Κάποιοι αισιόδοξοι γιατρόι βλέπουν τον τερματισμό, μακριά μεν αλλά τον βλέπουν. Οι ενδείξεις είναι σαφείς και δεν επιδέχονται διαφορετικής ερμηνείας: Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει!

Τα κρούσματα κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 10% σε μια εβδομάδα και οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι «το τέλος είναι ορατό». Τα στοιχεία του Οργανισμού Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι τα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά, σημειώνοντας πτώση από εβδομάδα σε εβδομάδα.
Κορυφαίοι ειδικοί επί των λοιμωδών ασθενειών υποστήριξαν ότι το τέλος της κρίσης του κορονοϊού είναι «ορατό», ενώ πολιτικοί στην Αγγλία διατείνονται ότι η χώρα βρίσκεται στην πορεία για να «συμβιώσει» με τον ιό και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κυβέρνηση «εξετάζει» την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Ο Δρ Ντέιβιντ Ναμπάρο, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι ο κορονοϊός θα παραμείνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τους επόμενους τρεις μήνες «τουλάχιστον», αλλά τόνισε με έμφαση ότι: «Πλέον μπορούμε να δούμε το τέλος».
Ο Δρ Κλάιβ Ντιξ, ο πρώην επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τα εμβόλια του Ηνωμένου Βασιλείου, μίλησε για μια «νέα κανονικότητα» και την περίπτωση να αντιμετωπιστεί πλέον ο κορονοϊός όπως η γρίπη, τώρα που η ήπια παραλλαγή Όμικρον έχει παρόμοιο ποσοστό θνητότητας με την εποχική γρίπη.
Ο Δρ Ντιξ ζήτησε να τερματιστεί ο μαζικός εμβολιασμός προς όφελος πλέον μιας «στοχευμένης στρατηγικής» για τις ευάλωτες ομάδες. Υπάρχουν επίσης εκκλήσεις για κατάργηση των rapid κα self test για να τερματιστεί η κρίση αυτοαπομόνωσης που μαστίζει τις επιχειρήσεις και τις ζωτικές υπηρεσίες τώρα που η Όμικρον προκαλεί ελάχιστα ή και καθόλου συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους. Ο καθηγητής Άνγκους Ντάλγκεϊς, ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο St George, είπε ότι τα μαζικά τεστ ισοδυναμούν με «εθνικό αυτοτραυματισμό». Από την άλλη ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να εκπονεί μια νέα στρατηγική για τη μετάβαση από τους περιορισμούς, η οποία θα εφαρμοστεί μέχρι τον Μάρτιο.

 

Ισπανία: Θεραπέια όπως στη γρίπη

 

Στην Ισπανία τώρα η σχέση των ανθρώπων με τον κορονοϊό αλλάζει συνεχώς. Τα πρωτόκολλα γίνονται πιο χαλαρά και οι περιορισμοί επίσης, καθώς περισσότεροι άνθρωποι έχουν νοσήσει και τα εμβόλια έχουν προστατεύσει την πλειοψηφία του πληθυσμού από σοβαρές παρενέργειες. Το επόμενο βήμα θα είναι να αρχίσει θεραπεία του κορονοϊού, λένε οι ειδικοί, με τρόπο που θα μοιάζει περισσότερο με αυτό που γίνεται με τη γρίπη: «Χωρίς να μετράμε κάθε περίπτωση, χωρίς να κάνουμε τεστ για το παραμικρό σύμπτωμα. Θεωρείστε το ως μια ακόμη αναπνευστική ασθένεια».
Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές εργάζονται για αυτή τη μετάβαση εδώ και μήνες και ολοκληρώνουν ένα σχέδιο για τη σταδιακή αποκλιμάκωση της καθολικής επιτήρησης του κορονοϊού.

