχει η δυνατότητα περικοπής των δώρων, ωστόσο δεν μπορούν να εξαφανιστούν ως παροχή «Υπάρχουν πρωτόδικες αποφάσεις οι οποίες δικαιώνουν τους εργαζόμενους. Σε ό,τι μας αφορά διεκδικούμε και τα αναδρομικά του 13ου και του 14ου μισθού. Σε πρώτη φάση, προκειμένου να μην τρέχουν οι συνάδελφοι στους δικηγόρους και ξοδεύουν χρήματα, έχουμε συστήσει την αίτηση μη παραγραφής για το εξάμηνο. Εντός του Νοεμβρίου περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ έτσι ώστε να δούμε πώς θα χειριστούμε και αυτό το ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση οφείλει μετά την απόφαση του ΣτΕ   (2015), από αυτή τη στιγμή και μετά να επαναχορηγήσει τα δώρα στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως χορηγούνται κανονικά στον ιδιωτικό τομέα.  Οι προηγούμενες Κυβερνήσεις  κόψανε τα δώρα από όλους τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στο δημόσιο, ωστόσο το ΣτΕ απεφάνθη  πως κάτι τέτοιο είναι παράνομο. Συνεπώς η Κυβέρνηση οφείλει να συμμορφωθεί και με αυτή την απόφαση», διευκρίνισε ο κ. Μπράτης.

Ο τρίτος πυλώνας των αιτημάτων έχει να κάνει με τις ελλείψεις που υπάρχουν στον δημόσιο τομέα. Στα χρόνια των μνημονίων υπήρξε η μείωση στο ανθρώπινο δυναμικό της τάξης του 40%. Από 936.000 που ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι, σήμερα είναι 563.000 συμπεριλαμβανομένων  των κληρικών, «Υπάρχουν τομείς στο δημόσιο, όπως είναι η υγεία και η παιδεία, που κινδυνεύουν με κατάρρευση εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Οχτώ χρόνια μνημονίων,  δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος  υπάλληλος στο Υπουργείο Παιδείας. Οι ανάγκες καλύπτονται από αναπληρωτές -οι οποίοι πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ-, γυρίζουν σε όλη την Ελλάδα χωρίς να μπορούν να δημιουργήσουν οικογένεια, αλλά και ούτε να προγραμματίσουν τη ζωή τους. Το ίδιο συμβαίνει στην υγεία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στο πολιτισμό και στους Δήμους. Συνέπεια όλων αυτών είναι οι πολίτες να διαμαρτύρονται για την κατάσταση που υπάρχει στο δημόσιο, γιατί δεν εξυπηρετούνται και τα βάζουν με τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι στην ουσία δεν φταίνε. Έχουμε τέτοια αφαίμαξη προσωπικού, που δεν είχαμε ποτέ στην ιστορία της χώρας μας», κατέληξε ο κ. Μπράτης.

 

 


 

 

Comments are closed.

You May Also Like

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Πατήρ Χρήστος Μήτσιος: Ο εκπληκτικός ιερέας που εξομολογεί νέους με κιθάρες και ποτά

<<Ο Χριστιανός ότι νηστίες κι αν κάνει αν δεν έχει αγάπη για…

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία κατά αγνώστου για τον άνδρα που πάτησε το γατάκι

Δικογραφία κατά αγνώστου, με την κατηγορία της πιθανής θανάτωσης ζώου, ασκήθηκε σε…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

«Διέλυσε» με λίγα λόγια τον Πορτοσάλτε ο διασωθείς των Τεμπών Άγγελος Τσιαμούρας

«Είσαι σοβαρός; Λες τέτοια πράγματα σε γονείς που έχασαν τα παιδιά τους;»