Κορονοϊός: Τι ισχύει με τις αλλεργίες και το εμβόλιο – Πότε δεν πρέπει να το κάνετε

Σημαντικός αριθμός πολιτών έχει υπερβολικό φόβο για το θέμα των αλλεργιών και οι ίδιοι οι γιατροί έχουν αυξημένη διστακτικότητα σχετικά με τον εμβολιασμό.

Μεγάλη είναι η ανησυχία πολλών για το αν και κατά πόσο οι αλλεργίες επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας κάποιου που πρόκειται να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Οι εμβολιασμοί επιταχύνονται και οι πολίτες προσέρχονται ομαλά να εμβολιαστούν, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός έχει υπερβολικό φόβο για το θέμα των αλλεργιών και οι ίδιοι οι γιατροί έχουν αυξημένη διστακτικότητα με αποτέλεσμα να μην εμβολιάζονται και να ακυρώνονται εμβολιασμοί.

“Η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι η εκδήλωση σοβαρής αναφυλαξίας” ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό.

“Οι κοινές αλλεργίες, ειδικά τώρα με την άνοιξη, είτε σε φάρμακα, είτε στο καουτσούκ και το λάτεξ, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Υπάρχει μία υπερεκτίμηση των αλλεργιών”, είπε χαρακτηριστικά.

Εμβόλιο AstraZeneca και θρομβώσεις

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε εκτενώς και στο εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας ότι η ασφάλεια των εμβολίων αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο και η συνεχής παρακολούθηση δίνει τη δυνατότητα καταγραφής ανεπιθύμητων ενεργειών.

Επιστημονικά κέντρα της Ευρώπης ασχολούνται με τη διερεύνηση περιστατικών θρόμβωσης και θρομβοπενίας που μπορεί να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, είπε, είναι 28 σε σύνολο 17 εκατ. δόσεων εμβολίων. Σε αυτό το εμβόλιο στηρίζουμε πολλές ελπίδες και αυτού του τύπου αναφορές κλονίζουν την εμπιστοσύνη, είπε. Υπενθύμισε ότι ο ΕΜΑ τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Παράλληλα όμως συνεχίζει ενδελεχή έρευνα.

Ανέφερε ότι πιθανά συμπτώματα που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτα είναι, θωρακικό και κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία που μπορεί να εμφανιστούν 7 με 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ιστορικό θρομβώσεων δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού.

Εξέφρασε την ελπίδα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, το οποίο είναι ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

newsitamea.gr


You May Also Like

Κορωνοϊός: Υποχώρηση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο πλην της Λατινικής Αμερικής

Table of Contents Hide Κορωνοϊός: Υποχώρηση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο…

Self tests: Σε διπλή σακούλα θα τα πετάμε αν βγουν θετικά

Self tests: Σε διπλή σακούλα θα τα πετάμε αν βγουν θετικά

Αυστρία: Σελφ τεστ με γλειφιτζούρια για μικρούς μαθητές βρεφονηπιακών σταθμών

Σελφ τεστ με… γλειφιτζούρια δοκιμάζονται στους μικρούς μαθητές βρεφονηπιακών σταθμών στην Αυστρία

Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Στα 100.000 τα ενεργά κρούσματα – Θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα

Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Στα 100.000 τα ενεργά κρούσματα – Θα χρειαστούν επιπλέον…

Μ. Παγώνη: Δεδομένο ότι θα κάνουμε 4η δόση εμβολίου

Μ. Παγώνη: Δεδομένο ότι θα κάνουμε 4η δόση εμβολίου

Σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών

Σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών

Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Φορέα που στρέφεται κατά της Π.Ε. Καστοριάς και του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού

Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για την ανακοίνωση του Συλλόγου…