“Κλειδώνει” και ανακοινώνεται από την κυβέρνηση το νέο πλαίσιο στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Μέσα από ένα νέο κύκλο εσωτερικών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο “κλειδώνουν” και ανακοινώνονται τα επόμενα εικοσιτετράωρα (κατά πάσα πιθανότητα αύριο ή την Πέμπτη) τα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών απέναντι στο σφοδρό κύμα των ανατιμήσεων και της ακρίβειας.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και πλέον πιέζουν ασφυκτικά τις κοινωνικές ομάδες…ηχούν καμπανάκια στην κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει εκπέμψει το σχετικό σήμα θωράκισης ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή.

“Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και το επόμενο διάστημα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οι διεθνείς και εξωγενείς κρίσεις της τελευταίας διετίας εξακολουθούν να επηρεάζουν την πορεία της οικονομίας και την καθημερινότητα των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, πορευόμαστε με σχέδιο, χωρίς κοντόφθαλμες πολιτικές που υπονομεύουν το αύριο ή τη δημοσιονομική σταθερότητα, για την οποία τόσο πάλεψε η χώρα”, είναι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπουν στελέχη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να κάνει λόγο για παρεμβάσεις που θα δίνουν συνέχεια στην οριζόντια στήριξη, αλλά και θα εστιάζουν πρωτίστως σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

“Γίνεται παράλληλα προσπάθεια να σταθούμε στο πλευρό όσο το δυνατόν  περισσότερων συμπολιτών μας. Συμπολιτών μας που είναι ευάλωτοι, αλλά και των συμπολιτών μας που παράγουν και βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτές τις υπέρμετρες δυσκολίες.

Πάντα με σεβασμό στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας”, ανέφερε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Τα…τείχη που αναμένεται να ορθώσει η κυβέρνηση, σκοπεύοντας στο όσο το δυνατό μεγαλύτερο εύρος “θωράκισης”, θα κινούνται σε τέσσερις άξονες. Στο πλαίσιο αυτό:

-Τα μέτρα στήριξης απέναντι στις ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια θα συνεχιστούν, ενώ ειδική μέριμνα αναμένεται ότι θα ληφθεί και για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

-Ειδικά μέτρα θα υπάρξουν και για τα καύσιμα κίνησης. Και αυτό αναμένεται να γίνει με…μπούσουλα το πρότυπο για την επιδότηση της θέρμανσης. Δηλαδή, μέσα από τη δημιουργία μίας ειδικής πλατφόρμας για την επιστροφή φόρου καυσίμου στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. “Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της ακρίβειας παντού. Άρα, και το κομμάτι των καυσίμων δεν θα μείνει εκτός από τα μέτρα αντιμετώπισης”, σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

-Οι παρεμβάσεις, που θα έρθουν στην πρώτη γραμμή μέσα στην εβδομάδα, θα κινούνται, λοιπόν, προς την κατεύθυνση των επιδοτήσεων για το κόστος της ενέργειας, για να ακολουθήσει η αποκαλούμενη και “επιταγή ακρίβειας”, σε ένα εύρος που θα…αγκαλιάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι των κοινωνικών ομάδων. “Έχουμε δυσκολίες, θα εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Η προσπάθεια και η βούλησή μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να μετριάσουμε τις συνέπειες και το αποτύπωμα αυτών των ανατιμήσεων στις ζωές όλων μας”, είναι η…περίληψη των κυβερνητικών τοποθετήσεων. Ένας…μπούσουλας, πάντως, όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι στο μέτωπο της θωράκισης και στην αποκαλούμενη “επιταγή ακρίβειας” θα μπορούσε να είναι το μοντέλο που χάραξε το Μέγαρο Μαξίμου, πριν την περίοδο των Χριστουγέννων. Όταν και δόθηκε πρόσθετη ενίσχυση σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους 250 ευρώ (προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος) πρόσθετο βοήθημα σε 173.000 άτομα με αναπηρία 250 ευρώ και διπλάσιο ποσό από αυτό που θα ελάμβαναν κανονικά στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

-Όσον αφορά στο κύμα της ακρίβειας, αναμένεται ότι θα υπάρξει παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές και εστίαση και για το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

You May Also Like

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου

«Δε νιώθω τα πόδια μου»: Το χτύπημα του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς στη μπασκέτα που κανείς φίλαθλος δεν θα ξεπεράσει

Table of Contents Hide Η καριέρα του Μπόμπαν ΓιάνκοβιτςΤο προσωνύμιοΤο μοιραίο ατύχημα…

Power Pass: Αναρτήθηκαν τα ποσά στην πλατφόρμα – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Η ενίσχυση επεκτείνεται, ώστε να καλύψει και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που…

Θεσσαλονίκη: Διαδηλωτές έκαψαν σημαία του ΝΑΤΟ μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε σημαία του ΝΑΤΟ έξω από το Προξενείο των…

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Το εντυπωσιακό σπίτι στη Σαντορίνη που κάποτε ήταν σπηλιά.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kapsimalis Architects που βάση του έχει τη Σαντορίνη, καταφέρνει και αναδεικνύει…

Θάνατος βρέφους στα Γρεβενά: «Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας το μωρό μας» λέει η μητέρα

Σε κατάσταση σοκ οι γονείς του βρέφους 35 ημερών που πέθανε τις…