Κοινωνία σε κατάσταση αναστολής, ως πότε;/Γράφει η Τάνια Ώττα

Βρεθήκαμε πάλι στα πλοκάμια της καραντίνας. Σαν να μας τιμώρησαν γιατί δεν είμασταν φρόνημα παιδιά. Οι δρόμοι ησύχασαν κι οι άνθρωποι στην γωνία, με το ένα πόδι σηκωμένο, περιμένουν να δουν τι θα ξημερώσει.

Η επιχειρηματικότητα στο μάτι του κυκλώνα και το εργατικό δυναμικό σε αναστολή. Ως πότε; Θα δείξει. Μέχρι να δείξει όμως , ας αναρωτηθούμε ποιοι θα επιβιώσουν και πως. Εκτός από την περιβόητη πανδημία, κάποιοι ίσως κινδυνέψουν κι από άλλους λόγους . Το άγχος είναι μεγάλος εχθρός του ανθρώπου και η απόγνωση για το πώς θα ζήσει κάποιος χωρίς δουλειά , με τα χρέη να τον πνίγουν, μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες καταστάσεις.

Η κοινωνία βρίσκεται σε αδράνεια. Με το pause  πατημένο, περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Πως θα αντιμετωπιστεί ο covid, πως θα στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, τι θα γίνει με την εκπαίδευση, πως θα κρατηθεί ζωντανός ο επιχειρηματικός κόσμος;

Θύματα του τοπικού lockdown και τα αγαπημένα μας στέκια. Καταστήματα εστίασης, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.ά. Εκεί που χτυπά η καρδιά της τοπικής οικονομίας, εκεί που επιλέγεις να περνάς ευχάριστα τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο σου, εκεί που συναντάς τους φίλους και τους γνωστούς κι ανταλλάσσεις μερικές κουβέντες, συζητάς , γελάς , ηρεμείς. Μακριά από το άγχος και τα προβλήματα. Εκεί που κάποιες φορές περνάς χρόνο μόνος σου, κάνοντας τις αγορές σου ή απολαμβάνοντας το φαγητό ή τον καφέ σου.

Τα αγαπημένα μας στέκια ερήμωσαν κι αργοπεθαίνουν, μαζί μ’ αυτά και η κοινωνία. Δεν αντέχει ο άνθρωπος να τον περιορίζεις, να του στερείς την κοινωνικότητα και τις αγαπημένες του συνήθειες. Μπορεί για κάποιους η έξοδος να θεωρείται περιττή αλλά για κάποιους άλλους είναι η καθημερινότητά τους, κομμάτι της ζωής τους.

Κανείς αρμόδιος δεν μπορεί να μας πει με σιγουριά πόσο θα κρατήσει όλη αυτή η κατάσταση περιορισμού, αν θα είναι μόνο 14 ημέρες ή και παραπάνω. Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο θα αντέξει η κοινωνία. Ο χειμώνας έχει τις δικές του δυσκολίες και τώρα προστίθενται κι άλλες. Οι δηλώσεις συμπαράστασης και το χάιδεμα στην πλάτη δεν ωφελεί. Ο κόσμος κουράστηκε από τα λόγια. Σε αναμονή ουσιαστικών παρεμβάσεων, το συντομότερο δυνατό, από την πλευρά της Πολιτείας,  ας ευχηθούμε αυτή η αναστολή να μην γίνει μόνιμη κατάσταση.

 

You May Also Like

Νεαρός ζει σε γκαρσονιέρα 24 τετραγωνικών, αλλά το εσωτερικό της είναι πιο άνετο και από μεζονέτα

Νεαρός ζει σε γκαρσονιέρα 24 τετραγωνικών, αλλά το εσωτερικό της είναι πιο…

Αν ένα ζευγάρι δημοσιοποιεί την σχέση του στο facebook κάτι “βρωμάει”! Τα πραγματικά ερωτευμένα ζευγάρια απαξιούν απλά! Δείτε το γιατί

Αν ένα ζευγάρι δημοσιοποιεί την σχέση του στο facebook κάτι “βρωμάει”! Τα…

Πώς ο Καποδίστριας έκλεισε τις εκκλησίες και νίκησε την πανώλη Τα βήματα του μεγάλου ηγέτη που κατάφερε να εξαλείψει την επιδημία

Table of Contents Hide Πώς ο Καποδίστριας έκλεισε τις εκκλησίες και νίκησε…

Ελένη Ζαφειρίου. Η «μάνα» του ελληνικού κινηματογράφου, που δεν γνώρισε ποτέ την αληθινή της μητέρα

  Ελένη Ζαφειρίου. Η «μάνα» του ελληνικού κινηματογράφου, που δεν γνώρισε ποτέ…

Το πρωινό ξύπνημα και η δουλειά πριν από τις 10 π.μ. ισοδυναμεί με βασανιστήριο λένε οι επιστήμονες

Το πρωινό ξύπνημα και η δουλειά πριν από τις 10 π.μ. ισοδυναμεί…

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Η ταραγμένη σχέση με τον πατέρα του, η ερωτική απογοήτευση με την κουνιάδα του. Γιατί άφησε ημιτελές το αριστουργηματικό Ρέκβιεμ

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Η ταραγμένη σχέση με τον πατέρα του, η ερωτική…

Δράση και αντίδραση – Ο μύθος του Ηρός του Αρμενίου

Δράση και αντίδραση – Ο μύθος του Ηρός του Αρμενίου

Χρήστος Δάντης για εμβολιασμούς: Θα παίξω μόνο σε μεικτά μαγαζιά

Όπως ξεκαθάρισε ο δημοφιλής τραγουδιστής δεν είναι αρνητής των εμβολιασμών ο ίδιος…

Η κακία «διδάσκεται» σε παιδική ηλικία από τους ίδιους τους γονείς

Η κακία «διδάσκεται» σε παιδική ηλικία από τους ίδιους τους γονείς

7 γρίφοι για έξυπνους λύτες που ελάχιστοι βρίσκουν τη σωστή απάντηση

Table of Contents Hide 7 γρίφοι για έξυπνους λύτες που ελάχιστοι βρίσκουν…