“Κλείδωσε” το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος και το φυσικό αέριο για την Π.Δ.Μ.

Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε το 2018 για τη Δυτική Μακεδονία, καθώς στο πρώτο νομοσχέδιο του έτους για τις ενεργειακές κοινότητες θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα το ειδικό τιμολόγιο της Δ.Ε.Η. το οποίο θα αφορά στους οικιακούς καταναλωτές της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και τους κατοίκους της Μεγαλόπολης (Αρκαδία).

Της Χρύσας Κοσμίδου

«Ένα από τα βασικά προεκλογικά προτάγματά μας, αλλά και η πάγια διεκδίκηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη, ήταν το ειδικό τιμολόγιο της Δ.Ε.Η.» δήλωσε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου και Τουρισμού Παναγιώτης Κώττας και συνέχισε λέγοντας πως  «Η Π.Δ.Μ. είναι μια πλούσια ενεργειακά Περιφέρεια, ωστόσο βάσει των όσων ίσχυαν μέχρι σήμερα κατέληξε  να είναι μια Περιφέρεια φτωχή στην ενέργεια, στα κίνητρα αλλά και στην ανταποδοτικότητα προς τους κατοίκους της».

Ο κ. Κώττας μιλώντας στους “Ορίζοντες”, γνωστοποίησε μια ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη για την περιοχή. Συγκεκριμένα  την ερχόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί το Νομοσχέδιο για το ειδικό τιμολόγιο της Δ.Ε.Η., όπου ουσιαστικά πρόκειται για την επιδότηση των νοικοκυριών ως προς την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος «Αυτό είναι το πρώτο βήμα, στη συνέχεια θα δούμε πώς θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την ίδια ανταποδοτική πολιτική  και στα επαγγελματικά τιμολόγια.   Με την κίνηση αυτή θα δοθεί τεράστια ώθηση και ανάπτυξη στην περιοχή μας».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Περιφερειακή Αρχή , διεκδικούσε εδώ και χρόνια το ειδικό τιμολόγιο. Μάλιστα προ μερικών μηνών, κατά τη διάρκεια του 1ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Δυτικής Μακεδονίας  που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εν λόγω  έκπτωση.

Έτσι λοιπόν, από την 1 Ιανουαρίου 2018, οι καταναλωτές της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και της Μεγαλόπολης (Αρκαδία), θα έχουν τη δυνατότητα να επιδοτηθούν για την κατανάλωση του οικιακού τους ρεύματος με ένα ποσοστό της τάξης του 30% «Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό και περιμένουμε άμεσα να εφαρμοστεί μέσω του Νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες», ήταν τα λόγια του Αντιπεριφερειάρχη.

“Κλείδωσε”  και το φυσικό αέριο για την Π.Δ.Μ.

Το 2017, έκλεισε με ιδιαίτερα ευχάριστα μηνύματα από το Υπουργείο  Ανάπτυξης για την Π.Δ.Μ. καθώς εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό 12.620.000,00 ευρώ για την κατασκευή  του δικτύου φυσικού αερίου στην Καστοριά, στο Άργος Ορεστικό,  στο Μανιάκοι και στα Γρεβενά «Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι, με αυτές τις εξελίξεις. Μια ακόμη θετική παράμετρος είναι πως για την κατασκευή του δικτύου δεν θα χρειαστεί να τα αντλήσουμε από το δικό μας ΕΣΠΑ. Το 2020 ευελπιστούμε ότι θα έχουμε έτοιμα τα δίκτυά μας».

 

Ο κ. Κώττας επεσήμανε τη σημαντικότητα  του μειωμένου τιμολογίου, αλλά και ότι  αποτελούσε βασική διεκδίκηση από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα η Περιφερειακή Αρχή. «Δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσουμε να πάει χαμένο το ειδικό τιμολόγιο. Φαίνεται ότι υλοποιούνται πράγματα και ότι οι κόποι μας δεν πάνε χαμένοι. Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ήταν μια χαμένη υπόθεση, καθώς ο αγωγός  απλώς θα περνούσε από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία. Καταφέραμε λοιπόν έναν αγωγό διέλευσης να τον μετατρέψουμε σε έναν αγωγό επικοινωνίας, προόδου, αλλά  και ωφέλιμο στις τοπικές κοινωνίες».

Άμεσα θα υπάρξουν και οι αναλυτικές  ανακοινώσεις  και λεπτομέρειες από τη μεριά του Π.Δ.Μ. Θεόδωρο Καρυπίδη, καθώς σε ένα από τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια της Καστοριάς θα παραβρεθεί ο ίδιος μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γεώργιο Σταθάκη «Αυτό το οποίο είναι σίγουρο και πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο, είναι ότι  υπάρχουν τα χρήματα από την Π.Δ.Μ και πλέον απομένει η ΔΕΔΑ να συμφωνήσει για το ποσό το οποίο πρέπει να καταβάλει, έτσι ώστε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία κατασκευής του δικτύου», είπε κλείνοντας ο κ. Κώττας.

 

You May Also Like

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε η Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης και η Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

Περισσότερες από  πενήντα (50) φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του Συλλόγου Εθελοντών…

Η επίσημη έναρξη λειτουργίας του ΚΕΦΙΑΠ

Η επίσημη έναρξη λειτουργίας του ΚΕΦΙΑΠ

Επίσκεψη της Μαρίας Αντωνίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Μαρία Αντωνίου: «Η προώθηση της καινοτομίας και η σύνδεση με την οικονομία…

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Επανένταξη στη φύση για δύο ορφανά ζαρκάδια

  ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Επανένταξη στη φύση για δύο ορφανά ζαρκάδια

Η Π.Ε. Καστοριάς συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες της Καρδίτσας/ Ο Δ. Σαββόπουλος απηύθυνε κάλεσμα προς τον Καστοριανό λαό να συνδράμει σε όλη αυτή την προσπάθεια

  Η Π.Ε. Καστοριάς συγκεντρώνει είδη  πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες της…

Διακοπή υδροδότησης στον οικισμό Κωσταραζίου του Δήμου Άργους Ορεστικού

Διακοπή υδροδότησης στον οικισμό Κωσταραζίου του Δήμου Άργους Ορεστικού

Δήμος Γρεβενών: Ράμπες πρόσβασης για άτομα με αναπηρία σε σχολεία όλων των βαθμίδων

  Δήμος Γρεβενών: Ράμπες πρόσβασης για άτομα με αναπηρία σε σχολεία όλων…

Χρυσό μετάλλιο και πρώτη θέση για την δίκωπο των γυναικών με το Ολυμπιακό μας πλήρωμα Χριστίνα Μπούρμπου-Ευαγγελία Αναστασιάδου

Συγχαρητήρια Χριστίνα και Ευαγγελία!

Νέο αυξημένο επίδομα θέρμανσης. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Νέο αυξημένο επίδομα θέρμανσης. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;