 

copyright Ap Photos
copyright Ap Photos

Η στρατηγική αυτή προετοιμάζεται από το καλοκαίρι του 2020. Όμως ο τελικός σχεδιασμός μπαίνει τώρα πλέον στην τελική του φάση. Οι υπεύθυνοι έχουν προγραμματίσει αρκετές συναντήσεις αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν αυτήν την αλλαγή φιλοσοφίας και κυρίως το πότε και πώς θα εφαρμοστεί. Δεν έχει ακόμα καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία, αλλά και δεν αναμένεται πριν από το τέλος του έκτου κύματος.

Τα πρωτόκαλη χαλαρώνουν

 

«Τώρα, δεδομένης της τεράστιας μεταδοτικότητας του Covid, είναι πολύ μεγάλη πρόκληση η αυστηρή συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα επιτήρησης», εξηγεί ο Αμπάρο Λαραούρι, επικεφαλής της ομάδας γιατρών επιτήρησης της γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιών. Στην πραγματικότητα όμως, τα πρωτόκολλα έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν.

 

Αυτό που τονίζουν ιδιαίτερα οι γιατροί, είναι ότι εκείνο που θα αλλάξει θα είναι το σύστημα επιτήρησης και όχι η θεραπεία της νόσου, η οποία θα διαφέρει με βάση άλλα πρότυπα.
«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει», συμφωνούν. «Το έκτο κύμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του και καθώς προχωρά απειλεί να ξαναβάλει τα νοσοκομεία σε μπελάδες: αν και τα εμβόλια και οι μεταλλάξεις του ιού το καθιστούν πιο ήπιο και ο κίνδυνος για κάθε άνθρωπο έχει μειωθεί σημαντικά», λένε.

 

«Όταν κοπάσει και το κύμα της Όμικρον θα κινηθούμε για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό ως μια ακόμη ασθένεια και θα ζήσουμε με ολοένα και πιο φυσικό τρόπο με τον ιό, πέρα από κάθε επιτήρηση, αλλά θα είμαστε πάντα σε εγρήγορση για νέες παραλλαγές που θα μπορούν να ανατρέψουν το καλό σενάριο», λένε οι λοιμωξιολόγοι.

Αισιόδοξες προβλέψεις

 

Ο Αντόλφο Γκαρσία Σάστρε, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας και γιατρός στο Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη, πιστεύει ότι είναι απίθανο επόμενες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 να επιδεινώσουν περισσότερο την κατάσταση. Το αντίθετο μάλιστα. «Η Όμικρον αναπαράγεται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Και δεδομένης της ισχυρής μεταδοτικότητας, υπάρχει μεγαλύτερη αναλογία ατόμων με φυσική ή ενισχυμένη ανοσία, στην περίπτωση των εμβολιασμένων», διαβεβαιώνει.
Και για να επιστρέψουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Δρ Νάμπαρο, είπε στο Sky News ότι πρέπει να «σεβόμαστε» τον ιό, αλλά να αρχίσουμε να μεταβαίνουμε σε κάτι πιο κοντά στο φυσιολογικό: «Τρέχουμε έναν μαραθώνιο, μπορούμε να δούμε το τέλος, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη στον τερματισμό. Και κατέληξε: «Θα είναι δύσκολο για τους επόμενους τρεις μήνες τουλάχιστον»…

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

Γερμανία: Στο 69% η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας…

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει την Ελλάδα

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα Ένα φριχτό…

Κρις βαν Χόλεν στην «Κ»: Ασυνεπής σύμμαχος η Τουρκία

Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…

Αυτοκτόνησε ο πρώην ιδιοκτήτης του θρυλικού «Studio 54» Μαρκ Φλέϊσμαν

O Μαρκ Φλέϊσμαν ανέλαβε την διεύθυνση του «Studio 54» από το 1980 εώς και…

Καναδάς: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Οτάβα ο δήμαρχός της

Η καναδική πρωτεύουσα έχει αποκλειστεί από διαμαρτυρόμενους κατά των υγειονομικών μέτρων για…