“Κλειδώνει” και ανακοινώνεται από την κυβέρνηση το νέο πλαίσιο στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Μέσα από ένα νέο κύκλο εσωτερικών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο “κλειδώνουν” και ανακοινώνονται τα επόμενα εικοσιτετράωρα (κατά πάσα πιθανότητα αύριο ή την Πέμπτη) τα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών απέναντι στο σφοδρό κύμα των ανατιμήσεων και της ακρίβειας.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και πλέον πιέζουν ασφυκτικά τις κοινωνικές ομάδες…ηχούν καμπανάκια στην κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει εκπέμψει το σχετικό σήμα θωράκισης ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή.

“Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και το επόμενο διάστημα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οι διεθνείς και εξωγενείς κρίσεις της τελευταίας διετίας εξακολουθούν να επηρεάζουν την πορεία της οικονομίας και την καθημερινότητα των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, πορευόμαστε με σχέδιο, χωρίς κοντόφθαλμες πολιτικές που υπονομεύουν το αύριο ή τη δημοσιονομική σταθερότητα, για την οποία τόσο πάλεψε η χώρα”, είναι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπουν στελέχη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να κάνει λόγο για παρεμβάσεις που θα δίνουν συνέχεια στην οριζόντια στήριξη, αλλά και θα εστιάζουν πρωτίστως σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

“Γίνεται παράλληλα προσπάθεια να σταθούμε στο πλευρό όσο το δυνατόν  περισσότερων συμπολιτών μας. Συμπολιτών μας που είναι ευάλωτοι, αλλά και των συμπολιτών μας που παράγουν και βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτές τις υπέρμετρες δυσκολίες.

Πάντα με σεβασμό στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας”, ανέφερε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Τα…τείχη που αναμένεται να ορθώσει η κυβέρνηση, σκοπεύοντας στο όσο το δυνατό μεγαλύτερο εύρος “θωράκισης”, θα κινούνται σε τέσσερις άξονες. Στο πλαίσιο αυτό:

-Τα μέτρα στήριξης απέναντι στις ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια θα συνεχιστούν, ενώ ειδική μέριμνα αναμένεται ότι θα ληφθεί και για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

-Ειδικά μέτρα θα υπάρξουν και για τα καύσιμα κίνησης. Και αυτό αναμένεται να γίνει με…μπούσουλα το πρότυπο για την επιδότηση της θέρμανσης. Δηλαδή, μέσα από τη δημιουργία μίας ειδικής πλατφόρμας για την επιστροφή φόρου καυσίμου στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. “Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της ακρίβειας παντού. Άρα, και το κομμάτι των καυσίμων δεν θα μείνει εκτός από τα μέτρα αντιμετώπισης”, σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

-Οι παρεμβάσεις, που θα έρθουν στην πρώτη γραμμή μέσα στην εβδομάδα, θα κινούνται, λοιπόν, προς την κατεύθυνση των επιδοτήσεων για το κόστος της ενέργειας, για να ακολουθήσει η αποκαλούμενη και “επιταγή ακρίβειας”, σε ένα εύρος που θα…αγκαλιάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι των κοινωνικών ομάδων. “Έχουμε δυσκολίες, θα εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Η προσπάθεια και η βούλησή μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να μετριάσουμε τις συνέπειες και το αποτύπωμα αυτών των ανατιμήσεων στις ζωές όλων μας”, είναι η…περίληψη των κυβερνητικών τοποθετήσεων. Ένας…μπούσουλας, πάντως, όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι στο μέτωπο της θωράκισης και στην αποκαλούμενη “επιταγή ακρίβειας” θα μπορούσε να είναι το μοντέλο που χάραξε το Μέγαρο Μαξίμου, πριν την περίοδο των Χριστουγέννων. Όταν και δόθηκε πρόσθετη ενίσχυση σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους 250 ευρώ (προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος) πρόσθετο βοήθημα σε 173.000 άτομα με αναπηρία 250 ευρώ και διπλάσιο ποσό από αυτό που θα ελάμβαναν κανονικά στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

-Όσον αφορά στο κύμα της ακρίβειας, αναμένεται ότι θα υπάρξει παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές και εστίαση και για το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

You May Also Like

Ιερώνυμος για ομόφυλα ζευγάρια: «Πιστεύουμε στην ελευθερία του ανθρώπου» – Διαφωνία για την τεκνοθεσία

«Πιστεύουμε στην ελευθερία του ανθρώπου να ζει όπως επιθυμεί, όμως δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή στη σύνθεση της κοινωνίας», είπε.

Τον Ιούνιο πιάνουν δουλειά 6.918 άνεργοι σε 17 δήμους – Τον Σεπτέμβριο 12.656 σε ακόμη 34 ανάμεσά τους και η Καστοριά

Έως τα τέλη Απριλίου θα έχει βγει η ανακοίνωση από τον ΟΑΕΔ…

Τέλος το «μόνο ξένα» στο ραδιόφωνο

Υποχρεωτικά τα ελληνικά τραγούδια σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, ΜΜΜ, λιμάνια

Ρώσος πρέσβης για 200 χρόνια από την Επανάσταση: Χάρη στη Ρωσία η Ελλάδα επέκτεινε τα σύνορά της

Άρθρο του Αντρέι Μάσλοβ, πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα, με αφορμή την…

Πτολεμαΐδα – Κ. Μητσοτάκης

Μονάδα στρατηγικής εφεδρείας για τη χώρα η “Πτολεμαΐδα V”

Η Γερμανία χάνει έδαφος

Η παλαιά κινητήρια δύναμη της Ευρώπης έχει μετατραπεί στη μόνη μεγάλη οικονομία που φαίνεται πως θα συρρικνωθεί το 2023

Καιρός: Επιδείνωση από το μεσημέρι με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Η κακοκαιρία με τις χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστεί έως και την Τετάρτη

Υπόθεση μικρού Άλεξ: 18 χρόνια μετά μια μάνα ακόμη βασανίζεται…

Οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το έγκλημα ανήλικοι και ενήλικες, δεν αποκάλυψαν που εξαφάνισαν την σορό του άτυχου παιδιού.